13. Festival gorniškega filma v teh dneh pravzaprav prinaša kar dva kolesarska filma. V obeh skupaj spremljamo nič manj kot deset kolesark. Škotinji Lee Craigie in Rickie Cotter v okviru dirke prekolesarita Tour Divide od Kanade do Mehike. No, tega smo že zamudili, razen če ga ponovijo med zmagovalnimi, zato se posvetimo domačemu izdelku (s tujo podporo).

Film Onkraj stereotipov (Ride Beyond Stereotypes) spremlja osmerico nemških kolesark, ki se v “bikepacking” slogu iz Mojstrane odpravijo na 300 km dolgo pot čez Julijce do Pirana.

Sporočilo 8-minutnega filmčka, ki ga je podprl nemški proizvajalec popotniških kolesarskih torb Ortlieb (s kolesi pa tudi Bombtrack) je to, da se tudi kolesarke lahko same odpravijo na kolesarsko popotovanje. Da znajo same zamenjati zračnico, popraviti še kaj drugega in se soočiti z vsem, kar se jim lahko zgodi na poti, ki ne vključuje avtomobilov in hotelov. Da je to, da za tak podvig potrebujejo moške, le stereotip.
Avtorica filma je Tina Lagler (OSM Films), tudi sama kolesarka, ki zaradi vse potrebne opreme tokrat seveda ni vrtela pedal. S kolesarkami Jacqueline, Emmely, Rebekko, Conny, Ingo, Wiebke, Julio in Franzi so prvo noč kampirale v Kobaridu. Tam se je v kamero po naključju ujel tudi Rok Rozman iz Balkan Rivers Tour - in prav s filmom Nepoškodovane (Undamaged) si njihov film deli sklop na Gorniškem festivalu. Preden so uzrle morje, so drugo noč prespale na Krasu.


Onkraj stereotipov si lahko ogledaš:

- v sredo 20. februarja ob 20. uri v kinu Radol’ca v Radovljici
- v četrtek 21. februarja ob 18. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani
Dogodek na Facebooku
Vstopnice Cankarjev dom

Onkraj stereotipov na gorniski.si

Onkraj stereotipov (Ride Beyond Stereotypes)

Scenarij & režija: Tina Lagler
Direktor fotografije: Blaž Miklič

Montaža: Tina Lagler
Kolorist: Blaž Miklič
Kamera: Blaž Miklič & Tina Lagler
Zvočna obdelava: Vincent Laurence / L.Ton
Zemljevidi in grafika: Anja Delbello & Aljaž Vesel / AA
Prevod v angleški jezik: Vita Leder
Lektorica: Manca Ropret
Pripovedovalka: Holi Vud

Fotografije Franziska Wernsing