Evropski pokal v spustu iXS European Downhill Cup se v sezoni 2019 zopet dvakrat vrne na slovensko prst, skale in korenine. A šest dirk dolga evropska serija še zdaleč ni vse, kar nudi. Objavili so tudi koledar serije iXS Downhill Cup ter Specialized Rookies Cup 2019. Skupaj 22 dirk v spustu.

Za začetek so sešteli številke iz minule sezone: na njihovih dirkah je nastopilo 2507 različnih tekmovalcev iz 44 držav, povprečno 303 na dirko. Skupaj to znese 6054 nastopov.

iXS European Downhill Cup

V evropskem pokalu v spustu so bili letos slovenski tekmovalci še enkrat uspešni - Monika Hrastnik (KK Črn trn) je s tremi posamičnimi zmagami zmagala tudi v skupni razvrstitvi, Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) je postal skupni zmagovalec med mladinci, Miran Vauh in Luka Berginc (oba Črn trn) sta bila blizu vrha med moškimi s 4. in 7. mestom …

V dvanajsti sezoni serije bo točke prinašalo šest dirk, ob letošnjih prirediteljih se v koledar vrača Pila v Italiji. Prva dirka bo 21. aprila v Mariboru, teden dni pred dirko svetovnega pokala! Teden dni po svetovnem pokalu na Pohorju, 5. maja, sledi druga dirka iXS EDC v Kranjski Gori. Čez poletje nato v Abetone, Pilo in klasični Špičak, finale bo tako kot letos v Brandnertalu.

19.-21. april - Maribor, Slovenija
3.-5. maj - Kranjska Gora, Slovenija
28.-30. junij - Abetone, Italija
26.-28. julij - Pila, Italija
16.-18. avgust - Špičak, Češka
20.-22. september - Brandnertal, Avstrija


Letošnja dirka v Mariboru je teden dni pred svetovnim pokalom na Lošinju pritegnila močno konkurenco, št. 1 je bil Troy Brosnan. Foto Klemen Humar.

iXS Downhill Cup

Serija, v katero so letos prvič združili dosedanje nacionalne dirke v Nemčiji, Švici in še kje, bo imela prihodnje leto kar deset dirk v šestih državah. Zanimivo tudi za kakšnega slovenskega tekmovalca - letos je Aleš Virtič (ŠKTD Avče) zmagal v Wiriehornu v Švici, Špela Horvat (BeFly World Team) je bila druga v Ilmenauu v Nemčiji.

Znanim prizoriščem v osrednji Evropi so dodali dve malce bolj eksotični, zanimivo bo.

17.-19. maj - Willingen, Nemčija
31. maj-2. junij - Winterberg, Nemčija
7.-9. junij - Kayseri, Turčija
14.-16. junij - Klinovec, Češka
21.-23. junij - Pamporovo, Bolgarija
19.-21. junij - Ilmenau, Nemčija
9.-11. avgust - Bad Tabarz, Nemčija
30. avgust-1. september - Innsbruck, Avstrija
27.-29. september - Thale, Nemčija
4.-6. oktober - Bellwald, Švica

Specialized Rookies Cup presented by iXS

Potem je tu še serija za spustaše prihodnosti s šestimi dirkami. Slovenci se vmešajo predvsem na vrhuncu v Serfaus-Fiss-Ladisu na avstrijskem Tirolskem, ko dirki serije sledi še prvenstvo iXS International Rookies Championships.

30. maj - Winterberg, Nemčija
9./10. junij - Steinach, Nemčija
6./7. julij - Saalbach, Avstrija
13./14. julij - St. Kassian/Alta Badia, Italija
2.-4. avgust - Serfaus-Fiss-Ladis, Avstrija (+ prvenstvo IRC)
7./8. september - Schöneck, Nemčija

www.ixsdownhillcup.com

Uvodna fotografija - Monika Hrastnik letos v Kranjski Gori, foto Andras Oravecz

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.