Danes so se na prizorišču svetovnega prvenstva v avstralskem Cairnsu odvile tri preizkušnje v olimpijskem krosu. Na dirki deklet do 23 let je bil kaos že takoj po štartu, nato se je dirka umirila, pri ženskah se je bolj kot ne bil le boj za drugo in tretje mesto, prvo je bilo oddano že kmalu po drugem krogu. Moška dirka pa skoraj od štarta v domeni trojice, ki si je tudi na koncu razdelila komplet medalj. Na stopničkah in tudi v prvi deseterici pa prevlada Švicarjev in to v vseh kategorijah.

Moški

Moška dirka se je začela dokaj mirno. Sicer je bil start divji, a je bila na vstopu v prvi krog skupina precej velika.

Čeh Jaroslav Kulhavy prav dolgo ni čakal. Potegnil je na vzponu in sledili so mu samo Brazilec Avancini in Švicarja Schurter in Litscher. Avancini je pozneje zaostal in se vozil na četrtem mestu. Ostali trije so se v vodstvu menjavali vse do zadnjega kroga.

A medalje je bilo treba razdeliti. In Nino Schurter ni hotel čakati do konca. Sredi kroga je napadel in ostala dva sta mu poskusila slediti, a hitro je bilo šest sekund razlike. Na dolgem spustu se enostavno ni dotaknil zavor in ohranil razliko.

Tako je ubranil naslov svetovnega prvaka in v sezoni 2017 ostal nepremagan. Srebrno medaljo je osvojil Jaroslav Kulhavy, bron pa je šel okoli vratu Thomasu Litcherju.

Nino Schurter je tako osvojil tri zaporedne naslove in ima sedaj skupaj šest naslovov najboljšega!

Nino Schurter: “Bilo je zelo naporno. Jaroslav je bil zelo močan. A s Thomasom sva mu pustila, da je bil spredaj čim dlje. Na koncu sem bil jaz bolj eksploziven in sem lahko ušel. Letos sem osvojil vse, zato bo naslednja sezona zelo težka, saj vsega ne bom mogel ponoviti.“

Ženske

Začel se je hitro in ognjevito. Tri Švicarke na čelu so že v startnem krogu raztegnile skupino. Linda Indergand in Jolanda Neff sta ostali na čelu tudi v prvem krogu. Tanja Žakelj je bila nekje okrog desetega mesta. Ostale favoritinje se niso dobro znašle in so ostale malo zadaj. Ukrajinka Jana Belomojna, skupna zmagovalka svetovnega pokala, je po prvem krogu odstopila. Padec na treningu in zdravstvene težave so bile za njo očitno prehuda ovira.

Jolandi Neff se je za krog v vodstvu pridružila Angležinja Annie Last, a v tretji krog je šla Nefova zopet sama z 20 sekundami naskoka pred zasledovalkami. Njena prednost je samo naraščala, medtem ko so dirko za njo krojili tudi defekti.

Na videz brez težav in igraje je Jolanda Neff prišla do cilja in s prednostjo dveh minut in 23 sekund osvojila svoj prvi naslov svetovne prvakinje v elitni kategoriji. Pravzaprav dva, saj je svetovna prvakinja tudi v štafeti. Srebro je osvojila Annie Last, sploh prvo medaljo za Veliko Britanijo v krosu, bron pa navkljub praznem plašču na sredini dirke - Francozinja Pauline Ferrand Prevot.

Jolanda Neff: “To zmago sem si želela že dve leti, a nikakor nisem ujela potrebne forme v pravem trenutku. Tokrat sem prišla na svetovno prvenstvo zdrava in zbrana in uspelo mi je. Presrečna sem.“

Tanja Žakelj je vseskozi vozila okoli desetega mesta in ga tudi pripeljala do cilja. To je v okviru njenih letošnjih rezultatov pa tudi zaostanek za vrhom je manjši kot sredi sezone.

Po dirki je povedala: “Prvenstvo je za menoj, hkrati zadnja dirka v tej sezoni. Kot že malo po tradiciji na zadnji vedno dobro dirkam. Z 10. mestom sem zelo zadovoljna.
Zanimiva dirka je bila, na suhi in hitri podlagi, pa veliko konkurenčnih deklet. Na progi sem se od začetka dobro počutila, tudi tehnično sem jo hitro osvojila in se veselila dirke. Štart mi je dobro uspel, potem so se pozicije malo mešale, tudi kakšno napako sem naredila. V klance sem se počutila dobro, nisem potratila preveč moči, šla sem na obrate, premišljeno, na spustih pa zelo zbrana. Mislila sem, da bom spet enajsta, pa sem vesela, da sem deseta."

Daljša izjava

Dekleta do 23 let

Že na začetku nekaj favoritinj v težavah. Slab start Angležinje Evie Richards in padec Američanke Kate Courtney v startnem krogu sta izkoristili evropska prvakinja Švicarka Sina Frei in Nizozemka Anne Tauber.

V prvem krogu sta si privozili dobrih 10 sekund prednosti. Kate Courtney se je podala v lov in v drugem krogu prišla na drugo mesto a zaostanek za Sino Frei je bil že 50 sekund. Anne Tauber je po težavah z verigo zaostala. Freijeva je bila boljša na vzponu v prvi polovici kroga in je izkušeno odpeljala do konca, ter ni dopustila, da bi se ji Courtneyeva na spustu preveč približala.

Tako je po evropskem naslovu iz Italije z 49 sekundami prednosti v Cairnsu dodala še naslov svetovne prvakinje in domov odhaja z dvema zlatima medaljama. Bila je namreč tudi članica švicarske zmagovite štafete. Srebro je osvojila skupna zmagovalka letošnjega svetovnega pokala Kate Courtney, bron pa si je v zadnjih dveh krogih privozila še ena Švicarka - Alessandra Keller.

Sina Frei: “Sprva nisem nameravala sama voziti dirke. A ko sem opazila da Anne (Tauber) ni več za menoj, nisem mogla več čakati. Predvsem sem hotela nabrati prednost, v primeru kakšnega defekta. Na koncu se je vse super izšlo. Tudi padec na treningu mi ni prišel na misel. Presrečna!“

Vrstni redi

Foto Grega Stopar

Preberi še:
SP Cairns: Kros mlajših članov Novozelandcu
Spoznaj progi v Cairnsu