Ob odsotnosti najboljših letošnjih spustašev Monike Hrastnik in Jureta Žabjeka je edini slovenski predstavnik na 4. dirki svetovnega pokala v spustu Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) poskrbel za veselje slovenskih navijačev in se z lahkoto uvrstil v jutrišnji finale najboljših dvajsetih v mladinski kategoriji!

Moški

Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity) je očitno v vrhunski formi. V silovitem zaključku kvalifikacij je dosegel čas 4 minute, 14 sekund in 395 tisočink. Na drugo mesto se je uvrstil Avstralec Troy Brosnan (Canyon Factory DH Team), ki je zaostal le za stotinko sekunde! Na tretjem mestu je z zaostankom 3,432 sekunde pristal Francoz Amaury Pierron (Commencal Vallnord), četrti je bil lanskoletni zmagovalec Andore, še en Francoz Loris Verger (Santa Cruz Syndicate). Njegov zaostanek pa 4,170 sekunde. Najboljšo kvalifikacijsko peterico je zaključil Avstrijec David Trummer, ki je zaostal 4,710 sekunde.

Ženske

Prvenec letos resnično hitre Nemke Nine Hoffmann, ki je postavila čas 5 minut 5 sekund in 969 tisočink. Le 0,541 sekunde je zaostala še ena tekmovalka, ki se letos spogleduje tudi z zmago v svetovnem pokalu, hitra Francozinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory). Na tretje mesto se je s tremi sekundami zaostanka uvrstila štirikratna zmagovalka Andore (če štejemo tudi svetovno prvenstvo leta 2015), Britanka Rachel Atherton.

Vodilna v točkovanju svetovnega pokala Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR) je po odličnem prvem delu pred zadnjim merjenjem vmesnega časa padla in na koncu dosegla 13. čas kvalifikacij. Lanska zmagovalka Britanka Tahnee Seagrave (Transition Bikes / Muc-Off Factory Racing) na kvalifikacijah ni nastopila.

Mladinci

Na prvem mestu brez presenečenj. Francoz Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord) je neustavljiv. Danes je postavil odličen čas 4 minute, 19 sekund in 512 tisočink ter za 12,959 sekunde prehitel rojaka in presenetljivo tretjega v Leogangu Mattea Inigueza. Tretje mesto je osvojil Avstralec Kye A”Hern (Canyon Factory Downhill Team). Njegov zaostanek pa 13,252 sekunde za Daprelo.

Med 67 tekmovalci na startu je bil tudi edini slovenski predstavnik Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) in bil naravnost odličen, saj je z zaostankom 20,449 sekunde osvojil 11. mesto. Žak je na resnično dolgi in hitri progi za 5. mestom zaostal le tri sekunde! Žaku se pozna odlična forma, ki jo je očitno prenesel z zadnje dirke evropskega pokala v spustu iXS, kjer je zmagal.

Mladinke

Najhitrejši čas je postavila Avstrijka Valentina Höll (Sram TLD Racing). Za progo je potrebovala 5 minut, 22 sekund in 6 desetink. Na drugo mesto se je uvrstila Američanka Anna Newkirk, njen zaostanek pa 5,985 sekunde. Tretja je bila Norvežanka Mille Johnset (Atherton Bikes), ki je zaostala več kot 20 sekund.

Vrstni redi


Naslovna fotografija Grega Stopar

Preberi/oglej si še
Andora: Po progi z Benom in Marcelom
V Andori tudi brez Žabjeka
Svetovni pokal v krosu in spustu se seli v Andoro