Nemški Singen je bil prizorišče letošnjega svetovnega prvenstva v gorskokolesarskem maratonu. Moški so se pomerili na 98 kilometrov dolgi progi, dekleta pa so morala prevoziti 80 kilometrov. Boj za mavrično majico je bil v obeh kategorijah odločen šele po ciljnem šprintu.

Moški

Po 3. urah 17. minutah in 25. sekundah je s povprečno hitrostjo 29,79 kilometrov na uro prvi na cilj prišel osemintridesetletni veteran, Avstrijec Alban Lakata, ki je v ciljnem šprintu za sekundo ugnal 29-letnega Portugalca Tiaga Ferreiro in osemindvajsetletnega Avstrijca Daniela Gesmayrja.

Boj za četrto mesto je potekal med Čehom Jaroslavom Kulhavyem, mladim nizozemskim upom Mathieuom Van Der Poelom in Švicarjem Nicolo Rohrbachom. Troboj je dobil Van Der Poel, vsi trije pa so zaostali 2 minuti in 42 sekund za zmagovalcem. To je že tretja mavrična majica za Lakato, nazadnje je bil najboljši v maratonu leta 2015, lani je bil drugi.

Vrstni redi 

Dekleta

Tudi pri dekletih je odločal ciljni šprint. Svetovna prvakinja postala triintridesetletna Danka Annika Langvad, ki je pred ciljno črto ugnala veteranko, 46-letno Nemko Sabine Spitz. Na tretje mesto se je, tudi po ciljnem šprintu z osmimi sekundami zaostanka uvrstila štiriništiridesetletna Norvežanka Gunn-Rita Dahle Flesjaa, ki je za tri sekunde ugnala lansko svetovno prvakinjo Švicarko Jolando Neff, ki je ostala brez odličja.

Annika Langvad je za 80 kilometrov dolgo progo potrebovala 3 ure 6 minut in 50 sekund. Povprečna hitrost pa je znašala 25,69 kilometra na uro. Annika Langvad ima sedaj štiri naslove najboljše v maratonu in se počasi približuje Dahlejevi, ki jih ima šest!

Vrstni redi

Svetovni prvaki od leta 2003 dalje 

Fotogalerija

Uvodna fotografija je iz uradne facebook strani prvenstva