Izenačeni boji, napete dirke v vseh kategorijah in četrta zaporedna zmaga Schurterja, prva zmaga Britanke Annie Last. Med mlajšimi člani Rok Naglič na 34. mestu. Med elito je Tanja Žakelj izenačila rezultat s prejšnje dirke v Andori.

Moški

Težke razmere na razmočeni podlagi, a se je proga proti koncu s pomočjo sonca že sušila. Zelo izenačena dirka, kjer si Nino Schurter (Scott - Sram MTB Racing) v začetku dirke ni mogel ustvariti velike prednosti, je potekala v divjem ritmu. Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing), Anton Sintsov (JBG-2 Professional MTB Team), David Valero Serrano (MMR Factory Racing Team) so vozili skupaj, na oddaljenosti le nekaj sekund. Nekaj časa je bil vmes še mladi Mathieu Van Der Poel, ki je proti koncu dirke nekoliko popustil.

Se je pa kot blisk v boj za zmago vmešal povratnik Jaroslav Kulhavy (Specialized Racing), ki je bil eden najmočnejših v zaključku dirke. Na koncu je napadel Schurter, na razdalji nekaj sekund sta mu sledila Marotte in Rus Sintsov, kasneje pa je na klancu napadel tudi Kulhavy in se podal v lov za Schurterjem. Zmagovalec Lenzerheideja 2015 Kulhavy je lovil lanskega zmagovalca in se mu na cilju približal na vsega tri sekunde. 14 sekund za Ninom je v cilj pridrvel znanec z dirk slovenskega pokala Sintsov in se veselil svojega daleč najboljšega rezultata na dirkah svetovnega pokala.

Ženske

Kakšna dirka! Močno je startala Norvežanka Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Team Merida Gunn-Rita). Resno ji je sledila samo Ukrajinka Jana Belomojna (CST Sandd American Eagle). Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je z zaostankom dvajsetih sekund vozila na desetem mestu. Tanja je pozneje nekaj mest izgubila, Belomojna pa je prevzela pobudo in z Gunn-Ritto sta se izmenjavali v vodstvu iz kroga v krog.

Na tretjem mestu je vozila prerojena Švicarka Jolanda Neff (Kross racing team), sledila pa ji je Britanka Annie Last (Omx Pro Team). Ženskam so sredi dirke zaradi težkih razmer na progi dirko skrajšali za krog in so tako opravile šest krogov. V zadnjem krogu pa je Annie Last napadla, imela več moči od izkušene Gunn-Rite Dahle Flesjaa in se prebila na prvo mesto.

Jana Belomojna je padla na spolzkih koreninah in z zaostankom sedem sekund kot tretja odšla v zadnji krog.

Po dolgih letih je Annie Last zopet našla formo in si privozila prvo zmago v svetovnem pokalu ter po dvajsetih letih Veliki Britaniji spet priborila zmago na dirkah najvišjega razreda. Zadnjo zmago je Britancem prislužila Catherine Alexander. Kraljica Gunn-Rita Dahle Flesjaa je osvojila drugo, Jana Belomojna tretje mesto.


Tanja Žakelj. Foto Klemen Humar

Tanja je na koncu osvojila zelo dobro 11. mesto z zaostankom dveh minut in pol ter tako izenačila uvrstitev iz Andore. (Tanjina izjava v posebnem poročilu ekipe Unior Tools Team)

Annie Last: “Nekaj let sem bila izven velikih tekmovanj in mislila sem, da je čudež že to, da lahko sploh vozim kolo. Bila sem v dobrem položaju, spremljala dirko in izkoristila napake drugih. In ko sem bila v vodstvu, sem mislila samo na to, da pridem brez napak do cilja in uspelo mi je.“

Fantje U23

Danec Simon Andreassen (Specialized Racing) je sicer startal najhitreje, a to je bilo samo za dva kroga. Pozneje je popolnoma popustil in končal na 25. mestu. V tretjem krogu je tempo prevzel Latvijec Martins Blums, sledila sta mu Italijan Nadir Colledani (Torpado Gabogas) in Nemec Maximilian Brandl. Trojica je skupaj vozila do zadnjega kroga in taktizirala, saj so imeli pred ostalimi precejšnjo prednost.

Na koncu je slavil Martins Blums, drugi je bil Maximilian Brandl in tretji Nadir ColledaniRok Naglič (Calcit Bike Team) se je z zaostankom šest in pol minut uvrstil na 34. mesto.


Rok Naglič. Foto Grega Stopar

Rok Naglič: "Startal sem dokaj dobro in s prvo polovico dirke in zaključkom sem zadovoljen. Čeprav sem bil v skupini, ki jo je zadržal padec na startu, sem vozil dobre kroge. V petem krogu sem imel priložnost za pridobitev nekaj mest, a sem moral z linije in skoraj bi mi odneslo sprednje kolo. Namesto napredovanja sem nazadoval par mest, a v zadnjih dveh krogih posrkal vse moči in si pridobil nazaj šest mest. Glede na to, da na visoki nadmorski višini nisem ne treniral, ne dirkal, moram biti z dirko zadovoljen."

Dekleta U23

Američanka Kate Courtney (Specialized Racing) je slavila svojo drugo letošnjo zmago v svetovnem pokalu. Kot v vseh letošnjih dirkah pri mlajših dekletih se je boj odvijal med njo, Britanko Evie Richards in Švicarko Sino Frei (JB Brunex-Felt). Ponovno je najhitreje startala Britanka, ki sta ji na razdalji nekaj sekund sledili ostali dve.

Kasnejša zmagovalka je pametno vozila tempo Švicarke, ki kot kažejo zadnje dirke, zna najbolje razporediti svoje moči za dobro uro dirkanja. V drugem krogu so bile tako že skupaj, dva kroga pred koncem pa je napadla Kate Courtney, si privozila 15 sekund prednosti in jih ohranila do konca dirke. Na drugo mesto je pripeljala Sina Frei, ki se je v zadnjem krogu odlepila od tretje Evie Richards.

Kate Courtney: "Po nočnem dežju je bila proga zelo zahtevna. Potrebna je bila previdnost na koreninah in razporeditev moči. V vrhu smo zelo izenačene, zato je potrebna previdnost na startu. Nisem hotela pretiravati saj se to v Andorri ni izšlo. Držala sem se Sine in ko sem začutila, da lahko dodam tempo sem potegnila. Zmaga je pomembna, saj mi daje zaupanje v konstantnost forme."

Vrstni redi

Na naslovni fotografiji Kraljica Gunn Rita Dahle Flesjaa. Foto Aleš Boben

Preberi še:
Andora: Dominantna Schurter in Belomojna, Tanja zelo dobra 11.

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.