Žak Gomilšček, član ekipe Sinter Brakes Team, je danes v finalu spusta mladincev na dirki svetovnega pokala v Val di Sole zasedel zgodovinsko drugo mesto. Zmagal je Novozelandec Tuhoto-Ariki Pene, Žak je v dresu slovenske reprezentance za njim zaostal za 33 stotink sekunde. Tretji je bil Avstralec Kye A’Hern, drugi v skupni razvrstitvi, z zaostankom 0,41 sekunde za zmagovalcem.

Žaka pritisk tretjega mesta iz petkovih kvalifikacij očitno ni zmedel. “Lani sem v La Bresse gledal podelitev mladincev in si rekel, da moram priti na stopničke,” je takoj po razpletu povedal Žak. “Danes sem bil prepričan, da se bo vse poklopilo. Delal sem velike napake, na vsakem ovinku sem skoraj padel, a sem se vsakič nekako rešil.”

Žak je do zadnjega vmesnega časa celo vodil. Nekaj malega časa je izgubil zaradi malo nenavadne težave: “Nekaj je ropotalo pri prednjem kolesu in pomislil sem, da gre za kako tehnično težavo. Malo sem upočasnil, nato pa imel na skoku čas pogledati. Bila je le strgana štartna številka, ki je visela na eni sami vezici, tako da sem dal spet gas do konca.”

Pri vrhu ni bilo veliko običajnih favoritov. “Proga je izredno zahtevna, ena najbolj zahtevnih, kar sem jih vozil v življenju, pa še mokra je bila. Že na treningu in v kvalifikacijah so številni padli, nato še danes v finalu. Danes se je malo sušilo, po jutranjem treningu je bila ura sonca, a je le še bolj drselo,” razplet komentira Žak.

Fotografija Klavdij Blažko

Preberi še

VdS: Žak Gomilšček tretji v kvalifikacijah spusta!