V seriji MT'Bonton, ki smo jo objavljali pozimi, smo se redno sklicevali na dva sorodna paketa priporočil za vedenje gorskih kolesarjev v naravi - Rules of the Trail (IMBA) in Priporočila turnim kolesarjem (KTK PZS).

Zdaj je neformalno združenje Slovenska kolesarska pobuda, v kateri sodelujejo Kolesarska zveza Slovenije, Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije, klub gorskih kolesarjev Volja, GIZ Pohodništvo in kolesarjenje ter Razvojna agencija za Koroško, na osnovi obeh sestavilo Priporočila gorskim kolesarjem. Kaj so izpustili, kaj dodali in kaj prilagodili, tudi trenutni situaciji pri nas.

"SKP si bo v največji možni meri prizadevala za promocijo in uveljavljanje priporočil skozi svoje dokumente, informacijske poti in produkte z namenom, da priporočila tudi v praksi postanejo etični kodeks gorskih kolesarjev, s katerim se bodo (bomo) poistovetili in ga ponotranjili. Način kolesarjenja vpliva na odločitve in odnos lastnikov in upravljavcev zemljišč do kolesarjev," so zapisali v blogu SKP.

Tu je torej teh zlatih šest pravil, za nas kolesarje in tudi za nekolesarje, tudi tiste ki nas ne razumejo in nas imajo za nebodigatreba, da bodo morda lažje razumeli, kakšna so naša etična merila in da so kolesarji, ki jih ne spoštujejo, pravzaprav odpadniška manjšina.

Priporočila gorskim kolesarjem (Slovenska kolesarska pobuda, april 2012)

Kolesari samo po poteh.
Če nisi prepričan, ali je pot odprta za gorska kolesa ali ne, se pozanimaj. Ne kolesari v območjih, kjer bi zaradi kolesarjenja lahko prišlo do nezaželenih okoljskih vplivov ali konfliktov z drugimi uporabniki naravnega okolja. Način kolesarjenja vpliva na odločitve in odnos lastnikov in upravljavcev zemljišč do kolesarjev.

Ne puščaj sledi.
Kolesari podlagi primerno. V mokrih razmerah izberi primerno pot, saj se razmočena podlaga hitreje poškoduje. Izogibaj se blokiranju koles. Uporabljaj obstoječe poti, ne delaj novih in ne ubiraj bližnjic. Kar si prinesel v naravo, odnesi s seboj.

Nikdar ne plaši živali.
Nenadna pojava, hiter gib in hrup plašijo živali, tako divje kot domače. Živalim daj priložnost, da se umaknejo. Ko kolesariš mimo konja, bodi pozoren in upoštevaj navodila jezdeca. Lese pusti tako, kot si jih našel.

Obvladuj kolo.
Upoštevaj hitrostne omejitve, priporočila in lastne sposobnosti. Neprevidnost lahko povzroči nesrečo. Za ovinki in mrtvimi koti vedno pričakuj ovire ali druge uporabnike.

Odstopi prednost.
Ne plaši drugih uporabnikov, opozori nase. Prijazen pozdrav je vedno dobrodošel. Bodi uvideven: upočasni vožnjo, vzpostavi komunikacijo. Če je potrebno, se umakni oz. sestopi s kolesa. Drugi nemotorizirani uporabniki imajo vedno prednost pred kolesarji, razen če je pot označena le za kolesarje. Izbiraj manj obiskane poti.

Načrtuj.
Upoštevaj lastnosti svoje opreme, lastne sposobnosti in posebnosti ture ter se primerno pripravi. Bodi samozadosten, vzdržuj opremo, pri sebi imej potrebne zaloge živil, prvo pomoč ter rezervno opremo in oblačila. Vedno nosi čelado in drugo primerno zaščitno opremo.

odprimopoti.si
odprimopoti.blogspot.com