Dirke v kratkem krosu so vedno bolj zanimive in napete do samega zaključka. Tudi današnja v Švici ni bila izjema. Neverjetne predstave v ženski kategoriji, številni napadi in skoraj brez taktiziranja. Pri moških pa s kančkom pridiha taktik s cestnih kolesarskih dirk, a vseeno do zadnjega diha. Pri ženskah odlična predstava Francozinje, Švicarke, Švedinje in Nizozemke in močan napredek v tej disciplini za Tanjo Žakelj. Pri moških pa se Nizozemec poigrava z Brazilcem in Švicarjem. 

Ženske

Po startnem krogu je v prvi krog prva zapeljala Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC), takoj za njenim obročnikom je bila Avstralka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Rotor), tretja Švicarka Linda Indergand (Superior XC Team), četrta pa Američanka Kate Courtney (Scott - SRAM MTB Racing). Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) je v prvi krog zapeljala kot 16.

V drugem krogu se je na čelo postavila Švedinja Jenny Rissveds, za njo pa McConnell, Neff, Courtney in Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing). Tanja je še vedno držala 16. mesto.

V četrti krog se je na čelu oblikovala šesterica deklet, ki je imela pred drugo skupino dobrih pet sekund prednosti. Na čelu te skupine pa je tempo narekovala Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Facotry Team). Tanja je napredovala na 14. mesto.

V petem krogu začne tempo narekovati Nizozemka Anne Tauber (CST Sandd Bafang MTB Racing Team), Tanja napreduje na 12. mesto. V šetem krogu pa pobudo prevzame domačinka Alessandra Keller (Thomus RN Swiss Bike Team), sledijo ji McConnellova, Neffova, Terpstra, Tauber in Nemka Elisabeth Brandau. Tanja še vedno drži 12. mesto. Nato se izoblikuje skupina desetih deklet, ki se zvrstijo v treh sekundah, tempo pa začne narekovati Nemka. Tanja s 17 sekundami zaostanka zdrsne na 14. mesto.


Tanja

Nekaj menjav na čelu dirke in peklenski ritem osmega kroga, ki ga še naprej narekuje Nemka Brandau. Tanja še uspe držati 14. mesto in ima 22 sekund zaostanka.

Konec osmega kroga pa Elisabeth Brandau zmagovalno dvigne roke, a se spozabi, da je pred njo še en krog. Sestopi s kolesa, a ko vidi, da je potrebno prevoziti še zadnji krog, zopet požene za tekmicami. Na čelo se postavi Jolanda Neff, a jo preseneti Puline Ferrand Prevot in prvič napade. Jenny Rissveds se varno vozi na tretjem mestu, a ne more držati priključka do vodilnih dveh. Tanja zdrsne na 16. mesto.

Ferrand Prevot še kar napada, Neffova ji sledi, a v ciljnem sprintu, ki je močno spominjal na tistega iz nedeljskega krosa v VdS, ima največ moči Francozinja in se tako veseli prve zmage v kratkem krosu! Jolanda Neff zasede drugo mesto, na tretje se z le sekundo zaostanka pripelje Jenny Rissveds. Četrto mesto tokrat pripade Anne Tauber. Tanja Žakelj se z 39 sekundami zaostanka uvrsti na 17. mesto, še štiri mesta za Tanjo pa današnja “osmoljenka” Elisabeth Brandau.


Mathieu van der Poel, za njim Maxime Marotte

Moški

Po startnem krogu na čelu Nizozemec Mathieu van der Poel (Corendon - Circus), za njim pa Švicar Nino Schurter (Scott - SRAM MTB Racing), Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), Francoz Jordan Sarrou (Absolute Absalon) in še en Švicar Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team), ki tvorijo čelo skupine dvajsetih tekmovalcev.

V drugem krogu se na čelo postavi Schurter, prvih petnajst pa le v sedmih sekundah. Četri krog pobudo prevzame Sarrou, sledijo mu Schurter, van der Poel in Avancini. Proti koncu kroga se naprej in na čelo prebije Italijan Gerhard Kerschbaumer (Torpado Ursus). A le za kratek čas.

Do sedmega kroga se v vodilni skupini vozi deset tekmovalcev, na čelu pa Avancini. Nato tekmovalni ritem zviša Schurter in v osmi krog gredo skupaj le še štirje - Schurter, Avancini, van der Poel in Marotte. Svojo letos najboljšo dirko kratkega krosa pa vozi Nemec Manuel Fumić (Cannondale Factory Racing), ki se prebije vse do sedmega mesta.

V zadnjem krogu napade van der Poel, ki si v trenutku privozi nekaj metrov prednosti in jo zadrži do konca. S sekundo zaostanka na drugo mesto pripelje Avancini, pet sekund za zmagovalcem pa Nino Schurter. Četrto mesto z osmimi sekundami zaostanka osvoji Marotte, z odličnim zaključnim krogom peto mesto in le sekundo za Francozom pripade Italijanu Luci Braidotu (CS Carabinieri - Cicli Olympia - Vittoria). Fumić je na koncu šesti.

Vrstni redi 

Na naslovni fotografiji Pauline Ferrand Prevot, Jolanda Neff, Jenny Rissveds in Anne Tauber. Fotografije Matej Hartman