Črna kača je zagotovo najbolj divja in resnično neukročena proga, ki ne pusti niti najmanjše napake, seveda če se boriš za kar se da dobro uvrstitev, in to vedo vsi. V vseh štirih kategorijah so na najvišji stopnički stali čisto novi obrazi. Zmage pa v Veliko Britanijo pri moških, Francijo pri ženskah, na Novo Zelandijo pri mladincih in na Norveško pri mladinkah.

Žak Gomilšček z odliko, Monika Hrastnik in Jure Žabjek pa sta se po krajšem premoru zaradi poškodb zopet vrnila v dirkaško karavano.

Moški

Dolgo je za najboljši čas veljal 3:45,470 Francoza Baptista Pierrona (Dorval AM) in prvi, ki ga je uspel izboljšati je bil Avstrijec David Trummer, njegov čas je bil 3:44,742. Zelo dobro je kazalo tudi dvakratnemu zmagovalcu Črne kače Britancu Geeju Athertonu (Atherton Bikes), a je za tretjim merjenjem vmesnega časa naredil večjo napako in se ni mogel boriti za sam vrh.

Še 14 najhitrejših na startu ter odlična in zelo hitra vožnja Francoza Lorisa Vergierja (Santa Cruz Syndicate), ki je za 2 sekundi in 41 tisočink prehitel Trummerja in se za nekaj časa usedel na vroči stol. Za njim je bil na vrsti njegov moštveni kolega, Južnoafričan Greg Minnaar, ki je bil na poti proti prvemu mestu, a je v zadnji četrtini proge zdrsnil in se uvrstil na trenutno tretje mesto.

Loic Bruni (Specialized Gravity), 18. po kvalifikacijah je šel na vse ali nič in imel pri drugem merjenju 8 desetink prednosti pred Vergierjem, nato pa prednost le še povečeval in se v cilj pripeljal s časom 3:40,673!

Tudi tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala, Avstralec Troy Brosnan (Canyon Factory Downhill Team), se ni mogel približati Brunijevemu času, na startu pa še 10 tekmovalcev - Hart, Thirion, Greenland, Reading, Pierron, Macdonald, Riesco, Figaret, Palazzari in Breeden.

Britanec Hart (Madison Saracen Factory Team) je začel hitro, z nekaj drugačnimi linijami in na drugem merjenju že z več kot sekundo in pol prednosti. Nato je prednost nekoliko skopnela, za konec pa še počena pnevmatika in zaostanek skoraj 4 sekunde.

Če Hartu ni uspelo prekiniti francoskega uroka, potem je tu Laurie Greenland (MS Mondraker Team), ki mu je uspela odlična vožnja in je v cilj prišel kot prvi, ki se je na dirki spustil pod 3 minute in 40 sekund. Njegov čas: 3:37,819. Edini, ki bi lahko izboljšal Greenlandov čas, je bil Amaury Pierron (Commencal / Vallnord), a je bil z nekaj napakami kar 5 sekund počasnejši!

Nekdanji mladinski svetovni prvak (2015) je tako pri dvaindvajsetih letih dočakal svojo prvo člansko zmago v svetovnem pokalu. Drugo mesto je pripadlo aktualnemu svetovnemu prvaku Loicu Bruniju, tretje pa Lorisu Vergierju. Jure Žabjek (Unior / Devinci Factory Racing) je z 21,552 sekundami zaostanka zasedel 47. mesto. Kot vse kaže poškodba zapestja še ni sanirana, več pa v poročilu ekipe.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je po šestih dirkah na prvem mestu Loic Bruni (1132 točk), drugi je Amaury Pierron (1000 točk), tretji pa Troy Brosnan (939 točk). Jure Žabjek je 34. in ima 181 točk.

Ženske

Odlična vožnja Švicarke Emilie Siegenthaler (Pivot Factory Racing) in njen čas 4:52,383 je bil kar nekaj časa merilo ostalim tekmovalkam. Monika Hrastnik (Dorval AM) je v zgornjem delu zaostajala več kot 6 sekund za Švicarko, a do cilja uspela zaostanek zmanjšati na vsega 2,2 sekunde. Nato je bila odlično na poti letos odlična Nemka Nina Hoffmann, z že več kot 6 sekundami prednosti, a je pred tretjim merjenjem vmesnega časa padla in sanj o še enih stopničkah je bilo konec.

Sledila je odlična vožnja aktualne evropske prvakinje Švicarke Camille Balanche, ki je vodilno Siegenthalerjevo prehitela za 8,269 sekunde. Čas Švicarke 4 minute 44 sekund in 114 tisočink je prva napadla italijanska prvakinja Eleonora Farina (MS Mondraker Team), ki pa je po brezhibnem zgornjem delu, v srednjem delu zdrsnila, a po padcu nadaljevala v napadalnem ritmu in se na koncu s prazno zadnjo pnevmatiko uvrstila tik za Moniko.

Na startu so bile še najhitrejše tri. Najprej se je na progo pognala Italijanka Veronika Widmann (INSYNC), ki je v zgornjem delu, ki se je kar hitro sušil, vozila hitro, a tik pred merjenjem tretjega vmesnega časa zdrsnila in prednost zgornjega dela se je prevesila v zaostanek, ki ga do cilja kljub napadalni vožnji ni mogla nadoknaditi. Njen čas je bil vseeno dovolj za trenutno drugo mesto.

Francozinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory) je že od starta vozila svojo dirko in imela pri drugem merjenju vmesnega časa skoraj 10 sekund prednosti pred Camille Balanche. Francozinja je vozila, kot bi bila z drugega planeta, njen čas v cilju je bil 4:25,790 ter 18,323 sekunde prednosti pred drugouvrščeno!

Na startu še vodilna v svetovnem pokalu Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR). Na prvem merjenju je za Cabiroujevo zaostajala skoraj 3 sekunde, na tretjem že več kot 9, na cilju pa 11,776 sekunde!

Prva in zelo suverena zmaga mlade Francozinje Marine Cabirou, ki je po nekaj neuspelih letošnjih poizkusih končno posegla po samem vrhu! Na drugo mesto se je uvrstila Tracey Hannah, tretje mesto je pripadlo Camille Balanche. Monika je ob povratku na dirke svetovnega pokala zasedla 7. mesto.

V skupnem seštevku vodi Tracey Hannah, ki ima 1250 točk, na drugem mestu ji s 1080 točkami sledi Marine Cabirou, tretja je Nina Hoffmann (739 točk). Monika je z dvema dirkama prisilnega počitka z 265 točkami na 13. mestu.

Mladinci

Presenetljivi zmagovalec je peti z včerajšnjih kvalifikacij Novozelandec Ariki-Tuhoto Pene (Subway NZ MTB Hub), ki je ugnal vso mladinsko elito in si prislužil prve točke v svetovnem pokalu.Njegov čas na cilju pa 4:09,626. Na drugo mesto se je uvrstil Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team), ki je zaostal 0,339 sekunde! Na tretje mesto se je z zaostankom 0,418 sekunde uvrstil Avstralec Kye A’Hern (Canyon Factory DH Team). Prva violina letošnje sezone Francoz Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord) je zasedel 12. mesto.

V seštevku svetovnega pokala se je Gomilšček z dvema zaporednima uvrstitvama med dobitnike točk zavihtel na 10. mesto. Ima jih 54. Še naprej vodi Daprela, ki je do sedaj zbral 246 točk, na drugem mestu mu s 141 točkami sledi A'Hern, tretji je Kanadčan Patrick Laffey (120 točk).

Posebno poročilo z Žakovo izjavo - VdS: Gomilšček drugi v spustu mladincev! 

Mladinke

Popolne prevlade Avstrijke Valentine Höll (Sram TLD Racing) je očitno konec. Danes je najboljšo vožnjo prikazala Norvežanka Mille Johnset (Atherton Bikes). Njen čas 5:06,790. Hollova je z zaostankom 1,095 zasedla drugo mesto, tretja je bila Američanka Anna Newkirk (Sram Young Guns Racing).

Na progi v Bikelandu je Avstrijka zabeležila drugi poraz v sezoni, prvič je klonila proti Newkirkovi in sicer na drugi dirki sezone v Ft. Williamu. V skupnem seštevku ima Höllova 320 točk, z 240 točkami ji sledi Newkirkova, današnja zmagovalka jih ima 140.

Vrstni redi


Posnetek dirke si lahko ogledaš na Red Bull TV

Naslovno fotografijo smo si sposodili na uradnem facebook profilu Val di Sole Bikeland I UCI MTB World Cup.

Preberi še
VdS: Gomilšček drugi v spustu mladincev!
VdS: Žak Gomilšček tretji v kvalifikacijah spusta!
VdS: Po Črni kači z Žakom