Zadnje dejanje pred jutrišnjim olimpijskim je bil včerajšnji kratki kros, ki je pri moških že dal skupnega zmagovalca, pri ženskah pa bo ravno jutrišnja dirka tista, ki bo odločila o letošnji prvi dami svetovnega pokala. Proga v Zahodni Virginiji, natančneje v zimsko-športnem središču Snowshoe, je bila zagotovo ena najboljših v letošnji sezoni kratkega krosa

Ženske

Kot vedno, je najhitreje startala Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC), a je bilo prvih deset dam izredno izenačenih. V drugi polovici dirke so tempo začele narekovati Kate Courtney (Scott Sram MTB Racing), Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory) in Jenny Rissveds (Team 31). Nabrale so si nekaj sekund prednosti pred Sino Frei in Anne Trpstra (Ghost Factory Racing), Jolanda Neff pa je nazadovala za nekaj mest. Vmes sta vodilnim priključili Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Team) in Lea Davison. Nato je v prašnem zavoju padla Sina Frei. Na kratkem, a selektivnem klančku je s kolesa sestopiila Jenny Rissveds. V ospredju tempo še vedno narekuje Kate Courtney. 

V šestem krogu izmed osmih skuša zbežati Courtneyeva, a ji Ferrand Prevot in Rissvedsova z lahkoto sledita. Na koncu sedmega, tik pred vstopom v zadnji krog pa napade Jenny Rissveds in si pribori nekaj sekund prednosti. Kate Courtney in Pauline Ferrand Prevot ostaneta brez odgovora in le sledita močni Švedinji. Iz ozadja se jima priključi še odlična Rebecca McConnell, Jolanda Neff zdrsne na 16. mesto.

Na koncu še ena zmaga za odlično Švedinjo, ki je v cilj prišla s časom 25 minut in 7 sekund. Na drugo mesto se je z osmimi sekundami zaostanka uvrstila Francozinja Ferrand Prevot, tretja  je bila Američanka Courtney, ki je zaostala tri sekunde več. Vodilna v svetovnem pokalu Jolanda Neff je končala na 16. mestu. Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) je osvojila 19. mesto.

Velika zmagovalka, predvsem v taktičnem smislu je Kate Courtney, ki je, po slabem dnevu Jolande Neff, uspela zmanjšati zaostanek v svetovnem pokalu na le 20 točk. To pomeni, da bo jutrišnji kros odločil katera izmed vodilnih dveh bo postala prva dama seštevka svetovnega pokala 2019.

Moški

Po hitrem startu prve štiri kroge dirka poteka dokaj taktično, sledijo si le menjave v vodstvu. Dvajset tekmovalcev je razvrščenih v manj kot petnajst sekundah. Tempo sicer ni tako močan kot na prejšnjih dirkah kratkega krosa, morda se pozna odsotnost Nizozemca van der Poela, ki je vedno poskrbel za selekcijo v prvi polovici dirke. V vodstvu se menjajo Francoza Titouan Carod (BMC Mountainbike Team) in Jordan Sarrou (Absolute Absalon), Čeh Ondrej Cink (Kross Racing Team), Švicar Nino Schurter (Scott Sram MTB Racing), Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) … V šesti krog se kar petnajst tekmovalcev pripelje v treh sekundah!

Nato sledi silovit napad Nina Schurterja. Zdi se, da mu lahko sledi le Henrique Avancini, a tik pred vzponom pade in zgubi stik z vodilnimi. Schurter le še nadzira položaj in se po 22 minutah dirkanja veseli svoje prve zmage v kratkem krosu. Drugo in tretje mesto zasedeta Titouan Carrod in Jordan Sarrou, Avancini dirko zaključi na osmem mestu.

Z včerajšnjim prvim mestom v kratkem krosu si je Nino Schurter že zagotovil skupno zmago v svetovnem pokalu. S tem je dosegel še enega izmed rekordov. Že sedmič je postal zmagovalec seštevka svetovnega pokala!

Vrstni redi

Foto Grega Stopar

Preberi še
Snowshoe: Na kvalifikacijah spusta ekipa UDFR z odliko