Uvodna fotografija je stara nekaj malega manj kot mtb.si, sedem let. Od leve: Blaža Klemenčič, štart članov v krosu z Borutom Rudolfom na čelu v modrem in rdečem, ter Luka Novak na ciljnem skoku spusta. Vse z državnega prvenstva v spustu in krosu leta 2005 na smučišču Javornik, zdaj znanem tudi kot mountainbike park Javornik. Edinkrat v zgodovini sta bili slovenski prvenstvi v obeh kraljevih disciplinah gorskega kolesarstva hkrati na istem mestu.

To se znova zgodi to nedeljo, na istem mestu. MTB park Javornik, Lome, Črni Vrh nad Idrijo.

Prvenstvo skupaj prirejata dva primorska kluba - DEŠ Fleš iz Vrtojbe spustaški del, MBK Črni Vrh (Orbea Geax) pa kros.

Sobota bo dan za trening in razvrstitveni nastop spusta, ki se začne ob 15. uri.

V nedeljo se dirke v krosu začnejo ob 8.45 zjutraj, članice, mladinke, amaterji in veterani štartajo ob 10.15, člani in mladinci pa ob 12.30.

Finale spusta se začne ob 15. uri.

Spust
Proga za spust je v večjem delu narejena na novo, podatki o dolžini in višinski razliki ter tloris ali celo višinski profil proge pa v razpisu (tako kot za kros) manjkajo. Pri DEŠ Fleš, letos že prireditelji XC Griči v Vrtojbi, računajo, da bodo časi voženj okoli treh minut in pol.
Park bo v petek odprt po običajnem urniku, v soboto in nedeljo pa bo zaprt.
Naslova v članskih kategorijah branita Zarja Černilogar in Miran Vauh.

Kros
Nekaj proge je speljano po trasi stare, ki se je spomnijo malce starejši tekmovalci. "Vse, kar smo dodali, je bolj tehnično," pravi vodja tekmovanja Primož Štrancar. Krog bo krajši kot pred leti, s približno 130 v.m. ga bodo kolesarji prevozili v 11 do 12 minutah. "Mnenja o progi so kot vedno različna, je pa težka," še pravi Štrancar.
Naknadno so prireditelji sprejeli, da bo dirka štela tudi za pokal Slovenije, nagrad, predpisanih za PS, pa ne bodo podelili.
Naslova med elito branita Tanja Žakelj in Matej Lovše, pri ml. članih pa Urban Ferenčak.

Udeležba na obeh prvenstvih naj bi bila popolna, z obema olimpijkama v krosu vred, pri krosu pa med najboljšimi tudi ne beležimo poškodb.

Vremenska napoved je za soboto bolj mokra, lepše kaže za nedeljo. Pa saj veš, za ogled so mokre dirke kvečjemu bolj zanimive, le obleči in obuti se moraš primerno.

Razpis obeh prvenstev (PDF)

Malo zgodovine:
- Poročilo DP Javornik 2005
- Ponedeljkova zgodba in fotogalerija

Na uvodni fotografiji prizori z dvojnega DP na Javorniku pred sedmimi leti, od leve: Blaža Klemenčič, štart XC člani (obe foto Mare Obid), Luka Novak (foto Grega Stopar).

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.