Le teden dni premora in že je tu naslednje prizorišče - žepna državica Andora. Dirkanje na visoki nadmorski višini, prizorišče svetovnega prvenstva 2015 in “domači” kraj ekipe Commencal / Vallnord. Prizorišče v Vallnord Bike Parku v La Massani je edinstveno tudi zaradi tega, ker so boksi in celotno dogajanje na startu spusta in ne v cilju.

Tudi proga za kros je speljana tako, da se krog sklene na asfaltu na vrhu parka. Letos bo v Andori prvič na sporedu tudi dirka kratkega krosa, četrta letos, in upamo, da bo speljana podobno kot v Val di Sole.

Na startu vseh preizkušenj bo tudi pet slovenskih predstavnikov in predstavnic.

Na kratko:

Kros: Proga, ki je leta 2015 gostila svetovno prvenstvo, ni lahka. Že suha povzroča tekmovalcem veliko težav z neštetimi koreninami in navigiranju med skalami, s kratkimi vzponi na moč pa na visoki nadmorski višini posrka prav vse moči. Odloča tudi dolg in zelo strm vzpon, ki se nato prevesi v spust proti smučišču.

Pri moških se je krog favoritov za zmago na posamezni dirki nekoliko razširil. Poleg Nizozemca Van der Poela je tokrat potrebno prišteti še Italijana Gerharda Kerschbaumerja, drugouvrščenega iz Val di Sole. V Italiji je presenetil tudi Brazilec Henrique Avancini, odličen je bil tudi evropski prvak Švicar Florian Vogel. Prvi favorit za zmago pa je vsekakor Nino Schurter.

Skupni seštevek - Nino Schurter (1130 točk), Mathieu Van der Poel (820 točk), Maxime Marotte (711 točk), Florian Vogel (617 točk), Henrique Avancini (586 točk).

Pri dekletih je potrebno računati na Jano Belomojno, lansko zmagovalko andorske preizkušnje. V Val di Sole je v zmagovalni ritem prišla Poljakinja Maja Wloszczowska. Odlična je bila tudi Kanadčanka Emily Batty, ne gre pa pozabiti na Gunn-Rito Dahle Flesjaa, ki je v Italiji osvojila peto mesto, lani pa je bila v Andori tretja! Kaj pa Jolanda Neff? Brez nje se skoraj zagotovo ne bo odvijal boj za prva tri mesta.

Skupni seštevek - Jolanda Neff (975 točk), Annika Langvad (923 točk), Pauline Ferrand Prevot (806), Maja Wloszczowska (732 točk) … Tanja Žakelj je s 369 točkami na 16. mestu.


Spust: Proga je dolga 2504 metre, start je na nadmorski višini 1895 metrov, v celotni dolžini pa se spusti za 641 višinskih metrov. Proga ni enostavna, saj je po strmini prenašati hitrost, a hkrati biti previden pri uporabi zavor.

Ali skoraj domači logi lahko Amauryja Pierona ponesejo še do četrte zaporedne zmage? Lahko Troy Brosnan ponovi lanski scenarij? Morda uspe odličen nastop Loicu Buniju, ki je na tej progi leta 2015 osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka? Lahko preseneti kdo drug? Aaron Gwin se je po vnovični poškodbi palca vrnil v domovino in bo dirko v Andori preskočil. Tako so karte dodobra premešane, Pierron pa trdno v vodstvu.

Skupni seštevek - Amaury Pierron (753 točk), Laurie Greenland (491 točk), Troy Brosnan (488 točk), Aaron Gwin (481 točk), Danny Hart (451 točk).


Lani je Troy Brosnan dobesedno letel po progi!

Pri dekletih bo prva favoritinja vsekakor Francozinja Myriam Nicole, ne smemo pa pozabiti, da je bila lani na tej progi odlična Avstralka Tracey Hannah, ki je bila vse do padca v spodnjem delu proge na poti k skupni zmagi. Po lanski poškodbi je Rachel Atherton tokrat pripravljena, da se v Andori še petič zavihti na najvišjo stopničko (trikrat v svetovnem pokalu, leta 2015 pa na svetovnem prvenstvu). Ali nam lahko Monika pripravi kakšno presenečenje? Počakajmo na soboto!

Skupni seštevek - Rachel Atherton (776 točk), Tahnee Seagrave (676 točk), Myriam Nicole (610 točk), Tracey Hannah (560 točk), Monika Hrastnik (496 točk).


Myriam Nicole in lanska zmagovalna vožnja.

Slovenci na startu v Andori

V krosu in kratkem krosu bo svojo priložnost za še eno vrhunsko uvrstitev iskala Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Team).

Članov Calcit Bike Teama Gregorja Krajnca in Roka Nagliča v Andori ne bo na startu, prav tako ne bo napovedane vrnitve Jureta Žabjeka, ki se je po nekaj preizkusnih vožnjah v Val di Sole vrnil v Slovenijo in bo nadaljeval z rehabilitacijo.

V spustu bodo nastopili Monika Hrastnik, Miran Vauh, Luka Berginc (vsi KK Črn trn) - vsi v članski katefgoriji, med mladinci pa bo nastopil Žak Gomilšček (Rajd Ljubljana)

Seznam prijavljenih

Kako so se razpletle lanske preizkušnje?

Kros: Med moškimi ni bilo nobenih presenečenj, Švicar Nino Schurter ni dovolil presenečenj in je vodil skoraj od starta pa vse do cilja. Se je pa odvijal hud boj za drugo mesto, kjer je v ciljnem šprintu Schurterjev rojak Mathias Flueckiger za las prehitel Francoza Jordana Sarrouja.

Med dekleti je boj potekal samo za mesta od drugega navzdol. Ukrajinka Jana Belomojna je uprizorila pravi šov in s samostojno vožnjo prišla do zmage in si odprla vrata do skupne zmage v svetovnem pokalu v sezoni 2017. Boj za drugo mesto sta bili zimzelena Norvežanka Gunn-Rita Dahle Flesjaa in Danka Annika Langvad. Na koncu je imela več moči Langvadova.

Zelo dobro je dirko odpeljala Tanja Žakelj, ki je večino dirke vozila okoli petnajstega mesta, nato pa ujela nekaj tekmic in napredovala na enajsto mesto!

Spust: Dirko je zaznamovalo veliko padcev, še posebej med trideseterico najboljših. Zmagovalec kvalifikacij, Avstralec Troy Brosnan je uspel biti najhitrejši tudi v finalu. Za le dve desetinki sekunde je za seboj pustil Grega Minnaarja, na tretje mesto se je uvrstil Danny Hart. Jure Žabjek je vozil odlično in na koncu zasedel petnajsto mesto!

Med dekleti je na svoj račun prišla Francozinja Myriam Nicole, ki je na drugo zmago v svetovnem pokalu čakala od leta 2011! Drugo mesto je pripadlo Britanki Tahnee Seagrave, tretje pa Francozinji Marine Cabirou.

Vikend spored:

V četrtek bodo najprej uradni treningi tekmovalcev v krosu, sledili bodo treningi spusta, nato pa še uradni treningi spusta z merjenjem časov za prvih 60 moških, prvih 15 deklet, 10 mladincev in prve tri mladinke.

V petek bodo po treningih spusta in krosa sledile tudi kvalifikacije v spustu. Kvalifikacije se bodo začele ob 12. uri in 30 minut.

Petkove finalne odločitve in prenos v živo na redbull.tv se bodo pričele ob 17.uri in 30 minut z žensko dirko v kratkem krosu in nato ob 18. uri in 15 minut nadaljevale z moškim “sprintom”.

Sobota bo rezervirana za dirke v spustu, ki se bodo začele 15 minut do desete ure z dirko mladink. Nato sledijo mladinci ter elitna ženska in moška kategorija.

V nedeljo bodo na sporedu dirke v olimpijskem krosu. Elitno moško in žensko dirko si lahko ogledaš, saj veš - na redbull.tv.

Spored 

Foto Klemen Humar

Kako so se odvile prve štiri dirke v svetovnega pokala v krosu?
VdS: Poročilo ekipe Unior/Devinci po krosu
VdS: Tanja Žakelj v krosu do 12. mesta
VdS: Tanja Žakelj najvišje doslej v kratkem krosu

Nove Mesto: Zmagi Schurterju in Langvadovi

Nove Mesto: Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing
Nove Mesto na Moravi: Rok Naglič na 18. mestu

Albstadt: Poročilo ekipe Unior Devinci Factory Racing
Albstadt: Tanja dirko končala na enajstem mestu
Albstadt: Drugi dirkaški dan v znamenju moške kategorije U23

Stellenbosch: Epski razpleti epskega tedna
Stellenbosch: Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing
Stellenbosch: Res epski boji za uvod v svetovni pokal

Kaj se je dogajalo na prvih štirih dirkah v spustu?
VdS: Monika in drugi v fotogaleriji
VdS: Monika tretja na spustu za svetovni pokal!
VdS: Monika Hrastnik zmagovalka mokrih kvalifikacij spusta!

Unior/Devinci Factory Racing v Leogangu: Le 0,264 sekunde od odra za zmagovalce

Leogang: Pierron drugič, Rachel prvič po poškodbi
Leogang: Bravo Monika!

Ft. William: Pierronov prvenec!
Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing: Brez verige po Škotskem višavju

Svetovni pokal Lošinj: We Will Rock You!

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.