Evropski pokal v spustu iXS European Downhill Cup se je zaključil z mokro peto dirko v Brandnertalu v Predarlskem v Avstriji. Med člani sta skupna zmagovalca postala Slovenka Monika Hrastnik (KK Črn trn) in Nemec Joshua Barth (Carbocage Factory Racing), med mladinci pa Slovenec Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team).

Finalno dirko na progi Tschack Norris je pri moških dobil Johannes Von Klebelsberg (MS Mondraker Team) z J. Tirolske, drugi je bil Južnoafričan Christoper Philogene (2 Bros Racing / Start Cycles) in tretji Barth. Najhitrejši od treh Slovencev v superfinalu je bil po uspehih na avstrijskih dirkah na nižji ravni Aleš Virtič (ŠKTD Avče), ki na dirke hodi iz svoje baze na Semmeringu. Člana Črnega trna sta ga lomila, Luka Berginc je bil 21. in Miran Vauh 28. V mokrih razmerah so bile razlike velike, saj je že petouvrščeni za zmagovalcem zaostal za več kot 11 sekund.


Miran Vauh

Monika je skupno zmago zapečatila z drugim mestom za najbližjo tekmico, Nemko Nino Hoffmann (Santa Cruz Bicycles). Ločilo ju je kar 26 sekund, v končni razvrstitvi serije pa vendarle 64 točk v korist Monike.

Monika je sezono začela s 3. mestom v Mariboru, nadaljevala je zmagami v Kranjski Gori, Abetoneju in Špičaku in zaključila z drugim mestom v Brandnertalu, potem ko je bila v sobotnih kvalifikacijah tu le peta.


Monika prehiteva

Monika: “Ni bil najboljši vikend. V mokrih razmerah je bila ta proga težka, tako da smo se borili za čim manj padcev. Po prvem dnevu treninga sem zbolela, zato sem včeraj pred kvalifikacijami naredla le eno vožnjo za trening. Danes sem peljala sproščeno. Ujela sem dve punci in padla pred road gapom, ker sem gledla njiju namesto na progo. Tako sem morala peljati mimo jump linije in nakoncu se prehitevala še na skalnatem odseku. Vesela sem skupne zmage, pa da je konec evropskega pokala in tega vikenda.”


Prve tri pri ženskah: Hrastnik, Hoffmann, Rübesam

Pri moških Barthu v končni razvrstitvi sledita Novozelandec Bryn Dickerson (FS Funn Factory Racing) na drugem (do današnjega dne je bil še v igri za naslov, a je končal na 18. mestu) in Čeh Stanislav Sehnal (Kellys Factory Team) na tretjem mestu. Vauh je četrti, Berginc pa sedmi.

Med mladinci je bil Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) po dveh zaporednih drugih mestih tokrat le 7., a se je uspel obdržati na vrhu lestvice ter za svojo ekipo ubraniti naslov v tej kategoriji - lanski prvak je bil namreč Rudi Pintar.

“Dober vikend je bil. V finalni vožnji sem šel malo bolj na ziher, ker sem vedel, da zelo drsi,” pravi Žak. “Marko, Rudi in Žan so pred menoj vsi padli. Tako sem želel le ostati na kolesu.”


Gomilšček je vodstvo v seriji prevzel z drugim mestom v Špičaku

Pri mlajših mladincih do 17 let je bil Žan Pirš 8., Marko Niemiz (oba Sinter Brakes Team) pa le 17., najnižje letos. Niemiz je tako tudi zdrsnil iz prve trojice v skupni razvrstitvi na 4. mesto. Skupni zmagovalec je Novozelandec Blake Ross (Cube), Pirš je šesti.

Reprezentantje Mona, Miri in Žak se bodo iz Avstrije odpravili naravnost na prizorišče svetovnega prvenstva v Švici.

Vrstni redi finala
Končna razvrstitev serije

Fotografije Rick Schubert