La Bresse je kljub kančku slabega priokusa srečen kraj za Miho Halzerja, saj je več kot zasluženo osvojil 4. mesto in s tem dosegel najboljši slovenski rezultat v svetovnem pokalu v gorskem kolesarstvu med moškimi.

Tekmovalec domžalske Energije je bil v kvalifikacijah najhitrejši pred Brianom Lopesom, kar je bilo več kot odlično izhodišče za finalne obračune; Miha je lahko s tem vedno izbiral štartni položaj in vedno se je odločil za skrajno desno linijo. Vse se mu je odlično izšlo, le v velikim finalu je klonil proti tekmecem. Miha pravi, da se je majhen zaplet zgodil že na štartu: "Lopes je trznil malo pred pokom pištole, nato pa ga je pomočnik ustavil približno pol metra pred nami. Očitno sem samo jaz to opazil in sem zavpil, druga dva tekmovalca nista reagirala. Za trenutek sem že pomislil, da bomo štart ponovili." A očitno sodniki niso videli nič spornega in zadnja dirka dneva je silovito štartala. Halzer je prehitel sebi najbližjega Lopesa in prišel v prvi zavoj kot drugi, nato pa je v naslednjih zavojih zdrsnil na četrto mesto. Na zadnjem delu proge se je približal tretjemu tekmovalcu, pri zadnjem poskusu na vse ali nič pa še celo padel. "S Švicarjem sva se prerivala na štartni liniji, ampak sem žal dobil slabšo linijo. Ta borba mi je vzela precej moči pred nadaljevanjem. S četrtega mesta sem na koncu še enkrat napadel, zavore sem povsem spustil in samo zdrsnil s proge," je še povedal Miha.

Končno 4. mesto je najboljši slovenski moški rezultat v svetovnem pokalu, kar je Miha Halzer komentiral takole: "Seveda sem zadovoljen z rezultatom, očitno pa v tej disciplini nisi nikoli povsem zadovoljen, razen če zmagaš. Škoda, da je sezone že konec, želim si, da bi bilo naslednje leto več dirk. Zdaj se bom začel takoj pripravljati na svetovno prvenstvo. Ob tem bi se zahvalil še Jaku in Mitji ter celotni ekipi za res dobro podporo in vzdušje, saj mi je to zelo pomagalo."

Na dirki sta nastopili še Ana Zupan in Tina Perše. Slednja je izpadla po kvalifikacijah, Ana pa nato v prvem krogu, četrtfinalu. Svoj nastop je komentirala: "Jezna sem, saj sem zelo dobro štartala, potem pa nisem uspela voziti s komolci navzven in se prerivati. Nisem vajena tega. Z glavo sem sedaj že na svetovnem prvenstvu, kjer bo prvi del eliminatorja v klanec, zato bom tam zagotovo zelo močna. Zdaj sem neverjetno srečna za Miho, ki je danes dosegel odličen rezultat. Se vidi, da sem mu jaz skuhala makarone za kosilo …"

Zmagovalca eliminatorja v La Bressu sta Švedinja Jenny Rissveds in Švicar Patrick Luethi. Razvrstitve eliminatorja pa ne iščite, disciplina še nima skupnih trofej, zato tudi točkovanja ne.

Na mtb.si sledi še galerija z eliminatorja in vsaj še javljanje z nedeljskih dirk.

Vrstni red finala XCE

moški
1. Patrick Luethi (Švi)
2. Stefan Peter (Švi)
3. Brian Lopes (ZDA)
4. Miha Halzer (Slo, Energijateam.com)
5. Alexis Vuillermoz (Fra, Lapierre)
6. Heiko Gutmann (Nem)
7. Daniel Federspiel (Avt)
8. Simon Gegenheimer (Nem)

ženske
1. Jenny Rissveds (Šve)
2. Alexandra Engen (Šve, Ghost)
3. Kathrin Stirnemann (Švi, Sabine Spitz Haibike)
4. Rowena Fry (Avs)
5. Cecile Ravanel (Fra, GT Škoda Chamonix)
6. Anneke Beerten (Niz, Milka-Superior)
7. Maaris Meier (Est)
8. Tracy Moseley (VB)

15. Ana Zupan (Slo, Energijateam.com)

Vrstni redi na strani UCI

Na uvodni fotografiji Miha Halzer na nocojšnji podelitvi. Vse foto Grega Stopar.