Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing) je sezono že odprla z nastopom na etapni dirki na Kanarskih otokih (4Stage Lanzarote 2019: Zmagovalca Pintaričeva in Wawak), od tam pa se je preselila v celinsko Španijo, kjer je v soboto zasedla 5. mesto na močni mednarodni dirki (UCI HC) v Banyolesu nedaleč od Girone, otvoritveni dirki katalonskega pokala.

Zmagala je Britanka Annie Last (KMC - EKOI - Orbea) s 47 sekundami prednosti pred Nemko Elisabeth Brandau (RSC Schonaich) na drugem in že minuto in 38 pred Francozinjo Loano Lecomte (Massi) na tretjem mestu. Pred Tanjo je prišla v cilj še čertouvrščena Danka Malene Degn (KMC - EKOI - Orbea). Tanja je za zmagovalko zaostala dve minuti in 15 sekund.

Uvrstilo se je 70 kolesark, prvakinja BiH Lejla Tanović (Brujula Bike Racing Team) je bila 23.

Tanja je danes po dolgem času spet v Sloveniji - s priprav in dirkanja na Lanzarotu, nato treninga na Tenerifi in ekipnega tabora v Liguriji, kjer je preizkusila nekaj nove opreme, je šla naravnost na dirko v Banyoles.

“Po obilici treninga sem bila včeraj na štartu malo utrujena, manjka mi svežine. Po štartu sem bila res slaba in sem se že spraševala, kaj počnem tam, potem pa je šlo bolje. Skozi dirko se je pokazalo, da sem od Lanzarota konec januarja napredovala in da gre pripravljenost v pravo smer,” je povedala Tanja, ki jo naslednja prava dirka čaka čez natanko mesec dni - otvoritev domačega pokala SloXcup na XC Griči v Vrtoji. “Veselim se Gričev, tudi močna konkurenca se najavlja.”

Štartna lista za današnjo dirko članov je še močnejša.

Fotografija prireditelj