V Statteggu pri Gradcu na avstrijskem Štajerskem so že drugo leto zapored izvedli evropsko prvenstvo v gorskem kolesarstvu za mlade kolesarje do 17 let. Nastopilo je 110 ekip iz 21 držav, seveda so bili na štartu tudi najobetavnejši mladi slovenski kolesarji in kolesarke.

Na prvenstvu se udeleženci merijo v pestri mešanici prilagojenih disciplin: prvi dan v štafeti, drugi dan v kombinirani tekmi na spretnostnem poligonu in progi za kros, tretji dan v daljšem krosu ter za konec četrti dan še v klasičnem olimpijskem krosu. Vodijo se skupne razvrstitve posameznikov in ekip. Starosti kategoriji sta U15 in U17, vsaka ekipa znotraj starostne kategorije pa je sestavljena iz dveh fantov in enega dekleta.

Najuspešnejše so bile ekipe Nemčije, Italije, Danske in Švice. Z nekaj smole se je slovenska ekipa v mlajši kategoriji uvrstila na rep lestvice, v starejši pa je osvojila zelo dobro 18. mesto med kar 65 ekipami. Najuspešnejša posameznika sta Peter Zupančič s 15. mestom v kategoriji U17 in Blaž Govekar le mesto nižje pri U15. Oba sta se najbolje odrezala v bolj vzdržljivostni inačici krosa - Blaž je bil 5., Peter pa 10.

Končne razvrstitve - posamično
m U15: 16. Blaž Govekar, 58. Nejc Mrak
ž U15: 43. Eva Jagodic
m U17: 15. Peter Zupančič, 51. Rok Naglič
ž U17: 42. Tamara Sitar

Končne razvrstitve - ekipno

U15
1. Nemčija
2. Swissembikers Mittelland, Švica
3. Bavarska 1, Nemčija
4. PilaBikePlanet, Italija
5. Avstrija 1

43. Slovenija (Jagodic, B. Govekar, Mrak)

U17
1. Nemčija
2. Avstrija 1
3. Bavarska 3, Nemčija
4. Švica 1
5. Švicarska regionalna ekipa vzhod, Švica

18. Slovenija (Sitar, Zupančič, Naglič)

Poročila na calcit-bike.com
Uradna stran prvenstva z vrstnimi redi in fotogalerijami

Na uvodni fotografiji Zupančičev fant na eni od preizkušenj, foto bike09.at

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.