Bil je dan strganih verig, padcev in predrtih pnevmatik. In bil je dan, ko je svojo prvo zmago osvojil Amaury Pierron. In bil je dan, ko je Tahnee Seagrave prvič osvojila Ft. William. Ponoči je deževalo in glede na včerajšnje kvalifikacije je bila proga danes nekoliko drugačna in linije, ki so jih v srednjem delu izbirali tekmovalci, so bile druge, kot so jih bili vajeni na kvalifikacijah, saj se je na progi naredilo veliko lukenj.

Moški

Danes so igrali loto. Nepredvidljiva dirkaška nedelja je prinesla novega zmagovalca v moški kategoriji svetovnega pokala v spustu. Odlična vožnja in čas Britanca Reeca Wilsona sta bila dolgo časa mejnik, ki sta bila kar nekaj časa nedosegljiva.

Na začetku se mu je najbolj približal povratnik po poškodbi svetovni prvak Francoz Loic Bruni (Specialized Gravitiy). Nato pa same težave favoritov. Aaron Gwin je po odličnem zgornjem delu naredil napako, padel ter na koncu osvojil 20. mesto. Moštveni kolega in rojak Neko Mulally je z defektom osvojil 27. mesto, peti z Lošinja in osmi po kvalifikacijah Američan Dakotah Norton (Unior/Devinci Factory Racing) je po startu strgal verigo in prepumpal celotno progo. Na koncu se je moral zadovoljiti z 31. mestom.

Najhitrejši s kvalifikacij Američan Luca Shaw (Santa Cruz Syndicate) je po odličnem zgornjem delu spodaj dobil defekt in  končal na predzadnjem mestu v finalu. Odlično se je na progi znašel Francoz Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate), ki pa se je poznejšemu zmagovalcu približal na dve desetinki sekunde.

Prvo mesto je tako osvojil Amaury Pierron (Commencal / Vallnord), ki je pokazal najbolj tekočo vožnjo. Drugi je bil Loris Vegier, tretji pa s tremi desetinkami zaostanka Avstralec Troy Brosnan (Canyon Factory DH).

Ženske

Popolna vožnja Britanke Tahnee Seagrave (Transition Bikes / Muc - Off Factory) in smola včerajšnjih zmagovalk kvalifikacij. Rachel Atherton (Trek Factory Racing) je, tako kot Aaron Gwin pred leti v Leogangu, že takoj po startu ostala brez verige, nato še zdrsnila in z devetimi sekundami zaostanka vseeno osvojila tretje mesto. Na drugo mesto je z enim zdrsom priletela vodilna v svetovnem pokalu Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Vallnord), ki je za Tahnee zaostala za 8,2 sekunde. Monika Hrastnik (KK Črn Trn) je na koncu osvojila 12. mesto.


Monika Hrastnik

Monika po dirki: "Zelo težka proga. Včeraj je deževalo, na jutranjem treningu je bila podlaga zelo drseča in posledično sem tvegala nekoliko manj. V Ft. Williamu sem bila prvič in lahko rečem, da si je zgornji del proge zelo težko zapomniti. Spodnji del sem odpeljala mnogo bolje, kar se mi zdi, da je sedaj kar stalnica na dirkah. V spodnjem delu sem dodobra čutila tudi roke in ker je proga dolga, posledično tudi utrujenost. Veseli me, da grem cela v Leogang. Tam progo že nekoliko poznam in se že veselim naslednje dirke. Zahvalila bi se klubu Črn trn, ki mi je omogočil pot v Ft. William, in hvala ekipi Unior/Devinci za vso podporo!"

Mladinci

Po odhodu Kaosa Seagravea in Finna Ilesa, ki sta se preselila v člansko konkurenco, je med mladinci zavel nov veter. Včeraj najhitrejši na kvalifikacijah - Avstralec Kye A’Hern (Canyon Factory DH) je bil najhitrejši tudi v finalu. S časom 4 minute 42 sekund in 4 desetinke je za seboj pustil zmagovalca dirke na Lošinju Francoza Thibauta Daprelo (Commencal / Vallnod), ki je zaostal za dobrih sedem desetink. Na tretje mesto se je uvrstil Britanec Kade Edvards (Trek Factory Racing), ki je za Avstralcem zaostal 2,6 sekunde.

Mladinke

Avstrijka Valentina Holl je dobesedno brez konkurence. S progo je opravila v 5 minutah, 21 sekundah in nekaj manj kot sedmih desetinkah. Na drugo mesto se je uvrstila Latvijka Paula Zibasa, ki je zaostala za 29 sekund in dve desetinki, a njeno drugo mesto ni bilo tako varno kot Valentinina zmaga, saj je tretje mesto z le dobro desetinko zaostanka osvojila Američanka Anna Newkirk, ki ji je na progi vse do zadnjega merjenja vmestnega časa kazalo, da bo ona stala na drugi stopnički. Vali Holl je postavila čas, ki bi jo v ženski elitni kategoriji ponesel vse do tretjega mesta.

Vrstni redi

Naslednja, tretja dirka svetovnega pokala v spustu, bo 9. in 10. junija v avstrijskem Leogangu.

Posnetek dirke si lahko ogledaš na redbull.tv

Na naslovni fotografiji danes tretje uvrščeni Avstralec Troy Brosnan. Foto Klemen Humar

Preberi še:

Ft. William: Kvalifikacije Luci Shawu in Rachel Atherton
Ta vikend: Dvojna doza Ft. Williama