Prav lahko se zgodi, da bo UCI v spored svetovnega pokala v krosu dodala kratki kros (XCC). Vprašanje je le, ali že naslednje leto ali v letu 2019.

Koordinator pri mednarodni kolesarski zvezi Simon Burney je sestavil koncept, ki ga krovna organizacija podpira. Potrebno je le soglasje organizatorjev prireditev in pa seveda Red Bull Media House.

Organizatorji so že pokazali interes, prvi so jo poskusno izvedli v Novem Mestu na Moravskem, pa tudi Albstadt je bil pripravljen na to, a pozneje do tega ni prišlo. Red Bull Media pa mora še pokazati zanimanje. Burney si ne obeta prenosa temveč posnetek dirke, ki bi ga uporabili kot “napovednik“ pred nedeljskimi prenosi krosa.

Če bi se to zgodilo do konca avgusta, bi lahko spored potrdili na seji upravnega odbora mednarodne kolesarske zveze v septembru.

In kako koncept izgleda?

UCI namerava za XCC dodeliti točke za skupno uvrstitev v svetovnem pokalu. Na voljo bi bile polovične točke olimpijskega krosa, kar še vedno pomeni 125 točk za prvo mesto. Točke bi podeljevali do 40. mesta. Prav tako bi podelili točke za uvrstitev ekip. Tako bi za skupno uvrstitev v svetovnem pokalu štelo sedem XCC in sedem tekem XCO. S tem naj bi “motivirali“ za nastope tudi najboljše tekmovalce v krosu.

V kratkem krosu naj bi na prvi tekmi v sezoni nastopilo 40 tekmovalcev po razvrstitvi svetovne lestvice UCI, na ostalih tekmah pa 16 najboljših v pokalu in 24 po razvrstitvi svetovne lestvice UCI. Kratki kros naj ne bi prinašal točk za svetovno lestvico.

Proga naj bi bila dolga okoli 2 kilometra in dirka naj bi trajala 25 minut. Nič novega, saj ta način dirkanja v Severni Ameriki poznajo že leta.

Željo po še eni dirki v vikendu so izrazile predvsem ekipe, ki želijo več časa in pozornosti za predstavitev svojih ekip in seveda pokroviteljev, ki vse to financirajo. Prav tako organizatorji, saj je test v Novem Mestu pokazal, da obstaja za ta format precejšnje zanimanje, pa čeprav tam najboljši niso nastopili.

Torej počakajmo še kak mesec in morda se nam obeta še en razburljiv format dirkanja z gorskimi kolesi.

Naslovna fotografija je iz Novega Mesta na Moravskem, kjer je bil pred olimpijskim krosom na sporedu tudi kratki kros. Foto Grega Stopar

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.