Majh je pripravil video in fotografije, Marč je napisal poročilo. Toliko, da bomo vedeli, da se tudi na #mtbjv dogaja na polno. Celotno poročilo z dogodka, ki je potekal zadnji vikend, septembra, najdeš na www.drustvo-zverinice.si.

V dneh pred našim prvim gorskokolesarskim dogodkom na Gorjancih je bila največja uganka vreme. Še posebej zadnji teden smo vsake dve uri zijali v aplikacije in preverjali, če nam bo nebo naklonjeno. In bilo nam je več kot naklonjeno.

Projekt je trajal skoraj pol leta. Ideja je bila že stara in nekoč speljana kot ilegalna dirka znotraj zaprte skupine dolenjskih gorskih kolesarjev, ki sliši na ime Mtbjv, vendar smo letos želeli narediti korak naprej, organizirati dvodnevni dogodek, kakršnih na Dolenjskem ni ravno veliko. Vsako leto pade, tako eden. Prvi dan: druženje, testiranje, debatiranje, furanje, predstavitve … Drugi dan: Borba na meji, prva uradna mtb enduro dirka na Dolenjskem.Vse skupaj se je pričelo z gradnjo trailov, ki bodo pravšnji za tovrsten dogodek. Dva meseca kopanja, zbiranja soglasij lastnikov (uf, to je bil šele projekt), načrtovanja, iskanje sponzorjev in na koncu še pridobivanje dovoljenja na novomeški upravni enoti. Se nam je že malo “fuzlalo” in smo komaj čakali, da vse skupaj izpeljemo ter predstavimo gorsko kolesarstvo in potencial Gorjancev v najboljši možni luči. Zdaj, ko je vikend za nami, zbiramo občutke in vtise, ugotavljamo, kaj bi lahko naredili bolje, kaj smo naredili dobro … Rečem lahko, da smo več kot zadovoljni, da nam je uspelo.
V soboto so se na prireditvenem prostoru pri Lovskem domu na Dulah predstavili proizvajalci koles in kolesarske opreme. Španski Mondraker z vrhunskimi gorskimi kolesi, pa tudi Fujibikes in Kellysbikes sta pripeljali floto polno vzmetenih lepotcev, tako da je bilo za testne vožnje na voljo kar 22 koles. O’Neal in Leatt sta predstavila zaščitno opremo za gorske kolesarje, CeBe vrhunska kolesarska očala, FiveTen vsem znane kolesarske čevlje in še Fox Slovenija z vrhunskim vzmetenjem, nastavitvami in napotki.
Nedelja je bila namenjena Borbi na meji, torej dirkanju. Prijavilo se je 28 tekmovalcev iz vse Slovenije in  Hrvaške. Pomerili so se v petih kategorijah na treh hitrostnih etapah – na hitremu Grebenu, zelo zahtevni in razmočeni Trdinki ter razgibani Ciklami. Štart dirke je bil pri planinskem domu Miklavž, cilj pa malo pred makadamskim parkiriščem na “Decih”, ob vznožju nekdanjega smučišča, razglasitev in žur pa spet pri lovskem domu na Dulah. Fantje in dekle so leteli “ku snete skire”, se malo tudi povaljali, v glavnem pa pokazali, kako dobro obvladujejo kolo pri hitrosti na zahtevnem terenu. Dirko so končali vsi prijavljeni, nihče se ni poškodoval in tudi to je svojevrsten uspeh, zato velike čestitke vsem tekmovalcem.


Na koncu je potrebno omeniti še vse, ki so svojim prispevkom, takim ali drugačnim, omogočili mtb dogodek na Gorjancih.

 

V prvi vrsti gre velika zahvala vsem lastnikom parcel, po katerih potekajo proge, Krajevni skupnosti Gabrje, Lovski družini Trdinov vrh in planinskem domu Miklavž. Brez podpore Mestne občine Novo mesto in Zavoda za gozdove Novo mesto, ki je dalo soglasje, prav tako ne bi šlo. Zahvaliti se je potrebno Upravni enoti Novo mesto, Zavodu za varstvo narave in Kmetijsko gozdarskemu zavodu, ki so bili z nami izjemno potrpežljivi, saj smo se k pridobivanju dovoljenja spravili precej pozno. Zdaj vemo in naslednjič se bomo poboljšali.

Medijsko so nas podprli, Radio Krka, Dolenjski list, televizija Vaš kanal iz Novega mesta in mtb.si.

 

Za fotografski material so poskrbeli Gašper Rožanc, Jože Zupančič in Igor Vidmar.

 

Čisto na koncu pa se moramo pohvaliti še sami. Zahvala gre vsem članom društva, ki so žrtvovali svoj čas, energijo, veselje, ideje in svoje mišice, da smo dogodek lahko izpeljali.

 

Hvala vsem in se vidimo prihodnje leto.

 

Kolesarsko društvo Zverinice