Svetovno prvenstvo v Kanadi ni samo jubilejno 30., je tudi prvo uradno prvenstvo v kategoriji e-MTB XC. Za naslove v enotni moški in ženski kategoriji se je borilo preko 50 kolesarjev in kolesark, med njimi zelo znana imena gorskega kolesarstva. Svojega predstavnika smo imeli tudi Slovenci.Moški

Južnoafričan Alan Hatherly, lanskoletni svetovni prvak v olimpijskem krosu v kategoriji do 23 let je vodil od starta do cilja, nanizal najhitrejši krog ter se po uri in 7 sekund manj kot petih minutah veselil prvega naslova svetovnega prvaka v kategoriji e-MTB XC.

Na drugo mesto se je z zaostankom minute in 10 sekund uvrstil Francoz Jerome Gilloux. Tretje mesto je pripadlo petkratnemu svetovnemu prvaku, legendi gorskokolesarskega krosa Julienu Absalonu, ki je po nekaj slabšem začetku, prvi krog je odpeljal na šestem mestu, na koncu skoraj ujel rojaka, saj se mu je približal na vsega 19 sekund.

Ker je bila moška konkurenca polna znanih imen olimpijskega krosa, velja omeniti še peto mesto Čeha Jaroslava Kulhavyja, šesto mesto Italijana Marca Aurelia Fontane, sedmo Francoza Miguela Martineza in 10. Švicarja Cristopha Sauserja. Na premierni dirki smo imeli tudi slovenskega predstavnika Urbana Ferenčaka, ki je z zaostankom 12 minut in 19 sekund osvojil 33. mesto med 42 uvrščenimi.Urban: “Evo, dirka je res za nami. Zanimiva dirka in nekaj novega. Ne vem, če je to ravno prihodnost kolesarstva, oziroma upam, da ni. Mogoče za popestritev. Sam sem se potrudil oddirkati tako, kot se gre. Lahko rečem, da paket danes ni bil konkurenčen, čeprav je bilo kolo zelo dobro, ha ha. Na vrhu po pričakovanjih znana imena, ki verjamem, da so to dirko vzela prekleto zares. Sam sem bil danes drugič na e-bajku, tako da sem se iz kroga v krog učil, pa še za to se moram zahvaliti Gregu, drugace bi verjetno šel prvic na e-bajk kar na dirko. Zdaj pa se prvenstvo lahko začne zares, tudi z vidika slovenskih nastopov. P.S. Verjetno vsi slabi danes govorimo, da je bila e-bajk dirka bolj za hec in da so jo ta dobri vzeli preveč zares!”

Vrstni rediŽenske

V konkurenci osmih deklet - morda se sliši malo, a prva tri dekleta so bila zelo hitra - je naslov najboljše osvojila Švicarka. Prva e-MTB XC svetovna prvakinja je postala Nathalie Schneitter, tekmica Tanje Žakelj v mlajših kategorijah, nekdanja evropska prvakinja in drugouvrščena s svetovnega prvenstva 2008 v VdS, ki je v zadnjem krogu dohitela in prehtela domačinko Maghalie Rochette.

Po uri in dobrih enajstih minutah dirkanja je prvo in drugo ločilo le 5 sekund. Na tretje mesto se je uvrstila nekdanja svetovna prvakinja v 4krosu in BMXu, Nizozemka Anneke Beerten.

Vrstni redi 
Foto Grega Stopar