Tipično vreme za eno najatraktivnejših kolesarskih disciplin in po 21 letih dirka sezone, svetovno prvenstvo, zopet na Danskem, v obalnem mestecu Bogense. 2,6 kilometra dolg krog in dokaj tehničen teren, ki sta mu k še večji selektivnosti pomagala dež ter veter, vse to v dirkaškem vikendu svetovnega prvenstva v ciklokrosu. Naslovi najboljših na svetu so romali v Veliko Britanijo, v Belgijo in na Nizozemsko.

Sobotne preizkušnje

Mladinci: Drugo leto zapored je naslov najboljšega v mladinski kategoriji osvojil Britanec Ben Tullet. Večino dirke je vozil sam in zadrževal prednost okoli 20 sekund. Na blatni in zelo mokri progi sta mu dobršen del dirke sledila Belgijca Witse Meeussen (zmagovalec svetovnega pokala) in Ryan Cortjens (državni prvak), a več kot slediti novemu staremu svetovnemu prvaku nista zmogla. Končni vrstni red - Tulett, Meussen in Cortjens. Mladi Britanec je z drugim naslovom v mladinski kategoriji dokazal, da lanska zmaga v Valkenbergu ni bila le muha enodnevnica.

Kategorija do 23 let: Vse oči so bile uprte v branilca naslova, sicer dvakratnega svetovnega prvaka Belgijca Elija Iserbyta in v Britanca Thomasa Pidcocka, zmagovalca letošnjega svetovnega pokala.

Do četrtega, od skupno osmih krogov je bil Belgijec trdno v sedlu in kazalo je, da bo osvojil zgodovinski, tretji naslov svetovnega prvaka. A se je 19-letni Britanec, ki mu je že v prvem krogu zatajilo kolo, pobral in izničil prednost rivala ter pospešil in si nabral okoli 20 sekund prednosti. Spolzka in mestoma tehnična proga je terjala kar nekaj davka, saj je do konca prišlo 56 izmed 63 tekmovalcev.

In kdo je novi prvak? To je Britanec Thomas Pidcock, ki ga je do prvega naslova svetovnega prvaka ločilo 47 minut in 42 sekund. Na drugo mesto se je s 15 sekundami zaostanka uvrstil Eli Iserbyt, ki je v zaključku dirke za seboj pustil odlično razpoloženega Francoza Antoina Benoista. Ta je zaostal le osem sekund za Belgijcem.

Vrhunci dirke v kategoriji do 23 let.

Ženske elite: V elitni kategoriji dam je bilo na seznamu kar nekaj velikih imen, največ pa se je pričakovalo od Belgijke Sanne Cant in Nizozemke Marianne Vos. Vsi ljubitelji gorskega kolesarstva so imeli na startu svojo favoritinjo, ki se je v letošnji sezoni dokazala tudi v ciklokrosu - Jolando Neff.

Malo pred glavno sobotno dirko je začelo močno deževati in krog je zaradi še več blata postajal vedno bolj zahteven. A to dam v elitni kategoriji ni zmotilo in s starta se jih je pognalo 40.

Najhitreje sta začeli Marianne Vos in njena rojakinja Denise Betsema. kmalu se jima je za rep priključila aktualna evropska prvakinja in nekdanja svetovna prvakinja v kategoriji do 23 let Annemarie Worst. Ko je bilo že videti, da se bo o medaljah odločalo med to trojico, je priključila branilka naslova Belgijka Sanne Cant, ki je za seboj povlekla odlično razpoloženo Švicarko Jolando Neff.

Po polovici dirke je vajeti v svoje roke prevzela Cantova, sledila ji je Neffova. Nato je Švicarka zaradi padca skupine pred njo nekoliko izgubila ritem, Cantova pa je nadaljevala v enakomernem ritmu in si privozila nekaj prednosti. V ozadju se je nato med Betsemo, Vosovo, Worstovo in Brandovo odvijal boj za stopničke in ko je kazalo, da bo boj odločen, je na pedale stopila Brandova in pospeševala ter manjšala razliko, nato pa smola pri menjavi kolesa. Brandova je zaradi napake očeta pri menjavi padla in izgubila nekaj dragocenih sekund.

Cantova je po skoraj 48 minutah dirkanja osvojila že tretji naslov svetovne prvakinje, devet sekund za njo je v cilj prišla Nizozemka Lucinda Brand, 15 sekund je zaostala Marianne Vos. Jolanda Neff je na koncu osvojila šesto mesto, v uteho ji je lahko to, da je odpeljala najhitrejši krog na dirki.

Vrhunci ženske elitne preizkušnje.

Nedeljske preizkušnje

Ženske U23: Na startu sicer brez branilke naslova Britanke Evie Richards, ki okreva po poškodbi kolena, a vseeno z močno reprezentanco Nizozemske. Najmočnejše na “papirju” so bile Inge Van der Heijden, aktualna evropska prvakinja, zmagovalka svetovnega pokala Carmen Del Ceylin Alvarado in Fleur Nagengast.

In troboj se je resnično odvijal le med zgoraj naštetimi, le nekajkrat se sta v boj za odličja vmešali še Italijanka Silvia Persico in Britanka Anna Kay. Ostalo je bilo v Nizozemski domeni. Po dvainštiridesetih minutah dirkanja je naslov z le tremi sekundami prednosti osvojila Inge Van der Heijden. Podprvakinja je postala Nagengastova, tretje mesto je osvojila Alvaradova. Prvih šest mlajših članic se je v cilju zvrstilo v manj kot desetih sekundah!

Moški elite: Veliki finale letošnjega svetovnega prvenstva se je odvijal na koncu. Zadnja današnja preizkušnja je bila v domeni velikih imen ciklokrosa. Svetovni prvak zadnjih treh sezon Belgijec Wout Van Aert ter aktualni evropski in nizozemski prvak Mathieu Van der Poel sta bila glavna favorita za zmago.

Po polovici dirke in manjši napaki Van Aerta je Van der Poel nadaljeval v svojem ritmu in si po letu 2015 zopet nadel belo majico z mavrico. Za drugo mesto sta se borila Van Aert in njegov rojak Toon Aerts. V samem zaključku dirke je Aerts zdrsnil in drugo mesto prepustil Van Aertu, ki je za Nizozemcem, ki je za dirko potreboval uro, devet minut in 20 sekund, zaostal 16, tretjeuvrščeni pa 25 sekund.

Vsi vrstni redi na tem mestu

Spletna stran prvenstva