Na otoku Lošinju zopet sončen dan, fenomenalno vzdušje in zadnja etapa dirke 4 Islands. Uspeh slovenskih dvojic in zaključek ene najboljših in najslikovitejših etapnih dirk v tem delu sveta.

Matej poroča:

Vse je končano, vse je za nami, ostali bodo le lepi spomini. Kar navadili smo se, da je vreme lepše, kot ga napovedo na večernem brifingu.

Za vikend je na Lošinj prišlo veliko podpornikov in navijačev ekip. Zato je bil start v centru Malega Lošinja nekaj posebnega. Posebna je bila tudi zadnja etapa, ki je bila glede na lansko leto precej drugačna.


Dvojni dvojec brez krmarja v uradnih opravah.

Za začetek so spremenili nesrečni spust v Balvanido in ponoven vzpon na Sv. Ivana, kjer smo lani tako dol kot nazaj gor večinoma pešačili. Letos je bilo oboje vozno. Northshorov je bilo letos še nekaj več, neskončne kilometre po sprehajalnih potkah ob obali pa so nekaj skrajšali. Navduševala je Napoleonka in stezice avstroogrskega klimatskega zdravilišča.


Tudi današnjih 40 kilometrov je bilo speljanih po epskih stezicah.

Vseeno pa 40 paradnih kilometrov ni bilo šala. Kar nekaj nesrečnih tekmovalcev je obležalo ob progi. Upam, da so jo vsi dobro odnesli. Vsi, ki jih poznam (in teh ni malo), so zaključili srečno. Brez poškodb, s celimi kolesi in navdušeni nad novimi odseki tretje izvbedbe etapne gorskokolesarske dirke Mitas 4 Islands.


Moški

Še ena zmaga za ekipo Mitas Superior (Filip Adel in Jan Jobanek), na drugem mestu pa Kellys Bikeranch Team (Mischal Bubilek in Marek Rauchfuss), ki sta ubranila tudi skupno vodstvo na dirki. Energijateam.com - Cube (Mitja Tancik in Gregor Dimic) po včerajšnji “kalvariji” danes na odlično 4. mesto, na petem pa izjemni dvojec Calcit Bike Team (Luka Tavčar in Boštjan Hribovšek), ki sta v skupnem seštevku z lahkoto ubranila 3. mesto.


Enkrat ob, drugič na ... kolesu.

Matjaž Budin in David Svetličič (ASI) danes do 23. mesta. Miran Bole in Tomaž Čefuta (Team Eppinger) sta si privozila 35. mesto in sta v skupnem seštevku nazadovala za eno mesto in sta končno sedema. Jeklena “energetika” sta osvojila končno 13. mesto. Kočevska medveda Janez Dejak in Borut Križan danes 18. in skupno 36. mesto.

Masters

Poker zmag Petra Vesela in Bojana Bohorca (Keindlsport - Cube) in končno prvo mesto med masterji ter 14. mesto v absolutni konkurenci! Na koncu sta drugouvrščeno dvojico Dirty Bikers (Belgijca Kenny Goeman Marc Dewael) prehitela za skoraj 30 minut. Dvojec mtb.si (Matej Hartman in Tomaž Mohorič) je etapo zaključil na 17. mestu, skupno pa na dvaindvajsetem.


Peter in Bojan. Prva med masterji in med najboljšimi petnajstimi ekipami v absolutnem seštevku.

Grand masters

Iztok Kuret in Lucijan Premrn (Slo Masters) do etapne in skupne zmage. Team Robič - Kuzmin (Konstantin Kuzmin in Iztok Robič) pa na drugo mesto v etapni in drugo mesto v končni razvrstitvi.

Ženske

Swiss Girls (Esther SÜSS in Cornelia Hug) premočni za ostale in tako v etapi kot tudi na koncu prvo mesto s skoraj 45 minutami prednosti pred Kona LTD Team (Nizozemki Laura Turpijn in Lotte Koopmans). Danes do prvih stopničk tudi sestri Težak (Adrenalina Giant Woman Team), ki sta bili na koncu četrti. mtb.si Babe(s) (Anja Plešnik in Maja Zavrl) danes s petim mesto višje kot včeraj, skupno sta končali na šestem.


Današnja etapa je bila speljana tudi mimo štarta DH Lošinj.

Mešani pari

V zadnji etapi dvojna zmaga hrvaških parov, no eden je hrvaško-nemški. Na prvem mestu Husqvarna Team (Ivica Mesarić in Sarah Reiners), na drugem pa Keindl Sport - Natural Wealth (Pavao Roset in Andrea Krišić). V skupnem seštevku je na prvem mestu Husqvarna Team, na drugem Medsport - MTB - Reisen / Hotel Pinia 1, in na tretjem Keindl Sport - Natural Wealth.

Vrstni redi 


In kaj pravijo naši?

Calcit Bike Team
(Hribovšek - Tavčar): Zadnji dan je Tavčarja spet začela boleti poškodovana rama, a ker nisva imela nobenih drugih težav, sva uspela zadržati končno 3. mesto, s katereim sta nadvse zadovoljna.

Energijateam.com - Cube: Tancik predlaga, da bi dirkali le na parne dneve (datume), a kljub lobiranju pri Zobcu in Hrvoju zaenkrat njegov predlog ni sprejet. Danes smo dvaindvajsetega, kar pomeni, da nama je šlo vse super od rok in nog.


Cilj!

Iztok Kuret (Slo Masters): Dirka me je prestavila na višji nivo. Še nikoli nisem vozil večetapne tekme. Presenetila me je zahtevnost trase in navdušila njena lepota. Z rezultatom sva seveda navdušena.

Petrov zmagovalni sotrpin Bojan Bohorc (Keindl Sport - Cube): Zahtevna tekma, a z besedami ne znam povedati, kako lepa. S Petrom sva 4 dni odlično sodelovala in razen mojega padca, ki ni pustil posledic, in Petrovega defekta, ki ga je rešil s "črvom”, nisva imela nobenih težav.

Za konec še izjava glavnega pokrovitelja dirke

Pavel Nosek, direktor marketinga v podjetju Mitas: Po Cape Epicu smo se odločili, da sponzoriramo še eno gorskokolesarsko preizkušnjo - Mitas 4 Islands. Za nas je to svojevrsten testni poligon in naše ekipe, ki so vse zaključile z odličnimi rezultati, le potrjujejo, da imamo pravo tehnologijo za izdelavo mtb plaščev.


Pavel Nosek

Fotografije Matej Hartman

Preberi še:
Mitas 4 Islands: Epska etapa - Cres, Calcit Bike Team odličen tretji
Mitas 4 Islands: Namesto Raba še enkrat Krk, Calcitovca četrta
Mitas 4 Islands: Pentlja po Krku končana, Slovenci odlični
Mitas 4 Islands: Dan 0