Peta sezona SloEndura, mednarodne serije v gorskokolesarskem enduru s koreninami v Sloveniji, se bo v nedeljo 8. oktobra s šesto dirko zaključila v Ajdovščini. Kamplc enduro je nova dirka v koledarju, a le po lokaciji. Ajdovski klub Kampelc je namreč dirko z istim imenom že prirejal v bike parku Javornik pri Črnem Vrhu nad Idrijo. V SloEnduru je bil od prve sezone 2013 do 2015, že dvakrat pa pred rojstvom serije. 22. maja 2011 je bil to sploh prva enduro dirka v Sloveniji, leta 2013 pa tudi prvo državno prvenstvo. Kamplc enduro v Ajdovščini je torej nova dirka, a s tradicijo!

 

Tudi če je v skupni razvrstitvi serije že kaj odločenega pred dirko, v Ajdovščini ne bo nič manj zanimivo. Kamplc enduro je namreč (zopet) tudi peto državno prvenstvo v enduru!

 

Soboto bodo udeleženci posvetili spoznavanju trase in prevzemu štartnih številk, dirkanje pa je zgoščeno v nedeljo. S prireditvenega prostora v Palah pod izvirom Hublja se bo prvi udeleženec na traso podal ob 9. uri. Udeležence čaka približno 30 km dolg krog s skupno višinsko razliko 1300 m, na njem pa sedem hitrostnih preizkušenj, ki bodo odločale o zadnjih zmagovalcih sezone.

 

Natančno traso na strani serije objavijo v četrtek, ko bo tudi označena. 

Na vrhu lestvic

Korošec Vid Peršak (Team Dorrong) bo tretje mesto zapored postal skupni zmagovalec serije. To je po dirki v Gradcu pred dvema tednoma že jasno, saj si je pred zasledovalci nabral neulovljivo prednost. Dobil je prve štiri dirke, v Gradcu ga je prehitel novi avstrijski prvak Markus Pekoll. Na drugem mestu je varen nejgov ekipni kolega, Avstrijec Gerd Skant. Še en Avstrijec Matthias Stonig, tretji na lestvici, se z njim le teoretično lahko izenači po točkah in ga tako prehiti v razvrstitvi. Zato pa Stonigovo skupno tretje mesto ni niti malo varno pred zasledovalcema, Domžalčanom Nejcem Huthom (Energijateam.com) in Slovakom Petrom Drabikom (Kaktus Bike), na 4. in 5. mestu zaostajata po 30 točk. Naslednji Slovenec je Davor Kacin, Logačan v ajdovski ekipi Kamplc, ki se bo na domačem terenu še boril za skupne stopničke.

 

Pri ženskah bo udobno vodstvo branila Avstrijka Petra Bernhard (Team Dorrong) pred rojakinjo Yano Dobnig (MS Mondraker). Med mladinci gre v najboljšem položaju na finale Avstrijec Philipp Freudenberg (Radlager Mountainbikeverein), pri veteranih nad 30 let sta na vrhu dva domačina iz Kamplca, Sebastjan Stres in Blaž Černigoj, pri starejših od 40 pa je že omenjeni Drabik neulovljiv. 

Za drese in kolajne

Naslov državnega prvaka pri članih brani Tadej Razpet (Pedal Racing Team), ki ima letos ponesrečeno sezono – z eno samo uvrstitvijo je 81. na lestvici SloEndura. Pri ženskah lani naslov ni bil podeljen, pri mladincih ga ne brani Matjaž Istenič (Energijateam.com), saj je prestopil v člansko kategorijo. V veteranski kategoriji master 1 naslov brani Robert Kordež (Black Hole Enduro Team), pri master 2 pa Grega Nagode (Energijateam.com).

 

V nedeljo od 9. ure dalje torej, podelitev je načrtovana za 16.30. Za natančno traso pa počakamo do četrtka.

 

Razpis na www.sloenduro.com

 

Fotografije s trase Nejc Bole

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.