Po začetku novoustanovljene mednarodne serije 4X Pro Tour pred tedni v Belgiji je bila druga preizkušnja v soboto v poljskem mestecu Szczawno Zdroj. Zmagovalca sta postala Čeh Tomaš Slavik, nekdanji svetovni prvak, ter Britanka Katy Curd. Vseh pet Slovencev se je uvrstilo v finale 64-erice. Četverica KK Črn trn Cult - Rotnik, Stupar, Medvešček in Bratina - je obtičala v prvem krogu, Mariborčan Matej Stapić (Enduro Maxxis Sram) pa se je kot edini Slovenec uvrstil v osmino finala in osvojil 20. mesto.

Kraj nedaleč od češke meje je poljska prestolnica 4krosa s progo, ki že desetletje krasi mestni park in je ob vsakoletni mednarodni dirki pred leti že gostila evropsko prvenstvo, avgusta letos ga bo zopet. Odlična, hitra in tekoča proga je v lepem vremenu gostila trening, med kvalifikacijskim nastopom pa je dež ujel najboljše, ki so na koncu štartne liste. Brez nastopa v finalu sta tako ostala tudi favorita Michal Prokop in Joost Wichman. Od naših sta bila najhitrejša Matija Stupar s 14. in Stapić s 16. časom.

Dež ni ponehal do konca finala, proga je bila zato drseča in precej počasnejša. Vsi Slovenci v črno-zeleno-rumenem so izpadli v prvem krogu. Najbolj nesrečno Stupar, ki je bil sicer z večjim prednjim verižnikom očitno hitrejši kot v Belgiji: "Vse mi je šlo narobe že pred začetkom treninga pred finalom. Zaradi dežja so spremenili progo in je bilo dele treba na novo spoznati, jaz pa sem pet minut pred začetkom uničil čevelj. Ni mi preostalo drugega, kot da sem šel po boksih iskat ustrezen čevelj na posodo, tako da sem zamudil trening. Čevelj sem dobil, a sem v prvem krogu po dobrem štartu in po nekaj obratih pedal s podplata odtrgal ploščico za vpenjanje, tako da sem izgubil vsako možnost za nepredovanje …"

Stapić se je suvereno prebil v drugi krog tekmovanja. Tam je v drugo ravnino prišel kot tretji, nato pa se v ostrem zavoju spretno prebil na drugo mesto. A držal ga je le nekaj metrov, saj sta se s tekmecem zapletla in padla.

"Kvalifikacijski nastop mi ni najbolje uspel, na štartu mi je veriga preskočila v najtežjo prestavo.Vseeno je bilo koliko toliko okej. V finalu sem bil v dežju in blatu na štartu premočen in premražen. V takem stanju mi štart ni šel. V prvem krogu je še šlo, v drugem pa sem zaril po tleh in zaključil. Proga je bila sicer odlična, ljudje in poljske cene tudi, škoda le zaradi vremena," je povedal Matej.

Tretja dirka serije bo 2. junija vzporedno s spustom za svetovni pokal v Val di Sole v Italiji.

Vrstni red

moški
1. Tomaš Slavik (Češ, RSP)
2. Marek Peško (Svk, Polygon)
3. Kamil Tatarkovič (Češ, Commencal)
4. Jakub Riha (Češ, Galaxy)
5. Jakub Hnidak (Češ, Mondraker)
6. Hannes Slavik (Avt, Voesendorf)
7. Felix Beckeman (Šve, Trek)
8. Aiko Goehler (Nem, Tretwerk)

20. Matej Stapić (Slo, Enduro Maxxis Sram)
36. Urban Rotnik (Slo, Črn trn Cult)
50. Matija Stupar (Slo, Črn trn Cult)
52. Kristijan Medvešček (Slo, Črn trn Cult)
59. Andrej Bratina (Slo, Črn trn Cult)

ženske
1. Katy Curd (VB, Rose Vaujany)
2. Celine Gros (Fra, Morzine-Avoriaz)
3. Lucia Oetjen (Švi, Winterthur)
4. Tereza Votavova (Češ, Giant)

Vrstni red kvalifikacij moški
Vrstni red finala moški

www.4xprotour.com
www.crn-trn.si
stapicmatej.blogspot.com

Na uvodni fotografiji Matej Stapić pred Urbanom Rotnikom na treningu na suhi progi. Sredi kvalifikacij so se razmere spremenile. Vse foto KK Črn trn.

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.