Maraton po poteh Erazma Predjamskega - za Erazmovo rokavico nekako nima velike sreče z vremenom. A krajani Pudgure ne obupajo in vsako leto znova pripravijo krajevni praznik, na katerega povabijo gorske kolesarje, ki jih vremenske razmere ne motijo preveč.

Na kratko

Maraton je bil nekoliko začinjen s spolzkimi deli in z nekaj "frajhanja" po makadamih. Sledili so selektivni deli, kot so Plinovod, Rokenrol in Lovska koča, ki so kar dobro izmučili tekmovalce. V vseh kategorijah se je zbralo 90 kolesarjev in kolesark. Stari znanci maratona, nekaj cestnih kolesarjev in precej otrok, ki jih mokra proga ni preveč motila.

Na 50-kilometrski razdalji s 1500 višinskimi metri vzponov je bil najhitrejši Matevž Govekar (MBK Črni Vrh), ki je za progo potreboval 2 uri 29 minut in 4 sekunde. Za njim je v cilj prišel Robi Jenko (Meblojogi Pro-Concrete) in kot tretji v generalni uvrstitvi veteran Peter Vesel (UNI Team). Pri ženskah je na isti razdalji zmagala Danijela Svetlik (T-Hudi), ki je, prav tako kot Matevž Govekar, zmagala drugič. Tako imata sedaj oba par Erazmovih rokavic. Za vsak slučaj, da ju ne bi zeblo.


Matevž in Danijela

Na krajši, 30-kilometrski razdalji s 700 višinskimi metri vzponov, je bil najhitrejši Blaž Alič (Škofja Loka), drugi je bil Tomaž Volf (Kamnik) in tretji Miran Modic (Sežana). Pri ženskah je bila na isti razdalji najhitrejša Anja Lamovec (Škofja Loka).

Na najkrajši, 7-kilometrski razdalji, je bil najhitrejši Mark Mislej (Bukovje), pri dekletih pa Živa Majcen (Ljubljana).

Dvanajsta izvedba maratona za Erazmovo rokavico je potrdila pripravljenost organizatorjev za ohranjanje prireditve tudi v težjih razmerah. Naslednje leto seveda spet in že trinajsti prireditvi nič ne stoji na poti. Proge so sicer urejene preko celega leta in kolesarje vabijo, da jih preizkusijo tudi ko ni dirke. Seveda pa se deli proge dopoljnjujejo in traser Grega jih skuša narediti še bolj atraktivne in zabavne.

Vabljeni torej v Pudguro! Tam vas čakajo lepi tereni za kolesarjenje, pa tudi domača hrana in pijača ter dobrodošlica lokalnih prebivalcev!

Vrstni redi 

Foto Milan Simčič. Bogato fotogalerijo istega avtorja najdeš tukaj.