Jaka Remec je na Kitajskem potrdil odlično formo in kljub dejstvu, da zaradi svoje mladosti ni smel nastopiti v kategoriji "pro" ter se pomeriti z asi, s katerimi je poleti treniral v Združenih državah, odlično opravil svojo nalogo v precej manjšem parku. Dokazal je, da v bližnji prihodnosti lahko nanj računamo tudi na največjih tekmovanjih discipline park v najprestižnejši kategoriji svetovne serije FISE.


Na Kitajsko

Čengdu je bil zadnja postaja BMXarjev v disciplini park v letošnji svetovni seriji FISE. Tja je na svoje prvo tekmovanje v tej sezoni odšel tudi Jaka. Na začetku brez pričakovanj, saj mu Mednarodna kolesarska zveza UCI zaradi njegove mladosti kljub lanskim dobrim rezultatom ni dovolila nastopa v kategoriji "pro". Zato se je moral dokazati v kategoriji junior, ki pa ni nastopala v enakem parku kot elitna kategorija, temveč v mnogo manjšem, sosednjem, ki je imel nižje objekte ter manjko resnično velikih, na kakršnih je treniral celotno sezono.

Od treningov do poškodbe

V parku je pred kvalifikacijami Jaka preživel zelo malo časa, saj ga je organizator zaradi velikega števila kolesarjev dokaj redno zapiral. Tako je park pred kvalifikacijami preizkusil za manj kot pol ure.

Dan kvalifikacij: Jaka sestavi svojo kvalifikacijsko vožnjo, a že pri dvojnem barspinu v roko dobi močan udarec s krmilom. Potrpi do konca, se uvrsti na drugo mesto, a so bolečine tako hude, da mora poiskati strokovno oskrbo.

Na pomoč priskoči japonski kiropraktik, ki mu za silo obvije roko ter mu nekoliko omili bolečino. Naslednji dan ga v roke dobi naša BMX legenda devetdesetih let, trenutno pa maser pri ameriški kolesarski reprezentanci Tomaž Jeras, ki ga pripravi na nedeljski finale. Mimogrede. Tomo je na Kitajskem skupaj z ameriško reprezentanco, saj prav ta teden v Čengduju poteka svetovno prvenstvo v urbanem kolesarstvu.

Vrstni red kvalifikacij  

V krajšem videu je zajetih nekaj utrinkov Jakovega bivanja na Kitajskem.


Pot do finala

Dan pred finalom je park sicer odprt, a zaradi mokre podlage nevaren in skoraj nevozen. Zato Jaka izpusti del treninga. Na koncu sestavi vožnjo, ki je bistveno močnejša od kvalifikacijske in potrpežljivo čaka na finale.

Tik pred
Jakovim nastopom zaradi peska na tleh parka korejski tekmovalec pade in se hudo poškoduje. Utrpel je namreč dvojni zlom golenice. Jaka zaradi tega nekoliko spremeni svoj nastop in svojo vožnjo omili z nekaj lažjimi triki, tako da ohrani drugo mesto s kvalifikacij.

Drugo mesto je vrhunsko, sploh če pomislimo, da je bil edini Evropejec v finalu in skoraj edini, ki parka ni poznal, saj so bili njegovi tekmeci bodisi domačini ali pa japonski rival in zmagovalec Joji Mizogaki, ki je bil z objekti v parku zelo domač.

Vrstni red finala 

Jaka je na trubuni veliko časa preživel s poklicnimi tekmovalci, ki jih je bolj spoznal na treningih v ZDA

Jaka in Sandi strneta občutke

Glede na to, da je BMX prostega sloga postal olimpijska disciplina, so tako ekipe kot nacionalne kolesarske zveze ta šport vzele zelo resno. Večina tekmovalcev je imela s seboje cele ekipe - maserje, serviserje, snemalce, psihoterapevte in trenerje. Skoraj vsi tekmovalci so imeli tudi več koles.

Tak "tretma" ti zagotovo da še več samozavesti in predvsem imaš podporo na vsakem koraku. Vesela sta, da so Japonci nesebično pomagali, ko si je Jaka poškodoval prst. Kasneje sta tudi izvedela, da so snemali skoraj vse Jakove vožnje in zvečer delali analize. Škoda, ker pri zvezi skoraj ne vedo ničesar o tem športu, Jaki pa je predvsem žal tega, da ni mogel voziti v "ta velikem" parku s proji, kjer bi pokazal, kaj je natreniral skozi celo poletje.

Foto in video Sandi Remec

Preberi še:

Jaka na Kitajsko
Jaka iz Amerike poln novih izkušenj