Viralna zgodba dneva na slovenski MTB sceni: policisti v družbi pristojnega inšpektorja so v nedeljo ustavili skupino italijanskih kolesarjev na koncu stare, opuščene ceste iz Lokavca (pri Ajdovščini) proti Predmeji. Tržačani, ki odlično poznajo slovensko sceno in poti ter solidno tudi zakonodajo, a vsega pač ne morejo razumeti (saj še mi ne), so jo odnesli z opozorilom.

Objava s Facebooka
Organov ne bomo niti spraševali, ravnali so po zakonu, kakršen pač je. Pa vseeno ostaja grenak priokus - zakaj je ob velikih denarjih, vloženih v promocijo Slovenije kot "outdoor raja", treba ljudi, domačine ali tujce, gnjaviti zaradi kolesarjenja po cesti, zgrajeni za motorna vozila?

In zakaj imamo še vedno zakon, ki predvideva višje kazni za kolesarje kot za voznike motornih vozil?

Zakonodajni mlini so počasni, prenova Zakona o ohranjanju narave (ZON) je v njih, Zakon o gozdovih prav tako, vlade nimamo ...


Tadej Tekavčič, koordinator konzorcija Odprimopoti.si, komentira:

V osnovi smo lahko v večini primerov kaznovani po ZON-u ali pa po Zakonu o godzdovih. Odvisno, kje se vozimo ...

Ko govorimo o fizičnih osebah, je glede na ZON za vožnjo izven utrjenih poti ali tam, kjer nasprotuje vožnji lastnik zemljišča, kazen 100 EUR. Medtem ko imajo vozila na motorni pogon odpustek v obliki 40 do 100 EUR.

Na to neskladje se je dolgo opozarjalo, zadnji javni odziv Vlade RS najdem iz 2017, kjer piše, da bodo preglod podali v Državni zbor.

Potem je bil ZON lansko leto odprt za predloge sprememb, kjer smo se na enačeneje z motoristi pritožili in predlagali drugačno obravnavo. Sprejem novega ZONa se še čaka.

Po Zakonu o gozdovih je (za fizične osebe) za vožnjo izven označenih poti za kolesarjenje (vožnjo) predvidena kazen 200 do 400 EUR. Za motoriste pa od 400 do 800 EUR.

Do težav seveda pride, ker so definicije ohlapne in je pogosto težko točno določiti, kje se vozimo in pod kateri zakon sploh pademo.

Nadzor lahko izvjajajo inšpektorji, pristojni za ohranjanje narave, tudi gozdarski, lovski, ribiški in kmetijski inšpektorji. Pa seveda policija.


Drugače pa so take akcije policije zame nesprejemljive in mečejo slabo luč na vse, ki se trudijo z razvojem in promocijo gorskega kolesarstva. Še vedno nas čudijo neizpolnjene obljube in zatiskanje oči nekaterih državnih organizacij, ki pa na drugi strani ta produkt tržijo.

Razvito gorskokolesarsko sceno trenutno v največji meri omogočajo entuziasti in posamezne skupine, ki pa to delajo predvsem iz užitka in ker verjamejo, da bo na ta način prišlo do "legalizacije" športa. Kolesarjev je vse več. Zaradi takih in podobnih akcij kaznovanja, nastavljanja ovir itd. pa jim lahko kaj kmalu zmanjka energije. Namesto urejenih, uradnih poti, ki zagovotvo zmanjšajo potencialne konflikte, lahko hitro dobimo neurejeno mrežo. Vozili se bomo še vedno, problemov pa bo vse več.

Trenutno največji korak naprej bi bila sprememba Zakona o gozdovih, poenostavitev legalizacije poti in pa najti vir financiranja predvsem za nadomestila lastnikom.

Zemljevid Google Maps