Pokal B4X inverted.si se je po drugem obisku Ajdovščine po slabem tednu dni nadaljeval v Ravnah pri Šoštanju na domači progi KD Lignit.

Če sta lansko dirko motila blato in dež, je bilo letos vreme bolj naklonjeno in proga je bila le mestoma nekoliko blatna.

Je pa tekmovalcem predstavljala kar velik izziv, saj se je močno razlikovala od tiste v Ajdovščini, nekaj malega pa je imela skupnega s progo tretje dirke, ki se je odvijala v Svetem Juriju. Proga je bolj kot ne namenjena gorskim kolesom, a se je izkazalo, da je lahko tudi kolo BMX na določenih delih v prednosti!

Na kratko

Skoraj 40 nastopajočih, najštevilčnejša kategorija U9, najštevilčnejši klub KK Črn trn, najatraktivnejši boji v kategoriji elite in kar nekaj drznih prehitevanj v drugem zavoju zanimivo konfigurirane proge.

Proga v Ravnah je namreč sestavljena s kratke štartne ravnine, zaporednih dvojnih grbin, ki jih izkušenejši z lahkoto preskočijo in se nadaljuje v oster lev zavoj, ki mu takoj sledi še en levi zavoj, nato pa se proga prevesi v zaporedje valov, se nadaljuje z dolgim levim zavojem in se nato začne nekoliko spuščati. Sledi kombinacija dveh linij, ene z dvema dvojnima in druge, ožje, ki ji sledi po levi strani in je nekoliko bolj “flow”. Obe se končata z enojno grbino, ki ji sledi oster lev zavoj in cilj.

Nekaj zelo atraktivnih manevrov, izredno malo padcev (tudi na prostem treningu), simpatično vzdušje, le nekaj težav z vnosom kvalifikacijskih rezultatov je bilo in časovnica končnih bojev se je nekoliko zavlekla. A nič ne de. Vzdušje je bilo sproščeno in temu je pokal B4X tudi namenjen!

Napovedovalec Rotnik

Ko se tekmovalec v dvoboju in 4krosu prelevi v napovedovalca, potem je smeh skoraj zagotovljen. Tokrat se je Urban Rotnik odpovedal nastopu na dirki in poprijel za mikrofon. Predlog uredništva mtb.si je, da se ga za prihodnjo sezono zadolži kot napovedovalca na vseh dirkah B4X. Nekaj današnjih spodrsljajev mu oprostimo, za animacijo pa bo zagotovo poskrbljeno. Pa tudi marsikateri padec bo manj boleč.

Vrstni redi

V kategoriji do 7 let so se na prva tri mesta razvrstili  Nino Bratož (KK Črn trn), Mila Lampič (BSX Racing Team) in Vito Plahuta (KK Črn trn).

V najmnožičnejši kategoriji na dirki, U9, je bil najhitrejši aktualni državni prvak v disciplini BMX race Nik Prek (KK Črn trn). Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila tekmovalca KD Rajd Jošt Ložar in Jaka Borštnar.

Kategorija do 11 let je dobila zmagovalca iz domačega kluba KD Lignit. Prvi je bil Mai Pokleka, ki je za seboj pustil klubskega tekmeca Luka Supiča. Tretji je bil Val Trinle Lampič (BSX Racing Team)

V kategoriji do 13 let so si prva tri mesta razdelili člani KK Črn trn - Beno Batič, Urban Lemut in Kevin Klančič.

Do 15 let je bil najspretnejši Gaj Gorza (BSX Racing Team). Drugi je bil Matej Koren (KK Črn trn), tretji pa Taj France (KD Lignit).

Prva tri mesta v kategoriji do 17 let so bila zopet v domeni KK Črn trn. Prvi Anže Novinec, drugi Erik Lemut in tretji Nejc Batič.

Pri fantih do 19 let sta si prvo in drugo mesto razdelila Rok Bajc in Jure Štrancar. Oba iz KK Črn trn. 

V kategoriji elite so prva tri mesta zasedli člani KK Črn trn. Na najvišjo stopničko se je zavihtel Matija Stupar, drugi je bil nekdanji svetovni prvak v 4krosu Mitja Ergaver in tretji Janez Turk.

V kategoriji deklet je tokrat nastopila le Naja Stipanič (KK Črn trn) in se na progi merila z moškimi predstavniki, kar ji je omogočilo še boljši trening za prihodnje dirke.

Sproščeno vzdušje in in peta dirka pokala je pod streho, sedaj čakamo še šesto, ki bo, če ne pride do kakšnih sprememb po vsej verjetnosti 30. septembra v Izoli.

Pokalu B4X inverted.si lahko slediš tudi na facebooku.

Preberi še:
B4X inverted.si: 4. dirka pokala je bila v Ajdovščini
B4X inverted.si: 3. dirka je bila v Svetem Juriju
B4X Inverted.si pokal Slovenije: V Šempetru pri Gorici je bilo vroče!
Pokal B4X Inverted.si štartal v Ajdovščini