Lansko evropsko prvenstvo, ki je bilo v francoskem Sarriansu, je slovenskim tekmovalcem v BMXu prineslo kar nekaj dobrih rezultatov v kategoriji challenge. Tilen Frank, selektor in hkrati tekmovalec, je v kategoriji do 34 let dosegel odlično 7. mesto!

Tokrat je evropsko prvenstvo nekoliko dlje in nekoliko bolj vzhodno, v Latviji, natančneje v Valmieri, na čisto novi progi in s 1060 prijavljenimi tekmovalci in tekmovalkami iz 25. držav. Akcija se bo odvijala med 11. in 14. julijem.

Ni pa naključje, da bo letošnje prvenstvo potekalo prav v Latviji, od tam je namreč doma Māris Štrombergs, dvakratni olimpijski prvak (Peking in London), dvakratni svetovni prvak (2008 in 2010) ter trikratni evropski prvak (2008, 2013 in 2014).

Slovenske barve bo na prvenstvu branil le Gaj Gorza (TBP Lenart / Maikun Thrill) in sicer v kategoriji 16 let. Gaj se je letos udeležil tudi treh dirk evropskega pokala in sicer v italijanski Veroni, francoskem Sarriansu in v belgijskem Zolderju. Izpustil je le dirko na Norveškem. Trenutno zaseda 61. mesto v kategoriji 15 in 16 let (med 208 tekmovalci, ki so osvojili točke). Hkrati odlično tekmuje v regijskem pokalu Alpe-Adria in je po desetih dirkah vodilni v svoji kategoriji.

Gaj pravi:

“Čez nekaj dni se bom udeležil evropskega prvenstva. Zame bo to tretje prvenstvo po Veroni 2017 in Sarriansu 2018. Tekmovanja se zelo veselim in sem v pričakovanju nove, posebej za evropsko prvenstvo zgrajene proge. Glede na prijavljene tekmovalce v moji kategoriji bodo tu vsi najboljši, ki jih običajno srečujem na tekmah evropskega pokala. Vem, da bo tekma izredno težka. Moja pričakovanja so, da bi se preko motov kvalificiral v nadaljnji krog ali dva. Mislim, da je to realen cilj, saj bi bilo kaj več kot to zagotovo presenečenje. V vsakem primeru bom dal vse od sebe in bomo videli, kako bo.”

Dodatne informacije najdeš na facebooku EURO BMX 2019 in na uec.ch.  

Naslovna fotografija z Gajem Gorzo na najvišji stopnički v madžarskem Sopronu. Osebni arhiv.

Kako je bilo lani?
EP BMX: Fotogalerija in kratko poročilo
EP BMX: Tilen Frank sedmi!