Gorskokolesarska družba zagotovo pozna Duška Supića, Velenjčana, ljubitelja gorskih koles in občasnega rekreativnega tekmovalca v enduru. BMX druščina ga pozna kot očeta dveh obetavnih tekmovalcev - Luke in Jaka. Številni med nami pa tudi vemo, da je Duško po nesrečnem spletu okoliščin po padcu s kolesom pristal na invalidskem vozičku in postal tetraplegik.

A nekaj velja! Duško je pozitivec in predvsem željan spremeniti svojo nemoč v moč in iti naprej, poiskati vse tiste rešilne bilke, ki bi ga spravile iz položaja, v kakršnem se je znašel.

Čeprav je priklenjen na invalidski voziček, ima okoli sebe dobre ljudi, ki mu pomagajo/mo, ki mu od časa do časa olajšajo/mo vsaj promil skrbi in bolečine. In vsemu navkljub ostaja pozitivec, predvsem pa borec!

Luka in Jaka ga razveseljujeta z dobrimi uvrstitvami na tekmovanjih. No, včasih ga razžalostita s kakšnim padcem, partnerica Sanela pa mu ves čas stoji ob strani in je ne samo njegova desna roka temveč mnogo več. Sedaj je prišel čas, ko se Duško - kot sam pravi se je rodil 2. maja 2017 - pripravlja na svoj še večji izziv.

Duškova zgodba:

"Izguba nog, v rokah pa ohranjena samo delna gibljivost - diagnoza tetraplegija. Ampak še tako črn scenarij mi ni vzel volje do življenja. Optimizem in nasmeh, ki sem ga imel na obrazu že prej, je sedaj dobil nove razsežnosti. Prej strasten športnik, bančnik, oče dve otrok, se sedaj ukvarjam z novimi cilji in iščem nov, globlji pomen življenja.

Mogoče se zgodba zdi tragična, žalostna, ampak verjemite, Duško je borec, želja po napredku in samostojnem življenju me nenehno žene dalje. Pravim, da nas življenje preizkuša, postavlja meje, nas izziva in spodbuja, da smo najbolj močni takrat, ko je to potrebno.

Tako sam kot tudi člani moje družine iščemo nove priložnosti in cilje. Največ časa posvečam okrevanju, rehabilitaciji, privajanju na vsakodnevna opravila, kjer imam podporo družine in prijateljev.

Trenutno se spogledujem z operativnim posegom rok v tujini. V Švici, na kliniki za paraplegike v Notwillu, kjer so strokovnjaki za rehabilitacijo oseb z okvaro hrbtenjače. Ekipa zdravnikov in specialistov izvaja rekonstruktivno kirurgijo rok, kar pacientom, kot sem sam, poveča stopnjo samostojnosti, to pa jim vrne izgubljeno gibljivost in občutke v prstih, kar seveda bistveno izboljša kvaliteto življenja.

Ker pa je takšen operativni poseg velik finančni zalogaj, govorimo o znesku, ki preseže 100.000 evrov, so mi prijatelji ponudili pomoč pri zbiranju sredstev. V kolikor imate željo pomagati tudi vi, vam bom več kot hvaležen.

Živeti in uživati v življenju je nekaj, kar ni samoumevno. Vaša vsakodnevna opravila so zame velik projekt, vsak premik, vsako dejanje pomeni vključitev tretje osebe, kar naenkrat pojem pomoč dobi nove razsežnosti. Vsakemu od nas življenje nameni svojo zgodbo. Meni je bila lani podarjena nova knjiga, z že spisanim prvim poglavjem, potek zgodbe pa je odvisen samo od nas samih. Sam verjamem v srečen konec, ki ga lahko pomagate spisati tudi vi."

Zbiranje sredstev:
DRUŠTVO PARAPLEGIKOV JUGOZAHODNE ŠTAJERSKE
(predsednik društva Janez Hudej),
Opekarniška 15a, 3000 Celje
TRR: SI56 6100 0001 5032 243, sklic: SI00 1995-18 namen: DUSKO SUPIC.Naslovna fotografija je z lanske prve dirke BMX pokala Alpe-Adria v Rivignanu. To je bila Duškova prva dirka, kjer je po nesreči strastno navijal za Jaka in Luko. Foto UL. Tale tu zgoraj pa s Specializedovima zvezdnikoma na EWS Peca/Jamnica, foto AD.