Ena največjih gorskokolesarskih prireditev v regiji bo letos 17. in 18. junija. Število kolesarjev na nedeljskem maratonu se je namreč že dve leti zapored gibalo okoli 900.

Letos bo na sporedu 5. maraton zapored. Prvič pa bo dirka štela tudi kot serija dirk za skupno zmago. Pri organizatorju Adria Bike so za letos predstavil novo serijo dirk - Husqvarna Adria Bike Series.

V seriji bodo tri dirke in sicer Maraton Plitvice, Fužine 2 Sea in novost, tretja dirka pod njihovim okriljem - Krk’n’roll.

Če še nisi prijavljen(a) na enega najmnožičnejših gorskokolesarskih maratonov v tem delu Evrope, se prijavi čim prej. V nedeljo 18. junija bo namreč v Korenici v Narodnem parku Plitvička jezera super maraton in to na treh različnih dolžinah, dan prej je namenjen ogrevanju. Plitvička jezera so tudi pod zaščito UNESCA, tako da bodo čudoviti razgledi pred, med in po maratonu zagotovljeni.Sobota

“Maratonski” vikend se začne s kolesarskim expom. Prostor proti večeru postane zbirališče za druženje kolesarjev, ki si lahko privoščijo lokalne dobrote, nekateri izmed razstavljalcev pa ponudijo tudi brezplačno pivo, domačo žganjico, smoothie … oziroma tisto, kar se posamezniku zaželi popiti tistega večera. Expo je namenjen druženju tistih, ki živijo od kolesarstva, in tistih, ki živijo za kolesarstvo.

Nedelja

Tista klasična dirkaška nedelja. V zraku bo čutiti nekaj napetosti, množica kolesarjev se bo postavila v štartne bokse in nato čakala na štart. In tudi po prevoženem maratonu se bo še dogajalo. Preverjeno. Več o lanskoletnem Bike maratonu Plitvice izveš iz dveh reportaž mtb.si. Prva. Druga.Trase in kategorije

Trase so tri, vse s štartom in ciljem v Korenici:
Easy - dolžina 35 kilometrov s 500 višinskimi metri vzponov
Classic - dolžina 49 kilometrov in 950 višinskih metrov vzponov
Epic - dolžina 68 kilometrov in s 1350 višinskimi metri vzponovKategorije
Moški od 18 do 39 let
Moški masters od 40 do 49 let
Moški grand masters nad 50 let
Ženske (enotna kategorija)
“Tonaši” - moška kategorija brez starostne omejitve, a s težo 101 kilogram in več (omejitev je le ta, da lahko vozijo le na najkrajši razdalji)

Letošnja novost je tudi kategorija E-koles (izključno tipa pedelec) z omejitvijo hitrosti 25 kilometrov na uro. E-Bike maraton se vozi izključno na najkrajši trasi, razdeljena pa bo na moško in žensko kategorijo.

Na dirko se lahko prijaviš na tem mestu.Za prireditvijo stoji

Adria Bike Group, ki skrbi tudi etapno dirko 4 Islands. A dirki imata popolnoma drugačen pridih. 4 Islands je avantura, ki se močno približuje največjim etapnim dirkam, dirka na Plitvicah, ki jo predstavljajo kot “profi” dirko za rekreativce, pa je tisto pravo dogajanje s pridihom regijske promocije gorskega kolesarstva. A letos, kot že rečeno, v seriji treh rekreativnih dirk tvori še eno zanimivo “etapno” avanturo.

Pravilnik 

Lanskoletni vrstni redi

Dodatne informacije na adriabike.hr

Fotografije Adriabike.hr