Monika Hrastnik (KK Črn trn), Jure Žabjek (Unior Tools Team) in Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) so v Leogangu v Avstriji postali skupni zmagovalci desete sezone evropskega pokala v spustu iXS European Downhill Cup. V članski konkurenci sta imela prva dva skupni zmagi zagotovoljeni že pred finalom, mladincu Rudiju pa se je matematika izšla na splošno presenečenje.

Monika in Jure sta tako ponovila uspeh Zarje Černilogar in Mirana Vauha (takrat oba Črn trn) iz sezone 2013, ko sta Slovenca prvič zmagala v skupni razvrstitvi te serije. Zarja je naslov osvojila še v sezoni 2014.


Monika v mokrih sobotnih kvalifikacijah

Monika, ki je lani sezono v seriji iXS EDC končala na 4. mestu, je letošnjo začela z 2. mestom v Kranjski Gori in nadaljevala s prvo zmago v Willingenu v Nemčiji. Sledilo je 2. mesto v Schladmingu, 4. v Špičaku in danes 3. v Leogangu. Enako se je uvrščala tudi v kvalifikacijah, ki tudi prinašajo nekaj točk, le v Schladmingu je bila mesto nižje kot v finalu.

Jure ga je po zmagah v Kranjski Gori in Willingenu polomil s 17. mestom v Schladmingu, kjer je bil dan prej najhitrejši v kvalifikacijah. Nato je bil 5. v Špičaku in danes v Leogangu drugi.

Rudi je nastopil na le treh dirkah - v Schladmingu je bil oba dni tretji, v Špičaku v kvalifikacijah najhitrejši in v finalu drugi, ta konec tedna pa v Leogangu zopet obakrat tretji.


Jure Žabjek v lepih razmerah na petkovem treningu

Finale v Leogangu

Proga svetovnega pokala je bila po juniju spet v uporabi. Tokrat namočena in z nekaj šikanami, torej počasnejša in bolj tehnična.

Sobotne kvalifikacije je pri moških dobil Italijan Loris Revelli, Žabjek je bil 7., v superfinale trideseterice pa sta priletela še Miran Vauh z 10. in Žiga Pandur s 13. mestom. Pri ženskah je bila skoraj nedotakljiva evropska prvakinja in osmoljenka svetovnega prvenstva, Italijanka Eleonora Farina, pred Nemko Sandro Rübesam in Hrastnikovo. Pri mladincih je bil Pintar tretji za Švicarjema Luco Henzijem in Pascalom Reusserjem. Po grdem padcu pred dvema tednoma na Soriški planini je bil med mlajšimi mladinci odličen Žan Pirš (Sinter Brakes Team) s 3. časom.


Miran Vauh

Danes zjutraj je bila proga že precej suha, a jo je nato znova namočilo. Med člani je Čeh Ondrej Stepanek (CMT Racing Team) dosegel svojo prvo superfinalno zmago, z dvema sekundama in 81 stotinkami zaostanka mu je na drugem mestu sledil Žabjek, tretji je bil Nemec Joshua Barth (Solid Reverse Factory). Vauh je bil 14. in Pandur 15.

Pri ženskah je bil vrstni red enak kot v soboto: Farina, Rübesam, Hrastnik. Med mladinci pa je bil Pintar znova tretji, tokrat za zmagovalcem, Nemcem Tillom Ulmschneiderjem, in drugouvrščenim Henzijem. Prav Henzi je v boju za skupno zmago za Rudijem zaostal za pičlih šest točk. Najhitrejši izmed štirih Slovencev med mlajšimi mladinci pa je bil Marko Niemiz (Sinter Brakes Team) na 8. mestu.


Žiga Pandur

Naši prvaki povedo

Monika: “Včeraj sem v kvalifikacijah padla, danes ne, a mi ni šlo najbolje, zgrešila sem vse linije in kakih dvakrat bila blizu padca. Loterija je bila. Ne najboljša dirka, a sem vseeno zadovoljna s tretjim mestom. Po Avstraliji ni bilo časa za počitek in dobro privajanje časovni razliki. Vesela sem, da je konec. Veselim se skupne zmage, da sem jo zopet osvojila za Slovenijo po Zarji. Poznalo se je, da sem bila na vseh dirkah. Zadovoljna sem s celo sezono, tudi v svetovnem pokalu. Vesela sem tudi za Jureta in Rudija, vse smo pobrali! Hvala klubu, sponzorjem, družini in vsem drugim, ki so me letos podpirali.”

Jure: “V redu vikend je bil. Po Avstraliji me je kar zeblo. Razmere so bile takšne, da ni šlo nikamor. Želel sem si solidne vožnje za med prve tri, kar mi je tudi uspelo, zato sem zelo zadovoljen. Že pred dirko sem vedel, da sem skupni zmagovalec, zato sem želel le s slodino uvrstitvijo zaključiti serijo. Na začetku sezone nisem ciljal na visoko skupno uvrstitev, a po zmagi v Kranjski Gori sem poskusil še v Willingenu in nato nadaljeval.”

Rudi: “Neverjetno, za šest točk sem osvojil skupno zmago! Danes sem imel boljši nastop kot včeraj. Včeraj sem na tehničnem delu padel, danes je šlo bolj tekoče, le eno večjo napako sem storil. Proga mi je všeč, čeprav je bila manj tekoča kot na svetovnem pokalu. Na začetku sezone sem si želel uvrstitve med prvo peterico v skupni razvrstitvi, pa se je izšlo veliko bolje.”

Vrstni red finala

Končne razvrstitve pokala

www.ixsdownhillcup.com

Oglej si še
Evropski pokal v spustu: Fotogalerija dirkaškega vikenda v Leogangu
iXS Leogang: Video in še nekaj fotografij

Fotografije Rick Schubert/ixsdownhillcup.com, na uvodni je Rudi Pintar


Marko Niemiz