Pester kolesarski vikend v Mariboru je zaznamovala druga postaja pokala Alpe-Adria BMX. Mariborski BSX Racing Team je že sedmo leto zapored gostil slovensko-italijansko-avstrijsko-madžarski pokal v disciplini BMX race. 117 tekmovalcev iz Slovaške, Madžarske, Avstrije in Slovenije se je pomerilo na prvi slovenski BMX progi. Manjkali so le italijanski tekmovalci, a sta ravno ta vikend potekali dve dirki in sicer prva v pokalu Triveneto ter tretja v lombardijskem pokalu. Iz domačih klubov pa predstavniki domačega BSX Racing Team, ajdovskega KK Črn trn (predstavili so nove drese), velenjskega KD Lignit, TBP Lenart in KD Rajd

Sončna sobota

Čeprav je bila vremenska napoved spremenljiva, je tekmovalce pričakalo toplo in sončno vreme. Popoldanske dirke, kot je v BMXu že v navadi, so se pričele z moti in 117 tekmovalcev se je pomerilo na resnično lepo pripravljeni progi. Zasluga gre Tilnu Franku in njegovi ekipi, ki je v pripravo proge, pa čeprav je dan prej pripravo podlage krojil dež, izvedla z odliko.

Najprej so se na progo podali amaterji, nelicencirani tekmovalci, ki tekmujejo v treh različnih starostnih kategorijah.

Amaterji do 6 let - prva tri mesta so odšla v mariborski BSX Racing Team. Oto Heinrih, Mara Bella Perić in Nick Čeh Cigrovski so si razdelili mesta na stopničkah.

Amaterji 7 do vključno 9 let - zmagal je Tim Pečanec (BSX Racing Team), drugo mesto je osvojila Flora Reicher (Veszpremi Spartacus SE), tretji je bil Tobias Reicher (Union BMX Baierdorf).

Amaterji 10+ - prvo mesto je odšlo v Avstrijo k Davidu Rareju (Team-Sport-Mühlen), drugo mesto je pripadlo Evi Pešak (KD Rajd), tretje pa je osvojil Maks Škorjanec (BSX Racing Team).

Licencirani tekmovalci so začeli s kategorijama Cruiser in mlajšimi od osem let ter nadaljevali s številčno najmočnejšima kategorijama 9-10 in 11-12 let.

Cruiser do vključno 29 let - prvo mesto Jernej Gruber (BSX Racing Team), drugo mesto Peter Geierhofer (ASKÖ RSC BMX Veitsch), tretje pa zmagovalec prvih dveh dirk v Rivignanu Jani Volk (KK Črn trn).

Cruiser 30+ - Kristjan Kocmut in Gregor Palčnik (oba BSX Racing Team) sta na domači progi vozila svojo dirko, najbolj se jima je približal Peter Dovžak (KK Črn trn).

Kategorija do vključno 8 let - Tine Gostenčnik je domačemu BSX Racing Teamu priboril še eno zmago. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila Avstrijca Samuel Fernbach in Finn Kartuch (ARBÖ Radsport BMX Vösendorf).

9 in 10 let - Prvo mesto je pripadlo ljubljanskemu KD Rajd, zmago si je priboril Jošt Ložar. Drugo mesto je osvojil Mak Breznik Falk (BSX Racing Team), tretje mesto pa je odšlo na Slovaško k Adrianu Pastuchi (BMX Klub Rača).

11 in 12 let - Miha Čeh (BSX Racing Team) je bil najspretnejši in je ugnal rivala Madžara Boldizsárja Zsemberyja (Superior MTB Team) ter Avstrijca Valentina Wagnerja (ARBÖ Radsport BMX Vösendorf).

13 - 14 let - Prvenec Matica Sitarja (KD Rajd), ki se je po lanski poškodbi vrnil med najboljše. Drugo mesto je osvojil Tim Rovtar (KK Črn trn), tretji je bil še en Rajdovec Tim Bratuša. Dirkaški finale je zaznamoval grd skupinski padec, kjer sta jo najslabše odnesla Slovakinja Dominika Manikova (BMX Klub Rača) in Avstrijec Simon Hipfl (Team-Sport-Mühlen).

15 in 16 let - Gaj Gorza (TBP Lenart) je dokazal, zakaj v tujini vozi za ekipo Maikun Thrill, saj je za seboj pustil avstrijsko in slovaško konkurenco. Drugo mesto je osvojil Marco Manik (BMX Klub Rača), tretje pa Seastien Hipfl (Team-Sport-Mühlen).

17+ - Zmaga Tilna Franka (BSX Racing Team), drugo mesto Madžaru Vinczeju Gergelyju (SzoESE Gencspati), tretje mesto je osvojil Fabian Kogler (Team-Sport-Mühlen)

Nedelja

Strah pred dežjem in napovedanim močnim vetrom je bil popolnoma odveč. Čeprav je dež ponoči zmočil progo, se je tekmovalcev med dirkami usmilil in le pred finalnimi obračuni je padlo nekaj kapelji.

Amaterji do vključno 6 let - zmaga na Madžarsko, drugo in tretje mesto pa v domači BSX Racing Team. Flora Reicher (Veszpremi Spartacus SE), Mara Bella Perić in Oto Heinrih so bili prvi trije.

Amaterji 7 do vključno 9 let - Tai Strmčnik, Jaka Grilic (oba BSX Racing Team) ter Leo Fandler (Union BMX Baierdorf) so bili prvi trije.

Pri amaterjih 10+ sta bila v nedeljo na startu le dva tekmovalca. Prvi je bil Maks Škorjanc (BSX Racing Team), drugi pa Michael Kerschbauer (Union BMX Baierdorf).

Cruiser do vključno 29 let - na domači progi je bil Jernej Gruber nepreagljiv tudi v nedeljo. Jani Volk je osvojil drugo, njegov klubski kolega Rok Bajc pa tretje mesto.

Cruiser 30+ - Kristjan Kocmut in Gregor Palčnik prvi in drugi, Uroš Klauž (KD Lignit) pa je osvojil tretje mesto.

Kategorija do vljučno 8 let - popolnoma enak vrstni red kot dan prej, Tine Gostenčnik, Samuel Fernbach in Finn Kartusch.

9 in 10 let - četrta zmaga v pokalu in druga v Mariboru za Jošta Ložarja, ki je tudi tokrat uspel premagati v nedeljo dobro razpoloženega Maka Breznika Falka, ki ima v letošnji sezoni zabeležena štiri druga mesta. Na tretje mesto se je uvrstila Pia Palčnik (BSX Racing Team).

11 in 12 let - nekoliko pomešan vrstni red prvih treh glede na sobotno dirko. Prvo mesto na Madžarsko k Boldizsárju Zsemberyju, drugo v Avstrijo k Valentinu Wagnerju, tretje pa v Maribor k Mihu Čehu.

13 in 14 let - prvega mesta se je veselil Tim Rovtar, drugi je bil sobotni osmoljenec in udeleženec skupinskega padca Nik Golob (TBP Lenart), tretji pa je bil ponovno Tim Bratuša.

15 in 16 let - Gaj Gorza še drugič zapored na najvišji stopnički. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila Marco Manik in Sebastian Hipfl.

17+ - nepremagljiv na domači progi. Tilen Frank je osvojil prvo, Fabian Kogler drugo, tretje mesto pa si je priboril Jure Gorše (KD Rajd).

Tretja postaja in dvojni spored pokala Alpe-Adria BMX bo 25. in 26. maja v bližini Dunaja. Dirki gosti ARBÖ Radsport BMX Vösendorf.

Fotogalerijo Toneta Stojka najdeš na tem mestu.

Preberi še
Alpe-Adria BMX: Nepredvidljivo vreme v Rivignanu