V nedeljo je prvi maraton Rakalj na jugovzhodu Istre odprl prvi pokal Istre v mtb maratonu. Prvi zmagovalec pa je na atraktivni progi postal Besničan Tadej Valjavec (KK Kranj). V cilju je bil po dveh urah in 21 minutah na 60 km dolgi trasi s 1100 višinskimi metri vzponov. To je pomenilo dva kroga po 30 km dolgi progi na zahodni strani zaliva Raša.

Z zaostankom treh minut in 46 sekund mu je sledil Tadej Logar (KK Završnica) in osvojil drugo mesto v skupni razvrstitvi ter zmagal med mlajšimi od 30 let. Tretjeuvrščeni skupno Boštjan Hribovšek (Calcit bike team) pa je za zmagovalcem zaostal 7 minut in 38 sekund.


Hribovšek in Valjavec na čelu po štartu

Sledila sta Peter Vesel (Uni team Ljubljana) in Srečko Križnič (DEŠ Fleš), prvi in drugi v najstarejši kategoriji 45+.

Najhitrejša ženska na 60 km razdalji je bila Andrea Kiršić, v cilj je prišlo 43 kolesarjev.

V krog dolgi preizkušnji pa so bili najhitrejši mladinci: zmagal je Jernej Hirci (KK Završnica) pred klubskim kolegom Anžetom Dolinškom in domačinom Ivanom Peruškom (BK Axa). Četrti je bil Rajko Novak (Calcit), zmagovalec med starejšimi od 45 let.


Tole so najhitrejši iz kategorije od 30 do 44 let, od leve: Hribovšek, Valjavec in Janez Dejak

Tadejeva prva mtb zmaga

40-letni Tadej Valjavec se je na cestnem kolesu v prejšnjem desetletju odlikoval zlasti po odličnem vzpenjanju na gorskih etapah največjih cestnih etapnih dirk in stopil na stopničke na Giru in Vuelti, na Touru pa leta 2008 končal kot 10. v skupni razvrstitvi. Pred tedni so pri Kolesarskem klubu Kranj objavili, da se v njihovem dresu vrača na cestne dirke, a le za priprave na sezono na gorskem kolesu. Tam so njegov cilj maratoni.

V Raklju je dosegel svojo prvo zmago na gorskem kolesu, potem ko se je lani poskusil na 60 km trasi maratona Bled in končal na drugem mestu.

“Vse je bilo odlično,” pravi Tadej o nedeljski izkušnji. “Proga je bila super, uživam v teh stvarem, sicer se ne bi šel tega. Vedno me je tudi malo strah, saj ne vem, kako dober sem v tehniki, ampak počasi napredujem.”

Tadej je večji del dirke prekolesaril sam, a z majhnim presenečenjem v prvem krogu. “Z najhitrejšimi sem bil dobrih 10 km po štartu, na prvi resen vzpon pa sem šel sam naprej. A potem sva oba s spremljevalnim motoristom zašla s poti. Ko sva se vrnila, je bil Logar že mimo. Moral sem ga ujeti in skupaj sva dokončala prvi krog. Potem sem malo pred istim prvim vzponom zopet šel sam naprej. Zanimivo, da tokrat razlike nisem naredil na klanec, ampak po tehnično zahtevnem ravninskem terenu. A sem bil sam na polnovzmetenem kolesu, Tadej pa na trdaku.”

“To je čisto druga stvar kot cesta,” Tadej pravi o mtb maratonu. “Lani sem šel poskusit na Bled in bil presenečen, da je šlo že od štarta na polno. Po dveh kilometrih sem bil že ves kisel, sledil je vzpon na Mežaklo in tudi tisti na 100 km trasi so šli na vso moč.”

Tadeja morda celo vidimo na prvi dirki pokala v krosu SloXcup v Vrtojbi, zagotovo pa na maratonu v Premanturi. Potem pa še na kakšni zveneči maratonski in etapni preizkušnji.Vrstni redi

60 km - skupno
60 km - kategorije
30 km - skupno
30 km - kategorije

Fotografije Damijanić Photography, tam najdete tudi galerije

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.