Lanski “whipoff” v Bike parku Ljubljana v Podutiku je bil odličen, drugačen dogodek. Predvsem je dal fantom iz Batta misliti, kako narediti še boljo prireditev. Veliko boljšo. Za kolesarje, ki želijo leteti višje in dlje, še za tiste zraven, ki bi se merili v hitrosti, ter seveda za gledalce, ki si želijo kričati.

Tako smo letos na isto mesto dobili Flat Out Ljubljana. Še enkrat whipoff na še dosti večji liniji, zraven pa paralelni slalom (ali dual slalom) na povsem novi 20-sekundni progi. Torej obračanje koles počez in dirkanje stare šole.

Spored je začel paralelni slalom s finalom na izpadanje v popoldanski vročini. Gledalci so za 32 finalistov in 8 finalist večinoma navijali iz sence.

Kljub hitrim domačim asom - tekmovalcem v 4krosu, spustu … - je bil veliki finale pričakovan: srečala sta se dva od najhitrejših v 4X Pro Touru, Čeh Tomaš Slavik in Avstrijec Hannes Slavik (ne, nista sorodnika). Dirkalo se je na dve dobljeni vožnji, kar je za četverico, ki se je prebila do polfinala in nato nastopila še velikem sli malem finalu, pomenilo najmanj deset voženj, skoraj zagotovo pa še kako dodatno, ko sta bila tekmovalca po dveh vožnjah izenačena z 1 proti 1 v zmagah.


Finalni obračun pri moških

V velikem finalu je Tomaž ugnal Hannesa, mali finale za tretje mesto pa je bil slovenski: Žiga Pandur proti Filipu Flisarju. To so bile potrebne tri vožnje, da je tretje mesto osvojil Žiga.

Pri ženskah je v velikem finalu mlada avstrijska BMX tekmovalka Vanessa Kager tesno premagala Špelo Horvat - za odločitev o tem, katera je bila v drugi vožnji prej čez črto, je bilo treba pogledati posnetke. Za tretje mesto pa je Romunka Luana Chereches premagala Battovo Katko Primožič.

Nato je šla pozornost vse številnejših gledalcev, ki so ves dan prihajali v park nad končno postajo petke, takoj na whipoff linijo. Naravna selekcija, kot temu reče komentator Kristjan, je svoje naredila že med tednom in v petek, tako da padcev na velikem skoku na koncu linije ni bilo veliko. Kakšen pa že.


Samo Timi Zupanc ga je dal počez bolj kot Nejc Avbelj

Štiričlanska žirija v postavi Miha Glavič, Janez Bajda, Filip Flisar in Jurij Pečarič je naposled po dveh 20-minutnih sešnih (vmes je nekaj skokov z motorjem pokazal dirkač MXGP Klemen Gerčar) odločila takole:

Naj trik: Erik Kralj za vertikalne in horizontalne rotacije, torej ne-whipe

Najboljša peterica na whipih:
1. Timotej Zupanc
2. Nejc Avbelj
3. Jan Perše
4. Žiga Pandur
5. Jan Povšnar

Flat Out Ljubljana je bil odličen organizacijski podvig Batta ob podpori KD Rajd, ki upravlja s parkom. Pa še Supersnurf je priskočil pri izvedbi paralelnega slaloma. Zgledno sodelovanje klubov.

Že glede na to, da ima spletna stran dogodka naslov flatoutdays.com, pa tudi po izjavah Battovcev, si lahko v prihodnosti obetamo podobnih dogodkov pod to znamko tudi drugje po Sloveniji. Prihodnje leto pa zagotovo spet enega na istem mestu! Dober glas je že šel v deveto vas in hudi dirkači in letalci že imajo Podutik na svojih radarjih.

Zaenkrat nekaj fotografij Klemna Humarja. V družbenih kanalih najdeš že kup posnetkov, “resnejši” videi so na poti!

#FlatOutDays

Oglej si še
Flat Out Ljubljana: Prvi udarni video