29. svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu je v Lenzerheideju v Švici v sredo popoldan odprla štafeta. Zmagala je Švica pred Nemčijo in Dansko, Slovenija je zasedla 17. mesto.

Štafeta je na sporedu le dvakrat na leto in manj izkušene opazovalce še vedno malo zmede. Zato na dnu nekaj pojasnil o disciplini, ki postaja vse pomembnejša, odkar so jo prvič predstavili na svetovnem prvenstvu v Areju leta 1999 in je bila danes torej na sporedu že dvajsetič.

Dirka

Na start se je postavilo 22 štafet.

Po prvem krogu je prvi predal Italijan Gerry Kerschbaumer, Matevž Govekar pa kot predzadnji. V drugem je Francoz Mathis Azzaro prvi predal le nekaj sekund pred Švico, Rok Naglič pa je pridobil pet mest in predal Tanji Žakelj kot petnajsti.


Slovenska ekipa brez Tanje, od leve: Miha Klemenčič, Rok Naglič, Vita Movrin in Matevž Govekar

V tretjem krogu, ko so bila na progi večinoma dekleta, je prvi predal Avstralec Reece Tucknott, ki je seveda naredil precejšno razliko do Švicarke Sinne Frei. Tako je Jolanda Neff morala nadoknaditi minuto in 26 sekund. Tanja je predala Viti Movrin kot trinajsta.

V četrtem je prva predala Avstralka Holly Harris, a presenečenje kroga, Nemka Ronja Eibl, je nadoknadila več kot minuto in predala kot druga. Tako je mala avstralska mladinka Zoe Cuthbert morala dirkati z Nemcem Manuelom Fumićem, za njim pa se je v zadnji krog podal Nino Schurter. Oba seveda nista imela milosti in sta Avstralko ujela po desetih sekundah. Vita je kot šestnajsta predala Mihi Klemenčiču.

Zadnji krog je Schurter za Švico odpeljal v divjem ritmu. Fumić mu v nemškem dresu ni mogel slediti in se je zadovoljil z branjenjem drugega mesta. Tretje mesto je Dancem priboril Simon Andreassen z odličnim zadnjim krogom. Naša štafeta je na koncu končala kot sedemnajsta.

Vrstni redi


Čakanje na predajo, foto SP Lenzerheide

Pomen štafete za nacionalne zveze

Štafetna tekma je postala v dvajsetih letih zelo pomembna. Ne samo zaradi medalj, tudi izkušnje so pomemben dejavnik, uspešna štafetna dirka pa je tudi dobra motivacija za naslednje dirke prvenstva.

Poleg tega se podelijo točke za razvrstitev držav. Ta odloča o številu mest na olimpijskih igrah v Tokiu. Zmagovalna ekipa dobi 200 točk, drugouvrščena 150, tretjeuvrščena 120 in tako naprej. Za primerjavo: za 200 točk mora tekmovalec v elitni dirki svetovnega pokala končati na drugem mestu.

Kako je štafeta sestavljena?

Vsaka ekipa ima dve kolesarki in tri kolesarje. To so moški in ženska elite, moški in ženska U23 ter dekle in fant U19. Ta sestava velja od leta 2017, ko je bila dodana kolesarka U23, da bi se približali enakosti spolov.

Možno je tudi znižanje glede na starostno kategorijo. Na primer kolesarja U23 bi lahko nadomestil mladinec in elitnega kolesarja mlajši član pod 23 let, a je to redko.

Takšna mešana štafeta, ki presega kategorije, ne obstaja v nobeni drugi športni disciplini.

Preberi še
Naslednji teden: SP v gorskem kolesarstvu, Lenzerheide
SP Lenzerheide: Spored in prenosi