Po Vrtojbi, Završnici in Kamniku je bila v nedeljo četrta postaja serije v krosu SloXcup v MTB trail centru Kočevje v Dolgi vasi. KD Melamin je na prvi svetovni dan kolesarjenja prvič gostil dirko prve kategorije UCI in prišlo je okoli 250 kolesark in kolesarjev, skoraj tretjina iz tujine oziroma iz dvanajstih držav.

V dirkah članskih kategorij elit so pri moških stopničke zapolnili člani italijanske karabinjerske ekipe CS Carabinieri: zmagal je Luca Braidot pred Mirkom Tabacchijem in dvojčkom Danielejem Braidotom. Tudi na 4. mestu je bil njihov kolega v modrem Nicholas Pettina, s petim mestom pa je bil zadovoljen letos najmočnejši Slovenec Rok Naglič (Calcit bike team), zlasti zaradi ne prevelikega zaostanka minute in 41 sekund za zmagovalcem. Ob tem je bil najhitrejši izmed mlajših članov do 23 let in zabeležil tudi tretji najhitrejši krog dirke.

Drugi Calcitovec Gregor Krajnc je bil 9. (+3:39), tretji iz ekipe Boštjan Hribovšek 11. (+4:10), točko za lestvico UCI pa je v šprintu za 15. mesto osvojil tudi mladi David Ivartnik iz Energijateama (+7:50).


Grega Krajnc na odlično pripravljeni progi

“Startal sem res na polno. Bil sem tudi na drugi poziciji, a sem se zavedal, da bom tak ritem težko zadržal do konca dirke. V prvem krogu mi je bila pomembna samo pozicija, da nisem padel v gnečo, v čep. Potem sem imel težave, ki me pestijo že nekaj časa in jih še nisem uspel odpraviti. Nato sem se podal nazaj v borbo in sem se boril do zadnjega kroga, z vsemi močmi. Moj moto je namreč: ’Daj vse od sebe, da boš po dirki zadovoljen’,” je povedal Naglič.

Ženske: Slovenski dvoboj za hrbtom Ukrajinke

Pri ženskah je zmagala Ukrajinka Jana Belomojna (CST SANDD American Eagle) pred domačinkama, Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) je bila druga z zaostankom 55 sekund, Blaža Pintarič (Pintatim) pa tretja (+1:58).

Trojica se je odcepila takoj po štartu, lanska skupna zmagovalka svetovnega pokala Belomojna pa je potegnila v tretjem od šestih krogov. Slovenski šampionki, ki se nista pomerili že vse od leta 2015, sta ostali skupaj, kar je dalo misliti, da sta podobno hitri, saj sta skoraj hkrati izpustili tempo vodilne. Tanja pa je napadla v petem krogu krogu in prišla v cilj skoraj natanko na polovici med obema tekmicama.

Tina Perše (Calcit bike team) je bila 4., a še ravno z istim številom krogov kot trojica na stopničkah.

Mladinci in še mlajši

Dirko mladincev je dobil Italijan Davide Toneatti (Jam’s bike team) tesno pred Matevžem Govekarjem in Mihom Klemenčičem (oba MBK SportR.si), med mladinkami pa je prepričljivo zmago slavila Vita Movrin (Energijateam.com).

V kategorijah do 17 let sta obe zmagi ostali doma z Jakobom Klemenčičem (MBK SportR.si) in Tamaro Homar (Energijateam.com). Dirko veteranov je dobil Mitja Tancik (Energijateam.com).

Pri mlajših kategorijah so gostje iz Hrvaške in Avstrije malo prazburkali konkurenco z zmagami v kategorijah do 15 let (Helene Reinbacher in Ivan Okmažič) ter deklicah do 13 let (Mirta Pušec), ostale zmage pa so ostale doma. Tine Terpin (SportR.si) je zmagal pri dečkih do 13 let, Eva Terpin (SportR.si) in Lenart Dejak (Energijateam.com) pri U11, Tajda Šoštarko in Jakob Krapež (oba Calcit) pri U9 ter Anamarija Kosec (Calcit) in Lan Rupnik (SportR.si) pri U7.

Vsi vrstni redi in časi krogov

SloXcup se bo čez dva tedna nadaljeval v Samoboru na Hrvaškem s še eno dirko UCI C1.

Na uvodni fotografiji Blaža, Tanja in Jana, na koncu je bil vrstni red obrnjen. Fotografije prijavim.se