Dolgo pričakovani prvi dirki svetovnega pokala v olimpijskem in kratkem krosu sta tik pred vrati. V petek kratki kros, potem pa dirke vse do nedelje. Letos s pomembno novostjo. Prvič bo na sporedu tudi dirka z e-kolesi! Seveda ne kot dirka za svetovni pokal ampak kot generalka za prvo uradno svetovno prvenstvo, ki bo meseca avgusta v Kanadi.

Albstadt gorske kolesarje gosti že sedmič in velja za nekakšno klasiko. 3,7 kilometra dolg krog z 220 višinskimi metri vzponov je kar konkreten zalogaj tudi za odlično, oziroma šampionsko pripravljene tekmovalce. Proga je težka, še posebej, če se vozi v dežju. Je pa na progi sami nekaj novosti in ni vse tako, kot je pred časom predstavil tekmovalec Anton Cooper in razvnel debato na družbenih omrežjih, ko je objavil fotografije s proge.

Iz prve roke smo izvedeli, da so na enem izmed bolj tehničnih delov spusta skale zabetonirali in s tem preprečili, da bi se preveč premikale in rahljale. Razširili so nekaj linij pri vzponih in tako omogočili več prostora za prehitevanje, vsekakor pa niso gradili avtocest. Vse so naredili v soglastju s predstavniki Mednarodne kolesarske zveze UCI. Predvsem z vidika varnosti tekmovalcev, saj je bilo lansko leto zelo veliko nesreč.


Nora sezona 2018

Zagotovo ena najbolj napetih sezon v olimpijskem krosu vseh časov. Dominacije Nina Schurterja ni bilo več. Najprej mu je v Stellenboschu zmago pred ciljno črto vzel Sam Gaze, nato je Nino s konkurenco opravil v Albstadtu. Sledil je obračun v Novem Mestu na Moravskem, kjer je Nino proti Antonu Cooperju slavil šele v v fotofinišu.

V Val di Sole zopet zmaga Schurterja, nato pa preobrat v Andori, kjer je drugouvrščeni iz Doline sonca Gerhard Kerschbaumer slavil svojo prvo zmago. Brez Schurterjeve smole ni šlo niti v MSA, zmago je slavil Mathias Flueckiger. Finale je lansko leto gostil La Bresse, še ena mtb klasika, Nino Schurter je osvojil svojo 30. zmago v svetovnem pokalu in skupni naslov.


Pri dekletih je bila sezona napeta že od začetka. V boj med Anniko Langvad in Jolando Neff so se vmešala nekatera druga imena. Če je Annika slavila v Južni Afriki, je Jolanda vrnila udarec v Nemčiji. Na Češkem je zmagovalko odločil ciljni sprint, boljša je bila Annika. Kjer se bojujeta dve, tretja dobiček ima. Odstop Annike in zmaga Maje Wloszczowske. V Andori pa slavje največje med največjimi - Gunn-Rita Dahle Flesja je osvojila še svojo 30. zmago v karieri. V Kanadi zmaga Jolande, na zadnji dirki v Franciji pa dramatičen zaključek. Smola s predrtimi pnevmatikami za glavni kandidatki za skupno zmago. Na koncu si je svoj tretji naslov zmagovalke svetovnega pokala priborila Jolanda Neff.

Kot zanimivost. Na startu je tudi svetovna prvakinja med mlajšimi članicami iz leta 2016 in olimpijska prvakinja iz Ria Švedinja Jenny Rissveds, ki se po dolgotrajnih zdravstvenih težavah vrača na dirke najvišjega ranga.

Prijavljeni slovenski tekmovalci

Rok Naglič bo nosil številko 93, na startu v elitni moški kategoriji pa bo 152 tekmovalcev. Tanja Žakelj bo imela na krmilu številko 45, na startu bo 83 deklet. Startne številke elitnih kategorij se začnejo pri številkah 25, nosilca pa bosta Jolanda Neff pri ženskah in Nino Schurter pri moških.

Premierno v Albstadtu

Prva uradna e-gorskokolesarska dirka v krosu bo potekala v soboto. Na enaki progi za kros kot je namenjena tekmovalcem v olimpijskem krosu. Kategoriji moških in žensk se bosta pomerili v popoldanskem terminu. Na startu moških bosta tudi znani imeni gorskega kolesarstva Julien Absalon in Marco Aurelio Fontana. Dirka bo služila kot generalka pred prvim uradnim svetovnim prvenstvom v e-gorskokolesarskem krosu.

Slovenci na mladinski dirki

V sklopu vikenda svetovnega pokala bo tudi uradna dirka mladinske serije UCI (C3). Od naših tekmovalcev na startu Jakob Klemenčič, Teo Pečnik in Ana Janežič, vsi v okviru reprezentance. Več o prijavljenih in dirkah abstadtskega vikenda najdeš tukaj.

Časovnica

Petek:
- 17:30 start ženske dirke v kratkem krosu
- 18:15 start moške dirke v kratkem krosu

Sobota:
- 9:15 start dirke v olimpijskem krosu za mladince
- 10:45 start dirke v olimpijskem krosu za mladinke
- 14:30 start dike olimpijskem krosu za moško kategorijo do 23 let
- 17. uri start dike v krosu za kategorijo e-koles

Nedelja:
- 9:00 start dirke olimpijskega krosa za ženske v kategoriji do 23 let
- 11:20 start dirke olimpijskega krosa za ženske elite
- 14:35 start dirke olimpijskega krosa za moške elite

Ogled prvih dirk svetovnega pokala v olimpijskem in kratkem krosu v živo na redbull.com.

Prenos petkovega kratkega krosa se začne ob 17. uri in 20 minut, v nedeljo pa od 11. ure dalje ženske, ob 14. uri in 15 minut pa se prične prenos dirke moške elitne kategorije. 

Vse informacije o prvi dirki svetovnega pokala v XCO in XCC najdeš na www.world-cup-albstadt.de

Simpatična najava letošnjih komentatorjev. Kros strokovno z legendo Bartom Brentjensom.

Naslovna fotografija organizator