V spustu “stopničke” veljajo za prvo peterico, zato je slovenska in evropska prvakinja Monika Hrastnik tam že bila pred štirimi tedni, ko je v Leogangu osvojila 4. mesto.

Danes pa je članica ajdovskega Črnega trna na četrti dirki svetovnega pokala v Val di Sole v Italiji zasedla tretje mesto in to v takšnem slogu, da sta jo morali najhitrejši dve dami na svetu, Britanki Tahnee Seagrave (Transition Bikes - Muc-Off) in Rachel Atherton (Trek Factory Racing DH), vzeti zelo resno.Po najboljšem času kvalifikacij se je Monika na strmo Črno kačo, ki se je po sobotnem dežju povsem posušila, podala kot zadnja. V cilju je vodila Tahnee pred Rachel. Monika je na vrhu zaostajala dobre tri sekunde, na vmesnem času po dobri minuti je bila šesta. Na tehničnih odsekih pa je njen zaostanek začel kopneti in na koncu je v cilj prišla z le dobro sekundo zaostanka za obema. Prva trojica je bila danes razred zase! S tremi sekundami in 29 stotinkami zaostanka je bila blizu le še Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR) na 4. mestu."Že zjutraj se je proga tako posušila, da sem se lahko le čudila," svoj dan začne opisovati Monika. "Ker sem šla zadnja s štarta, sem čutila malo več pritiska. Zgornji del sem prevozila na rezervi, potem pa poln gas, kolikor je šlo. Parkrat bi skoraj šla po tleh, a sem ostala na kolesu. Zelo sem vesela!"

In še zahvaljuje se: "Hvala vse slovenskim navijačem, ki ste bili ob progi, pa klubu ter vsem, ki ste navijali ob prenosu in verjeli, da sem lahko še enkrat na stopničkah."Po štirih dirkah od sedmih je Monika peta v razvrstitvi svetovnega pokala. Na vrhu je Rachel (776 točk), na drugem Tahnee (676, tepe jo diskvalifikacija v Leogangu) in na tretjem Myriam Nicole (610), ki se je v Val di Sole poškodovala v kvalifikacijah. Pred Moniko (496) je še Tracey (560). Monika bo železo zopet kovala naslednji konec tedna, saj takoj sledi dirka v Vallnordu v Andori.Dirko članov je dobil Francoz Amaury Pierron (Commencal / Vallnord), že tretjo zapored! Sledila sta Britanca, Laurie Greenland (MS Mondraker Team, +0,52) na drugem in Danny Hart (Madison Saracen Factory Team, +0,66) na tretjem mestu.

Med mladinci je danes zmagal Francoz Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord) pred Britancem Henryjem Kerrom (Propain Dirt Sixpack) in Avstralcem Patrickom Butlerjem (MS Mondraker Team). Pri mladinkah pa še enkrat Avstrijka Valentina Hoell pred Američanko Anno Newkirk in Norvežanko Mille Johnset.

Pri članih in mladincih ni bilo slovenskih finalistov.

Vrstni redi in razvrstitev v svetovnem pokalu


Posnetek finala članic na redbull.tv

Fotografije Klavdij Blažko/Črn trn

Preberi še
VdS: Monika in drugi v fotogaleriji
VdS: Monika Hrastnik zmagovalka mokrih kvalifikacij spusta!
Leogang: Bravo Monika!