na svetovnem prvenstvu v Saalfeldnu so bile danes na sporedu tri dirke, poleg obeh članskih dirk še jutranja dirka mladincev. Ti so vozili v hladnem in vlažnem jutru, nato pa je sonce močno razgrelo prizorišče, proga je bila iz minute v minuto bolj suha, dirkanje pa vedno bolj napeto.

Nas je seveda najbolj zanimala dirka članic, v kateri sta se za najvišja mesta borili Blaža Klemenčič in Tanja Žakelj. Obe sta štartali iz druge vrste, imeli približno enako dober štart, nato pa sta se vsaka za svojo mesto borili vse do ciljne črte. Blaža je bila v skupini tekmovalk, ki so se borile celo za četrto mesto. Med seboj so se izmenjavale in vsaka je bila boljša na določenem delu dobro prepletene proge z zelo zanimivim gozdnim odsekom in štartno-ciljnim prostorom okoli nogometnega igrišča. Blaža je dirko na koncu končala deseta, ta uvrstitev ji je na svetovnih prvenstvih že kar preveč domača. Tri mesta za njo je dirko končala Tanja, ki ji je v zadnjih metrih zmanjkalo moči za šprint proti Morathovi. Za obe se je sezona s tem končala in to z zelo dobrim rezultatom; za Tanjo je to potrditev dobrega nastopa iz Londona, za Blažo pa obliž na rano iz Londona. Sicer je Blaža dejansko vozila z velikim obližem, saj je pred dvema tednoma na Češkem padla in roko ji je bilo treba šivati. Trenutek nervoze pa je doživela še pol ure pred štartom, saj so se vrata toalete zaklenila in ker ni uspela priklicati pomoči je morala splezati čez steno in nato pohiteti z ogrevanjem.

Druge današnje uvrstitve žal niso na nivoju naših najboljših tekmovalk. Mladinci so pokazali veliko svetlih plati, a vseeno krepko zaostali. Še slabše je šlo Mateju Lovšetu, ki se mu je dirka povsem ponesrečila in končal je še pred polovico. Ana Zupan in Miha Halzer pa sta štartala brez resnih namenov, oba varčujeta moči za jutrišnji eliminator.

Članska prvaka nista presenečenje, Julie Bresset in Nino Schurter sta dominirala skozi celotno sezono, oba sta zmagovalca svetovnega pokala, skupaj pa imata še olimpijsko zlato in srebro iz Londona. Majhno presenečenje pa je vrstni red pri moških, saj so se na prvih pet mest uvrstili kaj štirje Švicarji. Brata Fluckiger sta v zadnjem delu močno napadla in prišla do medalj, uspeh pa je dopolnil še Fabien Giger. Julien Absalon je bil četrti.

Poglejmo si kaj so po dirki povedali Blaža in Tanja ter selektor reprezentance Robert Pintarič.

Blaža Klemenčič
: "Na olimpijadi sem bila bolje pripravljena, a je šlo vse narobe. Vmes sem imela štiri tedne časa za treniranje, a sem pred 14 dnevi padla in sem morala malo počivati, kar je bilo morda še bolje. Kar je bilo je bilo in na to prvenstvo sem šla neobremenjena. Tam je bilo zelo stresno, tukaj pa ne. Z izjemo zapleta s straniščem … Ta teden sem imela veliko problemov z izbiro kolesa; po dolgem premisleku sem se na koncu odločila za polnovzmeteno kolo, na sinočnjem zadnjem treningu pa sem se premislila in štartala sem s trdakom. Odločitev je bila prava, čeprav je tisto kolo bolj udobno. Dirka je bila zanimiva, stalno smo se malo prehitevale. Bolje, kot da ima vsaka svoje mesto in se nič ne dogaja. Imela sem tudi veliko navijačev, hvala vsem! Nasploh je bil teden tak, kot je treba, imeli smo se super in zahvala gre celotni ekipi. Res dober zaključek sezone."

Tanja Žakelj: "Ciljni šprint za 12. mesto mi žal ni uspel, a to ne pokvari dobrega občutka. Od sebe sem dala kar sem mogla in tudi malo tvegala, tudi pri izbiri linij. Sem pa vseeno super zadovoljna. Dirka mi je šla zelo lepo, uživala sem na vsakem delu. Napako sem naredila samo v zadnjem delu, ko sem bila že res zelo izčrpana. Pokazala sem, česa sem trenutno zmožna in sem s tem zadovoljna. Proga je bila vedno bolj suha, a sama sem vozila vedno isto linije. V gozdu sem videla kakšne težave imajo dekleta na prelomnici, tam sem stopila s kolesa in vedno pridobila. Sezona ni bila idealna, razočarana sem bila na prvih svetovnih pokalih. V zadnjem delu sezone pa sem vrhunec forme pokazala na najpomembnejših dirkah, torej na olimpijskih igrah in na svetovnem prvenstvu, in s tem sem seveda zelo zadovoljna. Sezona je bila dolga in sedaj si bom zagotovo privoščila počitnice."

Robert Pintarič
: "Obe dekleti bi lahko z malo sreče pokazali še kaj več. Dobri rezultati pa so prišli ravno v pravem času, saj sva imela posebej z Blažo veliko težav v zadnjem času, zdaj pa je čas za dogovor o nastopanju v naslednji sezoni. Zdaj je mogoče čas, da si postavimo nove cilje tudi pri moških. Tudi na naslednjih olimpijskih igrah imamo lahko dve ženski, moramo razmišljati še o fantih. S temi mladinci lahko naredimo veliko, jih oblikujemo v dobre tekmovalce. Za to moramo stopiti skupaj na zvezi, se bolje organizirati in postaviti nova merila."
… ter še o načrtih za novo sezono: "Ekipe Felta, kot je bila sedaj, ne bo več. Z Blažo imava dve resni ponudbi, a mi nista všeč. Želim si bolj mirne sezone, morda bi bila lahko sama v mini ekipi ter s podporo Felta in drugih pokroviteljev. Tudi v vlogi selektorja bi še želel nastopati, a ne za vsako ceno."


Vrstni redi

članice elite
1. Julie Bresset (Fra) 1;32:25
2. Hunn-Rita Dahle Flesjaa (Nor) +1:47
3. Georgia Gould (ZDA) +3:12
4. Esther Suess (Švi) +3:22
5. Irina Kalentjeva (Rus) +3:23
6. Sabine Spitz (Nem) +3:45
7. Tereza Hurikova (Češ) +3:50
8. Lea davison (ZDA) +3:50
9. Aleksandra Dawidowicz (Pol) +4:03
10. Blaža Klemenčič (Slo) +4:05

13. Tanja Žakelj (Slo) +4:38
odstop Ana Zupan

člani elite
1. Nino Schurter (Švi) 1;40:55
2. Lukas Flückiger (Švi) +0:29
3. Mathias Flückiger (Švi) +0:51
4. Julien Absalon (Fra) +1:04
5. Fabian Giger (Švi) +1:16

78. Matej Lovše - 5 krogov
Ni končal Miha Halzer

mladinci
1. Anton Cooper (NZ) 1;06:53
2. Victor Koretzky (Fra) +2:17
3. Titouan Carod (Fra) +2:34
4. Romain Seigle (Fra) +4:06
5. Keegan Swenson (ZDA) +4:35

67. Gregor Krajnc (Slo) -1 krog
79. Gregor Dimic (Slo) -2 kroga
83. Blaž Kadivec (Slo) -2 kroga
94. Luka Pušnik (Slo) -2 kroga

Vrstni redi na strani UCI

www.saalfeldenleogang2012.at

Na uvodni fotografiji Blaža Klemenčič. Vse foto Grega Stopar.