Lanski BMX Race Ljubljana, ognjeni krst prenovljenega BMX parka Ljubljana, je bil kot uvertura za letošnjo dvodnevno prireditev pod istim imenom. Morda v Sloveniji nimamo bleščečega prvenstva oziroma pokalnega tekmovanja v tej olimpijski disciplini na 20-palčnih kolescih, ki je po mnenju marsikaterega kolesarskega strokovnjaka osnova kolesarske izbobrazbe in kovačnica šampionov na cesti, dirkališču, v gorskem kolesarsvu … Imamo pa trenutno mariborsko dirko za pokal Alpe-Jadran in ljubljansko za naslove državnih prvakov ter za prestiž in za denarne nagrade. In nekaj klubov, kjer pridno vzgajajo mlade kolesarje v tej disciplini.

Blizu 70 tekmovalcev iz Avstrije, Italije, Madžarske in Slovenije se je dva dni merilo na zgledno pripravljeni stezi ob Linhartovi ulici v Ljubljani. V soboto le za “open” in v nedeljo poleg tega še za naslove državnih prvakov za leto 2017.V najhitrejši in najštevilčnejši kategoriji 17+ je oba dneva v cilj prvi pridrvel Italijan Mattia Furlan (BMX Creazzo), državni reprezentant modrih. V soboto sta mu sledila rojak Alessandro Bassi (ASD After Sull) in Slovenec Kevin Berginc (Unior Tools Team). Za mednarodno pestrost sta peterico dopolnila Madžar Gergely Vincze (SzooESE-Gencsapáti) in Avstrijec Walter Zeidler (Arnfels Eagles).

Kevin je tako napovedal nedeljski naskok na naslov držvanega prvaka, ki ga je branila legenda domače BMX scene Tilen Frank (BSX Racing Team Maribor). Tilen je v soboto končal na 9. mestu z zmago v finalu B.Nedelja

Po sobotnem občasnem dežju je bilo v nedeljo vreme povsem avgustovsko, gledalcev ob progi pa zopet dovolj za dobro vzdušje. Furlan je med elito ubranil svoj primat, a kvečjemu težje kot v soboto. Drugo mesto je osvojil Madžar Patrik Szoboszlai (Veszprémi Spartacus SE) in tretje Avstrijec Tobias Franek (BMX Veitsch). Sledila sta Bassi in Barginc, ki je tako prvič osvojil naslov državnega prvaka.

Franek je v soboto v finalu A na prvi ravnini ostal na tleh z Žanom Godino (KK Črn trn), tam je bilo tudi nekaj hude krvi. Godina, bivši prvak, ki je bil v ožjem krogu favoritov tudi v nedeljo in dobro mu je kazalo vse dokler ni končal na asfaltni podlagi drugega zavoja.

Berginc in Godina sta bila žal tudi edina dva slovenska udeleženca nedeljskega finala A in sta se tako neposredno pomerila za naslov prvaka. Frank je zopet obtičal v finalu B, ga tudi dobil in osvojil 9. mesto.Domači heroj Kevin: “Super dirka, super organizacija! Končno se mi je vse poklopilo in sem osvojil naslov državnega prvaka. Več let sem si želel ta naslov, a vedno je šlo nekaj narobe, od izpahnjenega prsta do strgane verige in podobno. To je odlična popotnica za naslednji vikend, ko bom dirkal na svetovnem prvenstvu v 4krosu. Pripravljen sem odlično, cilji so visoki.”

V mlajših kategorijah sta bila pričakovano najuspešnejša kluba BSX Racing iz Maribora in Črn trn iz Ajdovščine, ki imata velik podmladek. BSX pa je svoje povedal tudi s prihodom z najetim avtobusom.

Čestitke tudi najhitrejšim v vseh drugih kategorijah, v katere pa se poimensko ne bomo spuščali, zato se zakoplji v:

Vrstni redi sobota
Vrstni redi nedelja

Hidravlika sika v Savskem

Prireditelji iz KD Rajd so po dogodku zapisali: V ozadju celotnega dogajanja na BMX progi v Savskem naselju je še veliko več kot samo dirkanje in razglasitev državnih prvakov. Proga ima zdaj vrhunska štartna vrata s hidravličnim sistemom odpiranja in enakim štartnim sistemom, kot je v uporabi na vseh večjih BMX tekmovanjih, kar bo močno izboljšalo kvaliteto treningov in omogočalo še boljše delo z mladimi v kolesarski šoli Kolesarskega društva Rajd. Zanimanje za BMX raste – še posebej med mladimi kolesarji – in ta olimpijski šport ima v Ljubljani zagotovo lepo prihodnost.

www.bmxraceljubljana.si


Oglej si še
BMX Race Ljubljana: Video
BMX Race Ljubljana: Fotogalerija

BMX Race Ljubljana: Sobotne finalne vožnje v videu