Tradicionalno peto tekmovanje v gorskokolesarskem enduru, Black Hole enduro v okviru Black Hole bike festivala v Mežiški dolini, konec tega tedna začenja drugo polovico serije SloEnduro. Ta se po Grožnjanu, Bazovici in Cerknem nadaljuje po skoraj dvomesečnem premoru.

 

Nov čezmejni spored

Na Koroškem je bil v navadi petkov prolog na Ravnah, sobotne etape med Jamnico in Mežico ter še kakšen nedeljski posladek. Tokrat prologa ni na sporedu, prireditev pa se začne v soboto 29. julija s treningom – zjutraj na območju singletrail parka na Jamnici nad Prevaljami, popoldan pa se mednarodna karavana – trenutno so prijavljeni kolesarji iz osmih držav – preseli na trening na novo progo Thriller na avstrijski strani Pece, kjer bo do štarta tekmovalce vozila gondola. Tam se ob 16. uri začne prva hitrostna preizkušnja s kar okoli 1000 v.m. spusta.

 

Black Hole enduro je na Peci gostoval že v sezoni 2015, takrat po progi FlowCountry.

 

V nedeljo 30. julija bodo na Jamnici še tri preizkušnje s skupno višinsko razliko okoli 900 metrov, tokrat z vzponom le na lasten pogon. S prireditvenega prostora pri EkoHotelu kmetiji Koroš se številka ena odpravi ob 10. uri. S trase se bodo udeleženci vračali po 14. uri. Po razglasitvi najboljših najvztrajnejše čaka še t.i. »pit stop enduro«, dirka s skupinskim štartom, preden se končno vržejo v bazen.

 

Potek trase na Jamnici bo v četrtek na voljo na spletni strani serije, prijave se zaključijo dan prej.

 

Koroška za svetovno serijo

Na zaključnem vikendu festivala Black Hole bodo prireditelji nestrpno pričakovali morebitne novice z vodstva svetovne enduro serije (EWS), saj z najboljšo dirko SloEndura iz sezon 2013 in 2014 kandidirajo za izvedbo dirke EWS v sezoni 2018. Že letošnji BH Enduro pa je tudi kvalifikacijska dirka za svetovno serijo, enako kot majski Enduro Cerkno.

 

Vid na rodni grudi

Po treh dirkah in treh zmagah je pri moških trdo v vodstvu razvrstitve SloEndura Vid Peršak. Šentanelčan bo nastopal streljaj od svojih domačih stezic. V točkovanju mu sledita Avstrijca, kolega iz ekipe Team Dorrong Gerd Skant ter Manuel Gruber (URC Bikestore.cc). Slednjemu, ki še ni potrdil udeležbe, za ovratnik diha Nejc Huth (Energijateam.com), sledi pa trojica z enakim številom točk: Slovak Peter Drabik (Kaktus bike), Ajdovec Sebastjan Stres (Kamplc) in Avstrijec Kevin Maderegger (Ghost Factory Racing Riot).

 

Pri ženskah se po izletu v dirkanje v spustu vrača vodilna Avstrijka Petra Bernhard (Team Dorrong), ki jo je ujela Italijanka Giulia Albanese (Caprivesi), blizu je tudi druga Avstrijka Yana Dobnig (RLM Mondraker). Edina Slovenka na lestvici Ana Zupan (Energijateam.com) je 4.

Več na sloenduro.com


Fotografije Ma Tej


Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.