Za petek in peto etapo na neukročeni afriški epski etapni dirki pa vožnja na čas, podobno kot uvodni prolog. 39 km s 1430 metri vzponov. Iz dvojice mtb.si je znova dirkal le Bobi, in to zares dirkal, Uroš pa poroča:


Danes je bil na sporedu “tt” oziroma posamični štarti dvojic s presledki. Bobi je štartal sam. Trasa? Manj zahtevna kot prejšnje. Tako tehnično kot fizično. A vseeno ni bila lahka. Bobi pravi, da je bila največja težava v tem, da so se zaradi posamičnih štartov z majhnimi presledki začele delati kolone in je bila tekoča voznja na trenutke problematična. S Bobs se ni dal in je, kjer je bila luknja, je pospešil in prehiteval. Glede vročine se ni pritoževal, a je bil danes res peklenski dan, v senci je kazalo 36 stopinj! Bilo je kot v peklu, vsaj za tiste, ki smo postopali po ciljnem prostoru.


Tukajle gor pa tamle dol, foto Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Kaj pa jaz?

Edini v dolgih rokavih na žgočem afriškem soncu. Za pol ure sem celo zajahal svojega konjiča in pretegnil noge. Aja, pa po čajno pecivo za epskega jazbeca sem skočil po trgovino. Tudi Bobi potrebuje razvajanje.


Nadaljevanje

Karavana se bliža koncu, cilj je vedno bližje in tokrat držimo pesti, da dobimo še enega finisherja brutalne etapne dirke, kar Cape Epic zagotovo je. Ne glede na vse. Ne pomagajo kilometri v nogah in najboljša fizična priprava, če glava ni tam, kjer mora biti. Epic je in bo najtežja gorslokokolesarska preizkušnja na planetu, morda je le Iditarod nevarnejši in bolj nepredvidljiv. Z Bobijem se javiva v nedeljo.


Kulhavy in Grotts nista popuščala, foto Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Misel za konec

Če misliš, da si v gorskem kolesarstvu izkusil vso bolečino in trpljenje, verjemi, da nisi. Epic je največja borba s samim seboj in z neizprosno naravo! Je norost! Ko se voziš s partnerjem po žgočem soncu, goltaš prah, štejes metre in ne kilometrov do konca, biješ bitko z neizprosno štoparico, se prebijaš skozi grobo skalovje in samo prosiš, da prides živ do cilja in končaš v enem kosu, si lahko hvaležen svoji glavi in spodbudi tistega, ki vozi ob tebi! Bobi je zadnji dve etapi sam, a verjamem, da mu je lažje, ker mu ni potrebno prenašati ranjenca, a hkrati se zavedam, da bi mu bilo kanček lažje, če bi poslušal moje preklinjanje. ;)


Pri moških sta danes zmagala nosilca rumenih majic Jaroslav Kulhavy in Howard Grotts (Investec Songo Specialized) s 33 sekundami prednosti pred Italijanoma Fabianom Rabensteinerjem in Michelejem Casagrandejem (Trek Selle San Marco 2). Tretjeuvrščena Alban Lakata in Kristian Hynek (Canyon Topeak) sta zaostala za minuto in 52 sekund se in v skupni razvrstitvi zavihtela na drugo mesto pred Manuela Fumića in Henriqueja Avancinija (Cannondale Factory Racing), ki sta bila peta. Poznala se jima je utrujenost po četrtkovem napadanju na kraljevski etapi.

Kulhavy in Grotts res vodita z dobrimi sedmimi minutami prednosti, kar pa jima pred zadnjima dvema etapama še zdaleč ne zagotavlja skupne zmage. Zagotovo pa bo napeto za drugo mesto, saj avstrijsko-češko in nemško-brazilsko dvojico ločijo le štiri sekunde!


Sabine Spitz je s partnerko danes sredi etape celo vodila, foto Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Pri ženskah Annika Langvad in Kate Courtney (Investec Songo Specialized) ostajata nepremagani, čeprav tokrat le za 12 sekund pred Sabine Spitz in Robyn De Groot (Ascendis Health), ki sta na vmesnem času na polovici kroga celo vodili za pol minute.


Sobotna šesta etapa Wellington - Wellington bo dolga 76 km z 2000 m plezanja na vrsti vzponov in nekaj divijimi spusti.

www.cape-epic.com

Na uvodni fotografiji še enkrat nepremagani Specializedovi dami, spredaj Annika Langvad. Foto Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS.

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.