Ekipa Pici Bici City Express vas v sodelovanju z mtb.si pelje na fiktivno in spiritualno potovanje skozi šest etap mukotrpne, za marsikoga nesmiselne in nepotrebne kolesarske discipline, ki sliši na ime ciklokros. Šesta etapa se je zgodila v Orehovljah pri Mirnu na blatni in razgibani trasi, ki ji ni bilo videti konca. Lovilci naslovov in slovenski Crème de la crème so po večini ostali doma, a namesto njih so prišli Italijani ... vsak s po dvema kolesoma in ekipo v tehnični coni. Proper.

Tudi Dante se je odločil za udeležbo. Izostanek na državcu mu je vlil novih moči in idej. Pričakoval je epski zaključek serije, o katerem bo lahko pisal še vsaj dve sezoni, a žal s protagonistom nista bila na isti valovni ravni. Šest krogov v Orehovljah je vse, česar je bil sposoben. Šest krogov od peklenskih devetih! Lahko, da jih je bilo več, a zadnja stvar, ki mu je ostala v spominu, je glas Deklevca, ki skozi zvočnik napove: “Robert gre v šesti krog!” Kdo je sploh ta Robert?!

Organizatorji so ob pripravi proge upoštevali vodič PBCE x MTB.SI in ugodili vsem kriterijem. Postavili so ovire, ki se jih je dalo preskočit, #airtime kucelj, ki je bil sicer malo prestrm in prekratek, a vseeno - bil je. In kar je najpomembneje: dostavili so sodnika, ki je zadolžen za:

!POK! Tekmovalci se zaženejo v prvi krog. Naš protagonist se skrajno neresno na progo odpravi kar z blatnim kolesom z ogleda proge. Niti toliko ni pri stvari, da bi zamenjal prestavo in se v prvi klanec zažene v najlažji možni.Ko s svojimi debelimi prsti premika ročke levo in desno, se odvije tradicionalno preklinjanje nad prestavami Shimano, ker se mu vse zdi premehko in občutljivo. Menjalnik cvili in joče, veriga komaj še drži skupaj, protagonist ima pa že zakisane noge od previsoke kadence in komaj čaka na konec klanca. Ko zapelje na travnat oz. blatni del proge, se šele začne pekel, 45 minut in en krog dolg boj z ravnotežjem in oprijemom. Prvič v letošnji seriji začne razmišljati o lastni sabotaži in o predčasnem zaključku tekme.

Že v drugem krogu ga za en krog prehiti Robert, kmalu za njim sledi Obal, potem dolgo nič in končno Kravos. “Če niti Kravosu ne gre, bom pa že sfajtal do konca,” si misli. V daljavi zasliši zvonec odrešitve in zadnji krog odpelje še počasneje ... da bi ga le Robert ponovno prehitel in mu ne bi bilo treba vozit dodatnega kroga. Lekcija za naslednje leto?

Fotografije: Jure Šajn
Video: Domen Ožbot
Tekst: Marko Šajn

pici-bici.com


Preberi še
Finale CX pokala Gehbauerju, pokal Kravosu

Prvih pet krogov
Tekmovalni zapisnik - 5. etapa
Tekmovalni zapisnik - 4. etapa
Tekmovalni zapisnik - 3. etapa
Tekmovalni zapisnik - 2. etapa
Tekmovalni zapisnik - 1. etapa