Peta dirka po kvarnerskih otokih je tik pred vrati. Jutri že start prologa v Baški, mi pa še zadnjič skozi statistiko.

Koliko slovenskih dvojcev bo na startu? Kdo so kandidati za najvišja mesta? Koliko zvezdnikov krosa in maratona ter etapnih dirk bo na startu in še kakšna malenkost.The Man

Dominacija čeških tekmovalcev traja že od leta 2015. Prva zmagovalca sta postala Jiri Krivank in Madžar Marton Blazso. Lani pa sta prestižno lovoriko osvojila Filip Adel in Michal Kaněra.

Letos je dirka kategorizirana kot UCI S1 in tekmovalcev, ki nabirajo točke UCI, bo mnogo več, še posebej v elitni kategoriji. Tako bo na startu tudi zmagovalec dirke ABSA Cape Epic Kristian Hynek, nastopil bo v paru z Martinom Strošekom. Ne gre prezreti lanskega zmagovalca Filipa Adela, ki je za letos združil moči z Honzo Škarnitzlom, pa Britancev Bena Thomasa in Nicka Corletta in lanskega zmagovalca v mešani kategoriji Thomasa Weschta, ki bo nastopil z Wolfgangom Mayerjem.

Slovenski tekmovalci:
Med ekipami UCI bomo imeli na startu dvojec Gregor Dimic in David Ivartnik. Gregor ima obilo izkušenj s preteklih dirk, ko je tekmoval v paru z Mitjem Tancikom. V moški kategoriji velja omeniti tudi zmagovalca obeh preizkušenj preteklega vikenda na Kamenjaku Gregorja Sikoška, ki bo nastopal v paru z Rokom Golobom.

V moški kategoriji bodo na startu štirje slovenski dvojci in ena poljsko-slovenska naveza. 62 moških dvojcev in 36 dvojcev UCI.

Startna lista The Master

Branilca zmage, domačina Ivica Mesarić in Pavao Roset, pa Thorsten Keller in Max Friedrich, Lars Lindermann in Jan Kroupa so le nekatera izmed imen, ki znajo presenetiti. Kot novincev, a hkrati starih mačkov z mnogimi leti izkušenj pa ne gre prezreti niti Tomija Misserja in Daniela Ruana. Kdor ne ve, Tomi Misser je nekdanji mladinski evropski prvak v spustu, pa zmagovalec prvega Snow Epica in udeleženec mnogih etapnih preizkušnj.

Potem je tukaj še en hrvaški dvojec - Marko Fržop in Marin Deković ter še kakšno ime, ki bo krojilo vrh, se najde.

Slovenski masterji:
Boštjan Brelih, lanskoletni partner Iztoka Kureta, bo letos tekmoval v kategoriji nižje (med mlajšimi) in sicer v paru z Robertom Blaznikom. Izkušenj jima vsekakor ne manjka. Na startu bosta tudi finišerja ABSA Cape Epica 2017 David Terpin in David Svetličič, ki sta bila na 4I tudi lansko leto. Omeniti velja tudi Uroša Breškija, še enega izmed odličnih etapnih gorskih kolesarjev, ki bo nastopil v dvojcu s hrvaškim kolegom Ivico Mesarićem.

V kategoriji master imamo tako Slovenci pet dvojic in pol, vsega skupaj pa je v kategoriji 62 parov.

Startna listaThe GrandMaster

Prvi imeni sta zagotovo lanskoletna zmagovalca Peter Vesel in Thorsten Damm. Ne smemo prezreti lanskoletnih četrtouvrščenih - Jimmyja Colsa in Frankyja Taelmana.

Slovenski grand masterji:
Poleg zgoraj omenjenih lanskih zmagovalcev bo na startu še dvojec, ki je zmago slavil leta 2017: Iztok Kuret - Izo in Lucjan Premrn. Lani je Kuret dirkal v paru z Brelihom in osvojil drugo mesto. Potem je tukaj še naš, mtb.si dvojec - Matej Hartman in Aleš Boben. Pohvalimo se še z mtbsijevo hrvaško izpostavo mtb.hr in parom Robert Gelo ter Dražen Oreščanin.

Med 37 dvojicami v kategoriji bodo na startu štiri slovenske dvojice in en slovensko-nemški par.

Startna listaThe WOMEN

V ženski kategoriji tokrat brez slovenskih predstavnic, a vseeno zelo zanimiva konkurenca!
Razdeljena bo med UCI Women in The Women. V slednji bodo nastopile štiri dvojice, v prvi, najmočnejši, pa 10 ženskih dvojic.

Cornelia Hug, ki je lani slavila v paru z Esther Suess, bo letos zmago lovila z Laetitio Roux. Nevarna pa bo tudi zmagovalka lanske dirke mešanih dvojic Rebecca Robisch, ki bo nastopila z Annette Griner.

Startna listaThe MIX

Prva zmagovalca dirke sta bila Tanja Žakelj in Urban Ferenčak. Leta 2016 sta zmago osvojila Južnoafričana Martin in Jannie Dreyer, na tretji dirki pa hrvaško-nemška naveza Ivica Mesarić in Sarah Reiners. Lansko leto sta na najvišji stopnički stala Thomas Weschta in Rebecca Robisch.

Letos bodo oči uprte v dva para - lanskoletni zmagovalec moške kategorije Michal Kaněra in Barbora Průdková veljata za prva favorita na papirju, kot drugi par pa kar hrvaška naveza Pavao Roset in Andrea Kiršić, ki se lahko pohvalita z dvema tretjima mestoma leta 2016 in 2017, Pavao pa je z Ivico Mesarićem lani slavil med masterji.

Slovenske mešane zasedbe:
Zagotovo največ pričakujemo od para Mitja Tancik (Mitja, vedno je tekmoval v moški kategoriji skupaj z Gregorjem Dimicom) in Vita Movrin. To bo prva mešana ekipa po Tanji in Urbanu, ki se lahko bori za sam vrh!

Slovenci bomo imeli med 27 dvojcami na startu dva para.

Startna lista

Foto organizator

Preberi še

Kaj bodo vozili na Mitas 4 Islands 2019?
Mitas 4 Islands: Še uradno s predstavitve
Mitas 4 Islands 2019: Predstavitev etap v videih
Mitas 4 Islands 2019: Četrta etapa, Push your limits
Mitas 4 Islands 2019: Tretja etapa, Shepherd’s Paradise
Mitas 4 Islands 2019: Druga etapa, Shades of Rab
Mitas 4 Islands 2019: Prva etapa, I’m a rock-it man
Mitas 4 Islands 2019 s pomembno novostjo