V Ajdovščini se je v nedeljo odvila prva dirka B4X Inverted.si pokala Slovenije. Gre za novoustanovljeno kolesarsko serijo, ki poteka na pump progah, tekmovalci pa v dvobojih tekmujejo med seboj na izpadanje ali na čas.

B4X in najmlajši

Tekmovanje B4X je namenjeno predvsem najmlajšim kategorijam, tistim, ki so jim pri srcu bmx, dirt in ostale gorskokolesarske prvine. Serija ponuja odlično vadbo in temelje za kasnejše udejstvovanje v gorskem kolesarstvu.

Otrokom in mladim, v prvi vrsti ponuja precej zabave in medsebojnega druženja in hkrati nabiranje dragocenih izkušenj v tekmovalnem športu.

V seriji B4X nastopajo tudi članske kategorije, saj je je izkušenim kolesarjem takšna tekma tudi odličen trening za ostale kolesarske discipline. Serija B4X Inverted.si v letošnji sezoni šteje sedem tekem, ki veljajo za skupni seštevek. Ob koncu leta pa bo okronala najboljše kolesarje in kolesarke v posameznih kategorijah.


Tim Rovtar, najhitrejši v najštevilčnejši kategoriji - U13.

63

Da ima pokal potencial in prihodnost, je pokazala že prva dirka v seriji. Na progi v ajdovskih Palah se je zbralo kar 63 tekmovalcev iz številnih slovenskih klubov. Dodatno spodbudo tekmovanju je prispevala še številna četica mladih italijanskih kolesarjev, ki so se v Ajdovščino pripeljali iz Trsta.

Tekmovanje je bilo zanimivo tudi za številne gledalce ob progi, zbralo se jih je okoli 300, saj so bili vsi dvoboji atraktivni in polni adrenalina. Dodaten magnet za gledalce je bil nastop svetovnega prvaka v 4krosu Mitje Ergaverja, s čimer je samo tekmovanje nekoliko pridobilo na veljavi, saj imamo le redkokdaj v Sloveniji ugledati tudi mavrično majico najboljšega na svetu.

Tekmovanje je minilo brez težav, organizatorjem je rahlo ponagajala le računalniška tehnika, zaradi česar se je vse skupaj nekoliko zavleklo. Vzrok tega pa gre iskati ravno v velikem številu tekmovalcev, kar je resnično presenetilo organizatorje - člane kluba Črn Trn iz Ajdovščine.


Najboljši po kategorijah

63 tekmovalcev se je v prvi dirki v seriji pomerilo v sedmih kategorijah. Največ zanimanja je seveda požela najatraktivnejša članska kategorija. V njej je po pričakovanju slavil Urban Rotnik - državni prvak v štirikrosu, ki je za le nekaj centimetrov ugnal Kevina Berginca. Na tretjo stopničko je stopil Jure Gorše.

Največje število prijavljenih je bilo v kategoriji U13, kjer je med 15 tekmovalci zmago slavil Tim Rovtar. Za njim sta se razvrstila še Beno Batič in Kevin Klančič. V najmlajši kategoriji U7 so pokale prejeli Nino Bratuž, Mila Lampič in Liam Čermelj.

Med dečki do devet let je slavil Nik Prek pred Anžetom Rovtarjem in Lenartom Severjem. V kategoriji do 11 let je zmaga pripadla Luku Supiču, drugi je bil Mai Pokleka, tretji pa Maxim Jazbar.

V kategoriji do 15 let je slavil Gaj Gorza pred Miko Tomanom Drinovcem in Matejem Korenom. Med mladinci je bil najboljši Matic Berginc, drugi je bil Rok Bajc, tretji pa Erik Lemut.

Veseli tudi, da je imelo tekmovanje pridih nežnejšega spola. V dvoboju med Najo Stipanič in Anejo Đurinek je bila slednja za odtenek boljša in je slavila v kategoriji deklet. 


Na dirki so bili tudi mladi italijanski gorski kolesarji iz kluba 360 MTB.

Dvojna zmaga Berginca

Posebej dobre volje je Ajdovščino zapustil Matic Berginc, ki je imel največ sreče pri nagradnem žrebanju za glavno nagrado - kolo fixie znamke SE, ki ga je podarila spletna trgovina Inverted.si, glavni pokrovitelj B4X pokala Slovenije 2017. Žreb je izvedel Kristijan Koren, profesionalni cestni kolesar, večkratni udeleženec Dirke po Franciji.


Prva dirka pokala je pod streho. Serija ima po včerajšnji udeležbi vsekakor lepo začrtano prihodnost in še nekaj prostora za napredek.

Naslednja dirka pokala bo na sporedu 3. junija. Prizorišče pa kolesarski park v Šempetru pri Gorici. Tam bo nekoliko drugačen koncept dirkanja kot v Ajdovščini, saj bo tekmovanje potekalo v vožnji na čas in ne bo neposrednih dvobojev.


Nik Prek. Zmagovalec v kategoriji U9. 


B4X Inverted.si pokal Slovenije lahko spremljaš na facebooku, kmalu pa bo zaživela tudi spletna stran.

Fotografije v galeriji organizator, ostale fotografije UL