Kolesarska zveza Slovenije je sezono tradicionalno zaključila z dogodkom Večer zvezd na ljubljanskem gradu, kjer so priznanja prejeli najboljši kolesarji sezone.

Najpomembnejši priznanji za kolesarko in kolesarja leta sta šli istima športnikoma kot po sezoni 2016: Kolesarka leta 2017 je tekmovalka v gorskokolesarskem spustu Monika Hrastnik, kolesar leta pa cestni kolesar Primož Roglič.

Monika Hrastnik (KK Črn trn) je naziv kolesarke leta osvojila drugo leto zapored, potem ko je lani postala prva iz gravitacijskih disciplin s tem priznanjem. Letos je z mednarodnimi dosežki segla še višje, do 8. mesta na finalu svetovnega pokala v Val di Sole. Na svetovnem prvenstvu v Avstraliji je bila 7., na lestvici UCI pa je ob koncu sezone 9. Postala je tudi skupna zmagovalka v evropskem pokalu iXS in v domači seriji Unior Downhill Cup ter državna prvakinja.

Primož Roglič je na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu v vožnji na čas osvojil srebrno kolajno. Še bolj si bomo zapomnili njegovo etapno zmago v gorski etapi dirke po Franciji, prvo slovensko na Touru.Naziv ekipe leta v gorskem kolesarstvu je osvojilo Kolesarsko društvo Rajd. KD Rajd vodi tri tekmovalne ekipe - Rajd Funsports, Sinter Brakes Team in Unior Tools Team, ob tem pa prizadevno dela z mladimi in tudi z rekreativci, dejavno je tudi pri vzpostavljanju objektov v Ljubljani in okolici. Nagrado je prevzel vodja Rajdove šole Miha Jakopič.

Priznanja za posebne dosežke v gorskem kolesarstvu so prejeli tekmovalci v spustu Rudi Pintar, Marko Niemiz (oba Sinter Brakes Team) in Jure Žabjek (Unior Tools Team).

Rudi je zmagal v skupni razvrstitvi mladinske kategorije v evropskem pokalu iXS, doma je ubranil naslov državnega prvaka, uspešno se je prvič poskusil tudi v svetovnem pokalu.

Marko je skupni zmagovalec serije Unior Downhill Cup med mlajšimi mladinci, v evropskem pokalu iXS se je uvrščal v prvo deseterico, sezono pa je kronal z zmago na neuradnem svetovnem prvenstvu za mlade v Avstriji.

Jure je v svetovnem pokalu segel vse do zgodovinskega 10. mesta. Še dvakrat je bil v prvi petnajsterici in sezono končal na 14. mestu razvrstitve. Na lestvici UCI je ob koncu sezone celo na 8. mestu. Ob tem je zmagal v skupni razvrstitvi evropskega pokala iXS, domače serije Unior Downhill Cup in še enkrat postal državni prvak.Priznanje za dolgoletno uspešno delo v kolesarstvu je prejel Ciril Grkman, predsednik KD Calcit. Priljubljeni Cufi je vodenje kluba prevzel leta 2001 ob združitvi s KD Kamnik, v katerem je bil dejaven že pred tem. Calcit Bike Team je pod njegovim vodstvom neutruden pri organizaciji prireditev s tradicionalnim Kamniškim krosom na čelu, prirejali so tudi že tekmovanja v vzponu, spustu, enduru, ciklokrosu in eliminatorju.

Pa še tole je vredno omembe v teh dneh: KK Prekmurje Beltinci je prejel priznanje ob 70-letnici delovanja. Že leta 1947 so priredili - dirko v ciklokrosu.

Na uvodni fotografiji od leve: Marko Niemiz, Primož Roglič, Rudi Pintar, Monika Hrastnik in Jure Žabjek