Če si doživel blatno kopel, potem je še nisi. Današnje “zdravilno” rabsko blato je bilo nekaj najlepšega! Dirka se preveša v drugo polovico, favoriti se borijo za najvišja mesta, uživači pa … uživajo!

Vremenska napoved za Rab se je menjala hitreje, kot mlade punce menjajo svojo garderobo. Na koncu je obveljala slabša variante. Deževalo je vso noč in potem tudi ves dan. Če se ulije med dirko, ni tako težko kot je težko čakanje na štartu, ko ti na glavo kaplja. Na srečo je ob enajstih le rahlo deževalo.

Blato nad Loparjem in kako sta Matej in Tomaž doživela etapo

V prvo blato smo padli že v ogrevalnih kolometrih za Loparjem. Potem je bilo iz kilometra v kilometer samo še huje. Redki asfaltni odseki so bili pravo olašanje. Blato je bilo krivo tudi za mnoge težave. Tanciku je svinjarija blokorala vilico. Mnogim se je zaradi blata navijala veriga na sprednji zobnik. Defekti so bili v takem vremenu prava nočna mora. Dekleti, ki sta prosili za pumpo (tlačilko), sta ostali neuslišani. Za osnovno opremo mora pač poskrbeti vsak sam. Ker jima nisva pomagala, sva bila (morda) kaznovana tudi midva.

Božja kazen

Na 45. kilometru je Tomaž prebil gumo. Mleko luknje ni zatesnilo, zato sva v nahrbtnikih (ja, midva jih imava) poiskala črve. Na blatnih gumah seveda nisva našla luknje, zato sva jih najprej oprala s pijačo iz mojega bidona. Potem sta se pokazala kar dva vulkana. Brez lepila sem vanju porinil dva črva in zdržala sta do cilja. Škoda nama je bilo izgubljenih minut, a ko sva pomislila na vse, ki so imeli težave že pred nama, sva zatulila: "Ne se šparat," in šla naprej.

Najtežja?

Cilj je bil tokrat na kocu Rajske plaže v Loparju. Po spustu s platoja Fruge po prelepi Premužičevi "stazi" naj se do tam čakalo še kilometer vožnje po mivki. Očitno bo letos vsaka od štirih etap Mitas 4 Islands najtežja.


Kako so “borbali” danes? Moški

Elita se “tepe” dalje! Danes sta zmago z desetimi sekundami prednosti slavila Jan Stroz in Tomas Visnovsky (Ceska sporitelna - Accolade 2), na drugo mesto se je uvrstil dvojec Mitas team - Michal Kanera in Filip Adel. Tretja sta billa Christoph Sokoup in Matthias Alberti (Team Texpa Simplon). Skupno vodstvo sta prevzela Kanera in Adel.

Mitja Tancik in Gregor Dimic (Energijateam.com - Cube) sta bila odlična 17., fenomenano sta se odrezala tudi Blaž Dragar in Janez Dejak (MTB Trail Center Kočevje), ki sta zasedla 19. mesto! Gregor Sikošek je v mešanem dvojcu s Tomislavom Katalenićem (Bike Point Lošinj) osvojil 23. mesto, Tadej Valjavec je bil v paru z Nicholasom Pettino (Team Freeon) uvrščen na 32. mesto.

Ženske

Swissgirls (Cornelia Hug in Esther Süss) sta prepričljivo dobili še drugo etapo. Za deset minut sta ugnali Lenko Fridrichovo in Vendulo Kuntovo (Ghost Mitas Team), na tretje mesto sta se uvrstili Suzanne Hilbert in Veronika Cseh (NoMad Alpin Bike). V skupnem vodstvu je dvojica Swissgirls.


Rajska plaža danes ni zaživela v polnem sijaju, a je bila vseeno rajska za vsakega, ki je priborbal do cilja.

Masters

Husqvarna MTB melje dalje. Ivica Mesarić in Pavao Roset sta z dobre pol minute prednosti ugnala dvojico Max Friedrich in Thorsten Keller (MaXalami), na tretje mesto in skoraj minuto zaostanka sta pridelala David Klap in Tomas Kucera (Rajec Trek). V skupnem seštevku vodita Ivica in Pavao pred Davidom in Tomasom.

Odlična sta bila Dejan Petrič in David Jeram (GOTRADE Team), ki sta zasedla 6. mesto in za nekaj manj kot 4 minute ugnala dvojec Calcit Bike Scott Team Gregorja Mikliča in Aljošo Martinjaša, ki sta zasedla sedmo mesto. ASI1 (David Svetličič in David Terpin) je zasedla 17. mesto. mtb.si2 z Mahom in Tomažem pa je bila na 39. mestu. Najvišje uvrščena slovenska masterja sta Gregor in Aljoša, ki zasedata odlično šesto mesto!

Grand masters

Pri najstarejših veteranih sta etapo tako kot včeraj, tudi danes zmagala Peter Vesel in Thorsten Damm (Keindl Sport - Bike&Ski). Le dobro minoto zaostanka sta pridelala Iztok Kuret in Boštjan Brelih (SLO Masters), na tretje mesto sta se uvrstila Konstantin Kuzmin in Iztok Robič (Robič - Kuzmin Team). V skupnem seštevku vodita Peter in Thorsten.

Pred večerjo smo zmotili:

Tokrat smo po etapi za rokav pocukali Iztoka Kureta, ki mu prijatelji pravijo tudi Izo. V ekipi SLO Masters je tokrat z Idrijcem Boštjanom Brelihom, ki ga tisti, ki spremljate gorsko kolesarstvo od vsega začetka zagotovo zelo dobro poznate.

Iztok je praktično domačin na Rabu, saj zadnji dve leti živi v Loparju, kjer ima apartmaje. Pravi, da takega blata ni doživel še nikoli. Izo pravi: “Z Boštjanom sva etapo začela zelo hitro in bila nad mestom Rab na čelu kolone. Potem sva začutila posledice hitrega štarta. Na spolzki podlagi je Boštjan padel in se močno udaril v stegensko mišico. Vseeno sva nadaljevala in zadržala drugo mesto. Upava, da bo Boštjan jutri na red za tretjo etapo čez Cres.”

Izo in Boštjan, želimo vama hitre noge tudi tretji dan!

Mešani pari

Ekipa Wilier / Force Germany ne pušča presenečenj. Rebecca Robisch in Thomas Weschta sta za 12 minut ugnala Zavo Allison in Gilberta Jeromeja (Team BBikes). Na tretje mesto sta se uvrstila Shannon Boffeli in Jen Hanks (Pearl Izumi / Pivot Cycles). V skupnem seštevku vodi dvojec Willier / Force Germany.

Današnji rezultati
Skupni vrstni red

Jutri se selimo na Cres. Na sporedu bo najdaljša in morda najtežja etapa na letošnji dirki po štirih otokih. Kaj pa vreme? Vreme bo! V vsakem primeru.

4islands.hr

Preberi še
Mitas 4 Islands: Na Krku nekaj blata in odlična, rahlo prenovljena trasa!

Na naslovni fotografiji Koka Kuzmin in Iztok Robič, ta tretja grand masterja! Foto Matej Hartman