Letošnji zadnji teden avgusta je bil poln vse mogočih prireditev. A kot nalašč se je prav za vikend vreme zarotilo in poslalo na nas mesečno količino dežja. Upanje vsaj na start maratona brez dežja je na Bled Bike Festivalu izginilo zgodaj zjutraj, a vseeno se je zbralo 98 tekmovalcev vseh kategorij.

Traso Epic so po pogovoru s komisarjem UCI in sodniki skrajšali, trasi Epic ter Maraton so združili v eno, a sta na koncu imeli svoje razvrstitve, tako da tekmovalci, prijavljeni na traso Maraton, niso bili prikrajšani zaradi močnejše konkurence.

Blejska prireditev je speljana zelo učinkovito, izkorišča poti in ceste namenjene gozdarjem in se le nekajkrat poda čez travnike in korenine, zato je dobro vozna v vseh vremenskih razmerah. A kljub temu so vzponi zahtevni in zelo naporni. Kljub pripravljenosti na razmere je nekaj tekmovalcev na progi omagalo, bolj zaradi mraza, saj se je temperatura na najvišjem delu okoli 1500 metrov spustila celo proti ničli. A za njih je bilo izredno hitro poskrbljeno, saj jim ni bilo potrebno čakati niti pol ure, da so jih zavili v tople odeje in z avti prepeljali do cilja. Premraženi in tresoči skoraj niso mogli verjeti, da je to mogoče in zahvaljevanja za hitre intervencije kar ni bilo konca.


Carballo še pred Rebagliatijem na enem od spustov

Tekmovalno se je Epic iztekel po pričakovanjih. Ekipa Wilier Force 7C je pripeljala svoje najmočnejše tekmovalce in ti so tudi krojili vrh. Zmagal je Italijan Marco Rebagliati, drugi je bil Jonathan Carballo iz Kostarike in tretji lanski zmagovalec Avstrijec Uwe Hochenwarter.

Pri ženskah je slavila Poljakinja Anna Sadowska, ki je edina prišla do cilja v svoji konkurenci.


Zmagovalka Sadowska se je skrbno oblekla

Na trasi Maraton je zmago slavil absolutno najhitrejši Tadej Logar (KK Završnica), na drugo mesto se je uvrstil Avstrijec Martin Kurbisch (KTM Rad.Sport.Szene) in na tretje Nedžad Mahmić (My Bike Stevens) iz Bosne in Hercegovine. Pri ženskah je zmagala Blanka Krajnc, ki je tudi edina končala dirko v svoji kategoriji.

Navkljub biblijskemu potopu in razmeram, ki so dirko močno otežile, pa se je organizacija dirke izkazala. Bili so pripravljeni na vse in so hitro reagirali na spremembo razmer. Ne spremembo trase, ko je bilo potrebno spremeniti oznake na progi, bolj pomembno je, da so bili pripravljeni na težave tekmovalcev na progi in možnost podhladitve in so po prihodu v cilj organizirali tudi topel tuš. In za to si zaslužijo posebno priznanje in nagrado v obliki velike udeležbe v naslednjih letih.

In seveda hvala za Kavo Bled v neomejenih količinah!

Vrstni redi na www.bledbikefestival.com

Fotografije Tit Košir/Bled Bike Festival

Preberi še poročilo z lanske prve izvedbe
Bled bike festival in maratona - ne le zabava in dolga izleta

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.